Brugerdiskussion:Christian75: Forskelle mellem versioner

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Problemer med {chem}: jeg kunne ikke stave til copyright
m ret links til andre wiki'er
Linje 367: Linje 367:
Greetings.
Greetings.


Could you create a long and detailed article about the prominent Turkish economist [[en:Dani Rodrik|Dani Rodrik]] in Danish?
Could you create a long and detailed article about the prominent Turkish economist [[:en:Dani Rodrik|Dani Rodrik]] in Danish?


Thank you. <small>Usigneret: [[user:31.200.17.17]]</small>
Thank you. <small>Usigneret: [[user:31.200.17.17]]</small>

Versionen fra 3. dec. 2016, 18:28

   Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Christian75!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen apw 26. nov 2007, 01:07 (CET)

Indlæg på Landsbybrønden

Hej Christian75

Jeg har set, at du har oprettet diskussionen Wikipedia:Landsbybrønden/Skabelonen Chem og tilføjet den på Wikipedia:Landsbybrønden/Skabeloner2. Men sidstnævnte er en arkivside til gamle diskussioner. Nye diskussioner skal placeres på selve Wikipedia:Landsbybrønden. --Dannebrog Spy 21. nov 2009, 23:32 (CET)

Kategorier

Hej Christian. Kvælstof er allerede placeret i Kategori:Ikke-metaller, så den skal ikke placeres i selve Kategori:Grundstoffer, som er overkategorien til ikke-metaller. Når den er placeret i en underkategori er den teknisk set også inkluderet i overkategorien. Se evt. Hjælp:Kategorier. Hilsen Masz 8. jan 2010, 14:00 (CET)

Er alle metaller grundstoffer?

Eller rettere: Er Kategori:Metaller en delmængde af Kategori:Grundstoffer? I og med at eksempelvis Bimetal er i Kategori:Metaller, vil jeg mene at svaret er nej. --Palnatoke 8. jan 2010, 14:55 (CET)

  • Ja det er det vel. Muligvis er der en sproglig forvirring. Men to metaller eller flere kaldes legeringer (Kategori:Metallegeringer), fx bronze, eller bimetal som du selv nævner. Der er muligvis andre kategorier også. Christian75 8. jan 2010, 15:13 (CET)
  • Men jeg har muligvis begået en fejl, for der er også en kategori der hedder Kategori:Andre metaller - og denne er netop en underkategori af grundstoffer - sikkert er der forsellig sproglig tradition mellem forskellige fag.., Christian75 8. jan 2010, 15:19 (CET)

Hvis der er artikler i Kategori:Metaller, som ikke skal være i Kategori:Grundstoffer, skal Kategori:Metaller ikke være en underkategori til Kategori:Grundstoffer. Men det kan naturligvis også bare være, at Kategori:Metaller skal have en beskrivelse, der gør at den er en underkategori til Kategori:Grundstoffer, og at de artikler, som ikke er om grundstoffer, skal andre steder hen. --Palnatoke 8. jan 2010, 15:20 (CET)

Hotcat

Jeg kan se, du ændrer kategori på adskillige artikler, så det vil måske være en idé for dig at aktivere hotcat. Det kan du gøre under Indstillinger og derefter "Gadgets" og så aktivere hotcat nederst i første sektion. Du slår det fra på samme måde, som du slår det til. Bare et tip :-).
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 10. jan 2010, 21:45 (CET)

Mange gange tak for tippet - smart :-)

Grundstoffer

Hej Christian75,

Dejligt at se at der er en ny en some har taget grundstof opdaterings projektet op :) Mig og Peo var ellers gået i krig for et stykke tid siden, men det gik i stå :( Har siden hoppet med på ædelgas projektet hvor jeg nu har været igang siden juli sidste år med at oversætte Xenon, hehe. Men man får ikke mere tid af at blive ældre... Afslutter xenon artiklen i dag og så regner jeg med at tage et par artikler med ud til søs hvis jeg ellers kommer af sted på mandag, som jeg så kan få oversat lidt. Kan være vi lige kan snakke sammen om hvilke 2-3 jeg tager med ud så du ikke også ender med at oversætte dem.

Under ædelgas projektet skiftede vi grundstofboksen ud med en helt ny en, ved ikke om du har set den. Kender ikke til din baggrund, men hvis du har tid, så er du meget velkommen til at læse den xenon artikel igennem som jeg har oversat. Det er især fag udtrykene som volder en del problemer, da de ikke lige står i ordbogen og de ikke helt altid er lige til at gætte hvad det danske "kemiske" ord ville være.

En anden ting vi besluttede var at isotoper skulle have deres egenside for at slippe for den tabel som ellers er relevant, så i selve hovede artiklen skrev vi kort om isotoperne og derefter en henvising til den fulde artikel. Ellers kan den anbefales at læse dikussionen på ædelgasprojektet. Vi forsøgte at blive enige om en fælles opsætning/standard for grundstof artiklerne, og det meste af den diskussion findes der. Resten blev desværre talt igennem på IRC (især mht til grundstof boksen).

Fantastisk, god dag, --Seekers 20. jan 2010, 06:47 (CET)

Hej, har været meget aktiv her på dawiki de to sidste par uger, og været en del omkring - og har også fundet jeres grundstof-projekt.
Jeg har set den nye grundstofskabelon, men vist nok for sent til at den kom med da jeg oversatte kvælstof (ikke færdig), men har haft i tankerne at den nye skal indføres.
Min baggrund er at jeg er nyuddannet kemiker, og har brugt enwiki rigtig meget under studiet men aldrig rigtig den danske. Syntes det er synd, at der er så mange stubs på den danske, at jeg tænkte det kunne være et sted at starte når jeg fik tid. Vidste ikke helt hvor jeg skulle begynde, så jeg valgte et almindeligt grundstof, og har sørget for at linksene i artiklen også er okey…
Har kun kigget kort på xenon, lagde mærke til, at en del forbindelser er skrevet i to ord, fx xenon difluorid, men på dansk skrives de i et. Når jeg får tid vil jeg kigge den igennem, og hvis jeg finder noget "af almen interesse" vil jeg skrive det på ædelgassiden hvor I har en liste over ord, og droppe dig en note også (og rette det i artiklen :-).
Mht. til grundstoffer til din tur skal du bare vælge. Jeg vil foreslå at tage af de engelske som er FA eller GA (en:File:Periodic_Table_by_Quality.PNG) og jeg har lavet en lille skitse over grundstoffer i dawiki som jeg betragter som stubs og lign her: bruger:Christian75/Projekter (ikke færdig, og de orange er stubs, og ved grundstof symbolerne er *=FA og +=GA på enwiki)
Fantastisk, god dag, I lige måde, Christian75 20. jan 2010, 23:14 (CET)
Ello, nice, en kemiker :)) Så er der en som kan rette mine dårlige oversatte kemiske fagudtryk ;) hehe. Det er begrænset hvad HTX kemi holder til når man når ned til afsnittet "forbindelser" i oversættelsen. Du siger bare til hvis du har nogen wiki spørgsmål, især vdr grundstof projektet. Og hvis du syntes der mangler noget i grundstof infoboksen eller har andre forslag til opsætning osv, så er det bare at fyre løs. Det kan tælles på en hånd hvem der hygger sig med grundstofferne, så der er ikke så mange som skal overbevises ;) Dog skal jeg lige sige farverne som grundstofferne på da.wiki har, er helligt område :P Ej, alt kan ændres så længe der er en mening med det :) Men dejligt med en til som vil være med til at fikse grundstof artiklerne, min nuværende plan er at tage en serie af gangen, så vil gøre ædelgasserne færdige og så hoppe over på en anden af de mindre serier. Dvs tager radon og Uuo med :)

Mine oversættelser er ikke de bedste og oftes slår jeg bare hovede fra og oversætter hvilket gør det lidt google translator agtigt, dog med halvt så mange gramatiske fejl ;) Og det hjælper heller ikke på det at jeg ikke har den store viden inden for kemi, men det er alletiders hvis du gider læse dem igennem og derved sætte deres "værdi" op :) --Seekers 21. jan 2010, 21:43 (CET)

Specialnyheder

Infoboks

Kære Chr. Tak for dit tip; jeg forstår vist ikke helt at oprette en ny infoboks, hvilket er ret irriterende; men forsøger igen Prøver og prøver, men kan nu ikke komme tilbage til min skabelon "destilleri", fejlmeddelsen er, at den ikke findes. Men den er dog oprettet, problemet er, at linjen "hjemmeside" indeholder en syntaksfejl. S¨å jeg vilblive meget taknemmelig, hvis du kan hjælpe med den.

Hilsen --Ramloser 4. feb 2010, 12:30 (CET) --Ramloser 4. feb 2010, 13:19 (CET)

Opfordring

Hej Christian

Jeg vil bare opfordre dig til at ansøge oom at blive Patruljant da dette vil lette dit arbejde med at bekæmpe hærværk og samtidig vil dine rettelser blive patruljeret og dermed skal andre administratorer og patruljanter ikke ind over og patruljere. --Thomas 10. feb 2010, 01:10 (CET)

Hej Thomas. Det vil jeg så gøre. Christian75 10. feb 2010, 01:15 (CET)

Tak og nu er du patruljant. --Thomas 11. feb 2010, 04:15 (CET)

Test2?

Hejsa. Hvad var årsagen til at du gav Brugerdiskussion:AarhusRitter en test2 lige før? Brugeren har da vist ikke foretaget nogen redigering siden den 26. jan., hvor jeg gav ham en velkomst, samt en ErIkke? Mvh Knud Winckelmann 11. feb 2010, 10:41 (CET)

Godt set ;-) Siden var ikke rullet tilbage eller markeret som patroljeret, derfor slog det mig slet ikke at han havde fået en ErIkke. (Skal nok holde øje fremover - hygger mig med ikke at have nogen røde ! på min watchlist, derfor er jeg lidt tilbage i tiden, men det er måske en uskik?)Christian75 11. feb 2010, 10:45 (CET)
Nej, der skal skam patruljeres, også tilbage i tid, så det er helt fint. Men. Mvh Knud Winckelmann 11. feb 2010, 10:54 (CET)

LIge et opfølgende tip: Du behøver ikke give både en test og en test2 til de almindelige små-fejlredigeringer, der er det nok med en mere venlig test. Jeg plejer gerne at gemme den kombination til noget som er specielt groft eller hvis der er foretaget en stribe dårlige redigeringer i et hug. Mvh Knud Winckelmann 12. feb 2010, 23:58 (CET)

Okey - taget til efterretning. Og tak for tippet. Jeg har prøvet at følge lidt med i hvordan du gør det, for at få en føling med det. Christian75 13. feb 2010, 00:05 (CET)

Partita eller partitur

Hej Christian. Du havde i Emil Telmányi rettet ordet 'partitaer' til 'partiturer'. Dette er måske forståeligt, at du kunne tro, at der var tale om en fejl, da artiklen i stort omfang er skrevet af en svensker, men svenskeren har faktisk ret her: En partita er et musikstykke, mens et partitur er nedskrivningen af noget musik. Derfor giver det mening at indspille en partita, men ikke et partitur. Mvh. Arne (Amjaabc) 16. feb 2010, 19:46 (CET)

Hej Arne. Jeg var efterfølgende godt klar over at jeg muligvis tog fejl, og skrev til brugeren der havde rettet det: Brugerdiskussion:L_Haglund. Der stod ikke noget i "beskrivelse", og et wikilink blev fjernet. Men beklager dog alligvel rettelsen. Christian75 16. feb 2010, 20:03 (CET)
Ok, ikke nogen stor skade sket. Jeg vidste bare ikke, om du var opmærksom på efterspillet. Mvh. Arne (Amjaabc) 16. feb 2010, 20:12 (CET)

Henvisninger til Wikipedia på andre sprog

Hej Christian. Jeg synes du skal vide, at jeg bare fulgte vejledningen i stilmanualen - så det virker lidt skørt at blive rettet. Hvis din måde er praksis bør stilmanualen rettes. --RasM 17. feb 2010, 18:15 (CET)

Hej Ras. Det er min opfattelse, at der ikke er belæg i Wikipedia:Stilmanualen for din brug af et henvisningsafsnit af den karakter i artikler. Jeg vil opfordre dig til at pege mere specifikt på det afsnit i stilmanualen, hvor du mener, at dette er tilfældet - så kan vi tage den derfra. Mvh. Arne (Amjaabc) 17. feb 2010, 18:23 (CET)
Både ja og nej. På siden Wikipedia:Stilmanual#Henvisninger til andre sprog - det kan tolkes som vinden blæser (hvis man ikke kender dawiki i forvejen). Men trykkes på Hjælp:Henvisninger_til_andre_sprog som der er et link til, forklares det dog ganske tydeligt. Men hvis det kan misforstås skal det rettes, evt. med et se XYZ for ekesmpel
(PS. til RasM: Normalt er det okey at svare, der hvor beskden starter, så er det hele samlet et sted. Du skal ikke være bange for at vi ikke ser svaret ;-). Et andet godt råd er når man starter en artikel man ved at man vil skrive i længere tid på, er at oprette den under sit eget hiarki, fx i dit tilfælde som "http://da.wikipedia.org/wiki/Bruger:RasM/Sandkasse", så er du sikker på at der ikke er nogen der laver ændringer før du "udgiver" den - og god skrivelyst :-) Christian75 17. feb 2010, 19:23 (CET)

Tak for tippet om sandkassen, det kendte jeg ikke. I øvrigt tror jeg du mener hierarki, bare for også at kunne rette noget ;-) --RasM 17. feb 2010, 20:05 (CET)

Barnstar

Perfektionistens Barnstar
For dine mange flertydige rettelser i artikler, tildeles du hermed denne barnstar -- Mathiaskh 13. mar 2010, 19:22 (CET)


Næææ (se hvad jeg har fået) - tusind tak :-) -- Christian75 13. mar 2010, 19:30 (CET)
Det var så lidt. Keep up good work! :-) Mvh. --Mathiaskh 13. mar 2010, 19:37 (CET)

sopran, alt, tenor, bas

Hej Christian75. Jeg synes det er meget ærgerligt at du retter lejderne til (stemme). I mange tilfælde er der en grund til, at der ikke henvises til (stemme)-siden, da det ikke er det, der menes. Jeg ved ikke om du kan gøre det tilbage igen, men synes det har gjort langt mere skade end gavn. --CarinaT 20. mar 2010, 11:04 (CET)

Jeg vil gerne kigge på det - kan du give et eksempel eller to? Og kig evt. også på beskrivelserne under alt, sopran, etc, for er der noget de ikke skal linke til er det den flertydige artikel. Men det kan da tænkes at de skal linkes til artikler der ikke er oprettet endnu. Mht til bas, så redirecter bas (stemme) til basstemme til hvilket nok er lidt uheldigt, og hvis du tænker på når der står at XYZ er en sopran (stemme), så er det det samme som at skrive at XYZ er [[italien|italiener]], hvis man vælger at linke til sopran (stemme) istedet for sopransanger etc., er det et valg skribanten har foretager sig, ligesom når man linker til "koloni (magtområde) sering" i stedet for kolonisering som sikkert ikke fandtes på det tidspunkt de artikler blev skrevet. -- Christian75 20. mar 2010, 11:15 (CET)

Hej Christian75,

Hvor er det reklamerende i artiklen? Nu er jeg godt nok selv den oprindelige forfatter, men jeg bliver da en smule træt af at læse, at teksten er reklamerende, når jeg sådan set har kilder på det. Er det virkelig reklamerende at nævne at det er et af de mest eksklusive hoteller? Eksklusiviteten giver da fuldstændig sig selv, når det er designet fra ende til anden, vil jeg mene? --Brandsen 23. mar 2010, 17:58 (CET)

Hej Brandsen. Det har ikke været min mening at fornærme dig. Artiklen sprang mig bare i øjene som meget reklamelignende, og det skyldtes dels indledningen og dels den sidste sætning "I hotellets stueetage findes et fitness dk-center." Jeg har kigget i historikken og kan godt forstå at du er blir lidt træt, efter hvad den artikel har været igennem (navnet, som er lidt mærkværdigt eftersom alle jeg kender kalder bygningen for SAS hotellet, samt "kilde mangler" idet alle artikler (stort set) på dawiki mangler kilder og så tre endda "kilde mangler"). Måske var den også reklamelignende fordi den er velskrevet og lige-ud-af-landevejen :-) (hvilket få artikler er på dawiki). Jeg vil være mere forsigtig næste gang når jeg bruger skabelonen. -- Christian75 24. mar 2010, 12:51 (CET)
Det glæder mig da, at du synes den er velskrevet ;-) Du har ret i at navnet er en hel historie for sig. Vi kunne måske godt nænve, at det kaldes SAS-hotellet, men det er der vel så mange af de tidligere Radisson SAS - nu Radisson Blu - der gør. Ordet eksklusivt er måske belastet af, at det ofte bruges i reklameøjemed - men når hotellet er et gesamtkunstwerk er det da om noget eksklusivt i betydningen "af særlig høj standard". Men hvis du har et bud på et lidt mindre belastet ord, synes jeg du skal ændre formuleringen. --Brandsen 25. mar 2010, 11:40 (CET)

Danglish

Jeg er uenig i din rettelse [1]. Hvis danskere skriver 'tungsten' for grundstof nummer 74 er det i 99 % af tilfældene fordi de ikke gider at slå det op i en Engelsk-Dansk ordbog - den sidste procent tænker på det som det ældre svenske navn for volfram. Derfor er det Danglish. --Med venlig hilsen Necessary Evil 25. mar 2010, 00:52 (CET)

Ja du kan kalde uvidenhed eller dovenskab, men med ordets oprindelse samt artiklens budskab om at engelske ord trænger ind i det danske sprog mener jeg at det er et dårligt eksempel. (Et bedre eksempel ville være silicone som bliver til silicium, det har jeg set mange gange på undertekster.) Wolfram er jo heller ikke af dansk oprindelse, men tysk. Yderligere kompliceres Tungsten også af at det er navnet på en palm (håndholdt? eller hvad det hedder på dansk: Det nævner artiklen heller ikke, at dansk er et lille sprog, så hvis man vil have information om fx computere (eller kemi) er man tvunget til at søge i den engelske litteratur, og deraf ikke lærer de danske navne (hvis de findes)) hvor det ikke skal oversættes. Artiklen mangler egentlig også en historisk tilgang, at engelsk som verdenssprog ændrede sig efter 2. verdenskrig. -- Christian75 26. mar 2010, 23:43 (CET)

Hej Christian

Tak for dit gode råd, men ærligt, jeg røg bare af, med en hel artikkel UNSAVED ... jeg kan bedst lide det "hardcore" ... det er måske ikke så klogt ... men det er mig ... nu er artujken der ... efter yderligere 5 timer .. mere kommer ... prøv at se Trolleholm slot nu! MED MEGET VENLIG HILDEN --mvh Per (PerV) 26. mar 2010, 03:50 (CET)

Aha, det var dig :-) Ja det er sådan nogen små fine artikler der klæder den danske wikipedia så fint, i stedet for de mange artikler ala "Trolleholm slot er et slot i Sverige" Og så vil jeg lige benytte lejligheden til at reklamere for et værktøj fra toolserveren til at finde flertydige med: tools:~dispenser/cgi-bin/dab_solver.py?page=da:Hovdala_slot (venstre klik med musen på et rødt link, og vælg fra listen. Derefter trykkes på "show changes" og du er tilbage til den dansk wiki. -- Christian75 26. mar 2010, 23:57 (CET)

En lille opgave

Hej Christian. Nu begynder der at komme mange levende personer. For ikke at vi skal drukne i arbejde, så ville det være rart med en liste over personer i Kategori:Tjek om personen er levende hvor den tilsvarende liste på enwiki er i en:Category:Living people. Er det noget du kan fixe? Hvis ja, så vil jeg sætte botten til at rette di resterende artikler, så kan du lave listen, og så kan botten fjerne Kategori:Tjek om personen er levende. Tilbage er så kun de besværlige. --MGA73 26. mar 2010, 22:37 (CET)

Hej MGA73, det er desværre ikke noget jeg kan finde ud af. Jeg har ikke sat mig ind i hvordan bot´erne virker (endnu). Beklager. -- Christian75 27. mar 2010, 00:03 (CET)
Hvis du kan lave listen kan jeg bruge botten. Synes du skrev et sted at hvis vi skulle bruge en liste over et eller andet, så skulle vi bare sige til. Tænkte at du var godt til lister så :-) --MGA73 27. mar 2010, 00:22 (CET)
Jeg kan sagtens trække en liste ud af den danske (med fx AWB - autowikibroser), men ikke en komplet liste fra den engelske kategori. Der er over 400.000 i kategorien "living people" og jeg syntes at jeg har læst at man skal have bot status for at få lov til at trække mere end 30.000 ud, jeg kan i hvert fald ikke gøre det. -- Christian75 27. mar 2010, 00:25 (CET)
Hej Christian. Prøv at kigge på http://toolserver.org/~mga73/queries/living.txt - kan du bruge listen til noget? Husk at ændre til UTF-8 --MGA73 28. mar 2010, 12:31 (CEST)
Muhahahaha.... http://toolserver.org/~mga73/queries/living-da.txt :-) Dette skulle være en liste over artikler på dawiki, som er "Living people" på enwiki. :-D Party!!!! --MGA73 28. mar 2010, 13:59 (CEST)
Det virker fint. Min bot har ryddet op i Kategori:Tjek om personen er levende og er nu ved at tilføje FD'ere uden at sætte artiklerne i tjekke-kategorien. --MGA73 28. mar 2010, 15:10 (CEST)
Hejsa, ja jeg så det lige før du skrev her :-) Jeg har været fraværende siden i går middag, så jeg har også først set dine to andre beskeder nu. Din robot har temelig travlt :-) -- Christian75 28. mar 2010, 15:14 (CEST)
Ja jeg har længe forsøgt at få en sådan liste og nu lykkedes det. Når der er sat FD på alle på listen med et fødselsår er der måske nogle få stykker tilbage. Men det skulle ikke være mange. Dem sætter jeg måske bare som levende og så kan vi altid konvertere til FD senere. --MGA73 28. mar 2010, 15:17 (CEST)

MtBE

Hej det er en del af mit arbejde at rydde op på nedlagte benzinstationer og her er MtBE et problem, netop fordi det er vandopløseligt. Miljøstyrelsen har publiceret en del om emnet, men jeg kunne ikke lige finde et link, så her er et foreløbigt: [2]--Lcl 2. apr 2010, 07:37 (CEST)

Hej, jeg søgte også lidt på det i går efter jeg havde sat {{km}} på den. Fandt et sted hvor de skrev at der var forskel på opløseligheden alt efter om det var rent MTBE eller fra en blanding fra fx benzin der blev tilsat. Tror gerne på at den er lidt vandopløselig (det er de fleste stoffer), og da stoffet er kræftfremkaldende samt ifølge enwiki kan man smages i ved koncentrationer så små som 5 – 15 µg/l. Om noget er let opløseligt er selvfølgelig et relativt begreb. Jeg tror at jeg vil prøve at finde noget mere præcis infomation, så kan den også få en infoboks med på vejen. Er du interesseret i kemiartiklerne generelt eller er det bare denne ene? Mvh -- Christian75 2. apr 2010, 17:00 (CEST)
Ja MtBE er f.eks. væsentligt mere opl. end benzen, kig evt. på de kilder jeg har indsat i artiklen (51 g/L ved grundvandstemperatur er dog en del[3]). Mht. til interessen så er jeg alene drevet af en generel nysgerrighed.--Lcl 2. apr 2010, 17:46 (CEST)
Lige en slutkommentar: 51g per 1000g er 5,1% og er faktisk ikke særlig meget. MEN det ændrer ikke ved at det er noget skidt at få i grundvandet. Mvh -- Christian75 3. apr 2010, 23:53 (CEST)

Cylinder / chat

Hvorfor denne redigering? Hvorfor have et link til en omdirigering, som et link på samme side peger direkte på? Og nu jeg har dig, burde du måske registrere chatnavnet på irc?
- Sarrus (db) d. 2. apr 2010, 11:03 (CEST)

Nu har Palnatoke slettet omdirigerende i dag, men jeg husker det som at den omdirigerede til cylinder (geometri) og er af den opfattelse at de to ting ikke er det samme (måske bortset fra formen). Jeg er ikke helt klar over om cylinder (beholder) dækker over en speciel beholder, så derfor har jeg ikke ændret omdirigerende til beholder men det havde måske været en mulighed - måske ikke? Enwiki har adskillige andre beholdere som kaldes noget med cylinder.
Ang. at registrere mit brugernavn vil jeg kigge på det. Mvh. -- Christian75 2. apr 2010, 12:01 (CEST)
Det er korrekt, at den omdirigerede til Cylinder (geometri), og jeg kunne ikke se nogen grund til at have to links til samme artikel på en flertydigside :-). Ang. registrering af chatnavnet, kan du se på http://t0x.in/ircfreenode.html#ns02, hvordan du registrerer et nick på chatten.
- Sarrus (db) d. 2. apr 2010, 14:20 (CEST)

Hi. Could you please tell me what is the gender of the word kviksølv in Danish? Thank you very much, Malafaya 9. apr 2010, 13:04 (CEST)

Its gender is "neutrum" or "intetkøn". -- Christian75 9. apr 2010, 13:13 (CEST)
ie. "no gender" (in english I think its called "neuter"). -- Christian75 9. apr 2010, 13:21 (CEST)

Hej Christian. Jeg kan se, at du har ændret på strukturen, så Christian er blevet til en flertydig artikel, mens Christian (navn) er én af artiklerne her. Det kan godt give en vis mening i og med, at der findes en film med samme navn. Men nu har du sat en person ind på listen med dette fornavn. På navne-artiklen har vi i forvejen en opremsning af personer, der hedder Christian. Det forekommer mig, at du er på vej til at dublere informationerne, så de både ses på flertydig-siden og på navne-siden. I forvejen er alle kongerne, prinsen samt filmen nævnt i navne-artiklen, så hvad bliver efterhånden behovet for flertydig-artiklen?

Jeg opfatter egentlig de forskellige navneartikler (som jeg i øvrigt har skrevet en hel del af) både som forklaring på navnet samt som en slags flertydig-artikel på navnet - som samtidig har den fordel, at varianter i stavningen er samlet. Hvis du mener, at dine ændringer er bedre, så skal de vel implementeres på alle navneartiklerne, og så bør efter min mening de forskellige personer med navnene pilles ud, så de kun står ét sted. Men jeg synes, at det skal diskuteres på f.eks. brønden, inden det sættes i værk. Dels vil det blive et stort arbejde, dels er der måske nogen, der godt kan lide vores nuværende struktur, der i øvrigt svarer til den, de fleste andre sprog-wikipediaer bruger. Jeg vil gerne afsløre, at jeg ikke umiddelbart synes, at en ændring er nødvendig, og jeg vil i grunden gerne have navne-artiklen tilbage direkte som Christian; jeg synes ikke, der er det store behov for ændringerne. Mvh. --Arne (Amjaabc) 12. apr 2010, 15:44 (CEST)

Hej Arne. Om "Christian (flertydig)" skal være Christian eller om det skal være "Christian (navn)" har jeg ikke den store holdning til (i dette tlfælde). Mit projekt går primært ud på at få fjernet wikilinks til flertydige artikler, og en del af artiklerne om navne er markeret som flertydige, hvilket jeg mener at de ikke bør være, og det er baggrunden for at jeg lavede ændringen. Der blev linket fejlagtigt til Christian fra andre artikler (men det drejede sig i dette tilfælde primært om en Wrestler, hvor jeg valgte at fjerne linksene fra artiklerne), men også hvor der mentes filmen og kunsteren "Christian". Grunden til at jeg mener at artiklerne om navnet ikke skal være flertydige, er at de flertydige artiklers funktion er at dirigere videre til den rigtige artikel, men navneartiklen er i visse tilfælde den rigtige artikel (når der henvises til navnet og ikke en person med navnet).
Jeg satte Christian Brøns, fordi "Christian" er hans kunsternavn (se fx Danish_Music_Awards#Danish_Music_Awards_2002), lidt i stil med andre musikere, fx musikeren Sebastian (artiklen Sebastian er opbygget tilsvarende Christian). Hvorimod øvrige personer som hedder Christian, efter min mening, ikke har noget at gøre i den flertydige artikel, men hører til på navneartiklen, da de færreste vil linke eller kalde fx Christian Kjær for blot Christian. Nana artiklen er fx omvendt - den flertydige artikel er under Nana (flertydig).
Som navneartiklerne er nu - er det lidt blandet, og det er også mit indtryk at de på de øvrige wikier er det lidt blandet. Dog er navnet ofte den der får artiklen uden et præfiks med (). Hvad jeg lige kunne se er navnertiklerne på svensk, norsk, tysk og engelsk wikipedia ikke flertydige artikler som de er på den danske når der bruges skabelonen {{navn}}.
Håber jeg udtrykt mig klart og tydeligt (men jeg er lidt i tvilv) - ellers sig til. Mvh. -- Christian75 12. apr 2010, 17:08 (CEST)
Jeg er helt med på, at du får renset ud i de wikilinks, der linker til forkerte artikler eller til flertydige artikler, men jeg forstår ikke lige, hvorfor det giver det resultat, der opstår her. For der har da så vidt jeg kan se aldrig været nogen Christian (flertydig). Der var Christian, som oprindeligt var en navneartikel, og der har da givetvis været artikler, der linkede til den, selv om de burde linke til en af personerne nævnt der. Sammenligningen med Sebastian og Nana kan jeg selvfølgelig godt se, men man kunne måske også overveje i disse tilfælde, om man kunne harmonisere "omvendt", idet alle de flertydig-navne, der forekommer i de to eksempler, også er nævnt i navneartiklerne. Kort sagt en situation nøjagtig som her, men med den forskel, at antallet af henvisninger i flertydigartiklen for Christian er betydeligt større. Har du for resten set Prins Christian (flertydig)? Så bliver det for alvor rodet!
I øvrigt havde jeg ikke regnet begrundelsen ud for at sætte Brøns ind her, da han jo godt nok har brugt fornavnet som kunstnernavn, men han er alligevel skrevet ind ved hele navnet, lige som artiklen jo også hedder Christian Brøns, ikke Christian (musiker).
Jeg vil nok ikke insistere på, at dine ændringer skal tilbageføres (selv om jeg synes, at det er noget rod, og at Brøns falder udenfor), men hvis du finder andre tilfælde fremover, kunne du måske overveje, hvor meget man vinder ved ændringerne i forhold til besværet med at foretage dem samt ulemperne ved det (ekstra klik til navneartiklen etc.). Fortsat god arbejdslyst, Arne (Amjaabc) 12. apr 2010, 22:45 (CEST)

Rønne

Hej. Kan du evt. finde ud af at rette op på artiklen Rønne, da der er en som har totalt ødelagt den?? Evt. også blokere brugeren?? Jeg spørger dig, fordi jeg ikke selv ved hvordan :) (Rekf 27. maj 2010, 09:20 (CEST))[svar]

Hejsa, jeg har rullet tilbage til seneste gode version - jeg er dog ikke administrator (kun patruljant) så jeg kan ikke blokere personen. Dog er systemet under normale betingelser at man får tre eller fire advarsler før man bliver blokeret og personen har nu fået sin første advarsel. Mvh. -- Christian75 27. maj 2010, 09:31 (CEST)[svar]

Main form

http://ordnet.dk/ddo_en/dict?query=jota says Jota as main form, so this revert is unjustified. Thou only reintroduced obsolete wikilink to article. 83.11.45.67 28. maj 2010, 17:03 (CEST)[svar]

No it does not, it says that the official way (that means the way the Retskrivningsordbogen spells it) is with a J, but the most common way to spell it is with an I. And btw: it really doesnt matter how it spelled in other countrys. -- Christian75 28. maj 2010, 20:37 (CEST)[svar]

Nyheder

Hava Nagila

Hej Christian75. Jeg kan se, at du den 25. maj lavede en del forbedringer af artiklen Hava Nagila, som jeg oprindeligt oprettede. Jeg, og vel sagtens alle andre wikipedianere, synes selvfølgelig, du har gjort et fint stykke arbejde. Sangteksten har jeg dog alligevel et spørgsmål til: Jeg valgte nemlig ikke at oversætte til dansk, da dette ville være en oversættelse af den engelske oversættelse og altså en lejlighed til at lade nuancer gå unødvendigt tabt. Derfor vil jeg gerne vide, hvordan du oversatte sangen til dansk. Mvh. Inc 16. jun 2010, 10:58 (CEST)

Hej Inc. Du har jo ret - og min oversættelse er en oversættelse af den engelske. Jeg synes det skal fjernes, men det skal markeres at dette er tilfældet. Hvis du er enig vil jeg skrive i en fodnote at dette er en oversættelse af den engelske tekst, samt ændre "dansk oversættelse" til fx "løs oversættelse" eller lign. Mvh. Christian75 16. jun 2010, 12:11 (CEST)
Notitsen om løs oversættelse lyder fin. På den måde siger artiklen jo ikke noget forkert. Der kunne evt. stå noget i stil med "Løs oversættelse af den engelske oversættelse" i overskriften. Det ville ikke være så pænt, men det ville til gengæld være tydeligt. Må jeg i samme ombæring bemærke, at jeg personligt ville oversætte "with a happe heart" med "glade om hjertet". Jeg skulle mene, det er mest korrekt at sige sådan på dansk. Mvh. Inc 16. jun 2010, 17:45 (CEST)
Nu har jeg ændret artiklen en smule, så den ikke lover mere, end den kan holde. Hvis du vil, kan du selv se, om du har nogen kommentarer. Mvh. Inc 20. jun 2010, 10:38 (CEST)
Mange tak - jeg burde jo selv have taget mig sammen til at lave ændringen. Har netop lavet oversættelsesændringen som du foreslog. Mvh. -- Christian75 23. jun 2010, 12:10 (CEST)
Din ændring er ikke helt lig min anvisning. Jeg ønskede ikke "med glæde om hjertet", men derimod "glade om hjertet". Igen: Jeg er ikke professor i dansk ved Aalborg Universitet (i Esbjerg :p), men ikke desto mindre lyder din ændring forkert. --Inc 29. jun 2010, 00:07 (CEST)
Siden det er dit ord mod mit, og du ikker har sagt mig imod, ændrer jeg ovenstående. --Inc 2. aug 2010, 00:01 (CEST)

Kim

Hej Christian75, Jeg har rettet [[kim]] til [[kimplante]]. Det skulle redde dig ud af dén knibe. Tak for henvisningen til listen over oversættelsestrængende og -værdige planteartikler. Den vil jeg få glæde af i lang tid fremover! Mvh.--Sten Porse 25. jun 2010, 15:00 (CEST)

Skabelon:!

Af forskellige årsager skal anvendelsen af denne skabelon holdes på et nødvendigt minimum. Du kan med derfor med fordel anvende | i stedet for. I ganske mange tilfælde vil det være tilstrækkeligt at indsætte tegnet for at opnå den ønskede funktionalitet. --|EPO| COM: 26. jun 2010, 00:02 (CEST)

Nyheder

Kære abonnent.

Wikipediajournalen udleveres først nu af forskellige grunde, som du kan læse om i det nu udleverede nyhedsbrev.

Med venlig hilsen Masz 6. jul 2010, 18:35 (CEST)

Wikipediajournalen

Hej Christian75. Jeg vil ikke presse dig til nogen, men hvis du stadigvæk er interesseret, så ville det være fantastisk hvis du kunne udsende ==Nyheder==\n{{Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/august 2010/Nyhedsbrev}} til alle Wikipediajournal-abonnenter i morgen. Hvis du ikke har tid eller lyst, så skriv det lige, så jeg kan vide om jeg skal gøre det eller ej. Hvis du ellers også har andre spørgsmål er du også velkommen til at skrive.--Masz 31. jul 2010, 11:23 (CEST)

Jeg har lige udsendt nyhedsbrevet, for jeg var ikke sikker på om du lige tjekkede brugerdiskussionen i går/i dag. Såfremt jeg ikke har fået løst botproblemet, er du mere end velkommen til at udsende brevet i næste måned :-) --Masz 1. aug 2010, 17:52 (CEST)
Hej Masz, jeg har været på ferie til i går så jeg har først set din skrivelse i dag - jeg skal ikke på ferie igen foreløbig ;-) så næsten gang kan du bare skrive så sender jeg det. -- Christian75 3. aug 2010, 11:45 (CEST)

elementarpartikel

Hey Christian75, jeg er faldet over noget der giver mig lidt grublen, og jeg har fået at vide at forklaringen skulle ligge et sted i en af relativitetsteorierne som jeg efterhånden har arbejdet meget med. Men vi tager den lige fra starten ;-)

Atommassen måles jo i unit (u) som er defineret til at være en tovltedel af 12/6 C-atomets masse, og det atom består jo af 6 protoner, 6 elektroner og 6 neutroner, men da nukleonernes masse er en lille smule over 1 unit går regnestykket ikke op i 12, men derimod en smule over. Forklaringen er den at nukleonerne mister ca. 1 % af deres masse når de bindes sammen i en kerne. Men hvordan kan dette massetab forklares?

I've been told you were the man in chemistry, så jeg tænkte det kunne være du kunne give forklaringen? :-)

M.v.h. --Dooba 31. jul 2010, 21:09 (CEST)

:Jeg ved ikke lige, hvad Emma Gad ville sige til det, men jeg tror lige, jeg vil svare; evt. opfulgt af Christian75. Jeg studerer nemlig fysik (på A-niveau på STX), og jeg er ganske sikker på er den manglende masse går til bindingsenergien i kernen. Nukleoner hænger jo ikke sammen af sig selv. Jeg skal se, om jeg hurtigt kan finde en kilde. Mvh. Inc 31. jul 2010, 21:18 (CEST)

Du har kan få en Wikipediaartikel til at begynde med Bindingsenergi#Kernefysisk bindingsenergi. --Inc 31. jul 2010, 21:30 (CEST)

:Dog kan massetabet også være frigivet energi: [4] --Inc 31. jul 2010, 21:35 (CEST) :Nu husker jeg (lang sommerferie!). Når stjerner når til det stadie, hvor de danner carbon-12, giver de stadig overskydende energi grundet massetabet. Det er derfor en exoterm proces. Det er først, når de eksploderer, og i visse tilfælde lidt før, der ikke er en energioverskud, og processen således bliver endoterm. --Inc 31. jul 2010, 21:44 (CEST)

Og en god kilde: Alpha Fusion Chain --Inc 31. jul 2010, 21:47 (CEST)
Hold dig til kilden. Jeg stoler ikke på det, jeg har skrevet. --Inc 31. jul 2010, 22:00 (CEST)
Det er mere fysik end kemi, men jeg har haft om det for meget lang tid siden. Jeg har kigget lidt på den enwikis side om om masse (og den siger som Inc at "Einstein’s theory of relativity explained that when protons and neutrons come together to form an atomic nucleus, some of the mass of the nucleus is released in the form of binding energy." og : "
Citat It is observed experimentally that the mass of the nucleus is smaller than the number of nucleons each counted with a mass of 1 a.m.u. This difference is called mass excess.

The difference between the actual mass of the nucleus measured in atomic mass units and the number of nucleons is called mass excess i.e.

Mass excess = M - A = Excess-energy / c2

with : M equals the actual mass of the nucleus, in u.
and : A equals the mass number.

Citat

Formlen er en omskrivning af E = mc2. Jeg kan ikke give dig en forklaring på hvorfor, hvis en sådan findes. Hvis engelsk er en barriere så skriv igen og jeg vil gerne oversætte det. Og til Inc: På enwiki kalder de fænomenet at skrive på andres sider for en "Talk Page Stalker": Mvh Christian75 3. aug 2010, 12:16 (CEST)

Nyheder

Nyheder for november 2010

Nyheder for december 2010

Nyheder for januar 2011

Nyheder for februar 2011

Nyheder for april 2011

Nyheder for juli 2011

Tilføjelse til Nyheder for Juli 2011

Da jeg blev overasket at der er et annonce for at stemme på Hønsedesign i Nyhederne, så syntes jeg at det ikke er helt ærlig overfor det nye design. Derfor tilføjer jeg dette nyhed:--
 •    Rodejong    ✉️ 👀 → 1. jul 2011, 19:48 (CEST)


Stem på det nye design!

Afstemningen, om hvordan brugerdiskussionsskabelonerne skal se ud, er stadig i gang. Hvis du også bliver glad af at se på det nye design og dens rolige udseende, så er det nu, du skal bruge din stemme, idet vi ikke har kunnet nå til enighed via diskussion.

Tænk på alle fordelene:

  • Skabelonen virker tiltalende til at læse hvad det handler om.
  • Den har god blikfang og øjner stille og roligt
  • Den skræmmer ikke nye brugere væk
  • Den er overskuelig
  • Den passer fint med de øvrige skabeloner, der anvendes på da:WP og adskiller sig som informative skabeloner.
  • Der er grund til at vise hensyn ved ikke at bruge skrigende farver.


Nyheder for september 2011

Nyheder for oktober 2011

Liste over flertydig i din sandkasse..

Hej. Kunne du gøre listen i Bruger:Christian75/Sandkasse6 kortere - jeg har opdateret Wikipedia:Artikler med flertydige titler som der henvises til, så din liste er ikke ajour og jeg støder ind i den hver gang jeg kigger på et ord. --Steen Th 15. okt 2011, 17:51 (CEST)

Nu jeg er her - Sandkasse er gjort mere eller mindre tom. Hygge. Christian75 26. okt 2011, 13:10 (CEST)

Hej Christian75 - jeg vil påstå at den forrige interwiki var den rigtige. Prøv at kigge på den forrige engelske side (igen). --Glenn 18. okt 2011, 18:39 (CEST)

Nej min rettelse var korrekt - bemærk den danske har "flertydig titel" og det har den engelske som jeg rettede den til også (disambiguation). Men jeg vil da foreslå, at at gøre hjemmeside til en entydig artikel, da jeg personligt ikke betragter at der klart er en hovedbetydning. Mvh. Christian75 19. okt 2011, 10:20 (CEST)
Hej Christian75 - Som du kan se af:
Se bidrag 27. jun 2011, 10:54‎ og 27. jun 2011, 11:18‎.
har jeg oversat det meste fra en-wiki (en:Home_page)
--Glenn 19. okt 2011, 18:27 (CEST)
Jeg er ikke særlig aktiv på dawiki - og vil ikke tilbageføre dine ændringer hvis du har det i tankerne. Men jeg vil da foreslå at fjerne {{flertydig}} fra den danske artikel så kan den linkes til de øvrige wikiers normale sider. Grunden til at jeg opdagede at hjemmeside var flertydig er fordi der er 3000 sider der linker til den på dawiki. Christian75 26. okt 2011, 13:09 (CEST)

Nyheder for november 2011

Nyheder for januar 2012

Fjernelse af interwikilink - vent

Hej. Det vil være god ide at overlade til en bot om at fjerne interwiki-links. Der er nogle få links, som skal bevares, da de ikke kan importeres til Wikidata. Og det kan en bot overskue. --Steen Th (diskussion) 7. mar 2013, 10:50 (CET)

  • Som du måske lagde mærke til, så lavede jeg rettelser i artiklerne samtidig... Så det var ikke blot et null-edit - derudover var det lidt sjovt at halvere artikelstørrelse ved at fjerne iw... Christian75 (diskussion) 11. mar 2013, 09:42 (CET)

Nyheder for marts 2013

Nyheder for august 2013

Nyheder for september 2013

Nyheder for oktober 2013

Jeg kan se du på et tidspunkt har været inde og rette i skabelonen. Prøv evt. at se her, hvis du har mulighed for at hjælpe til ville det være fint. mvh Per (PerV) (diskussion) 8. feb 2015, 15:33 (CET)

Haber-Bosch-processen

Hej Christian75

Jeg ser du ved noget om kemi og sikkert en del mere end jeg, derfor vil jeg bede dig se på Haber-Bosch-processen, som i mine øjne er en megt dårlig oversættelse af den engelske artiklen. Den er sågar blevet nomineret til ugens artikel og har ingen chance med denne dårlige oversættelse.

med venlig hilsen --Villy Fink Isaksen (diskussion) 27. apr 2015, 23:32 (CEST)

Updated scripts

  • da: (maskinoversættelse) Hej Christian75. Jeg opdaterede dine brugerindstillinger scripts til den nyeste version af ajax sysop, og flyttede dem alle ind i din common.js, så de arbejde i alle skind. (For scripts kopieret fra monobook.js, jeg deaktiveret dem, jeg var ikke sikker på ville fungere i Vector, bør du slå dem til som ønsket.) Lad mig vide, hvis noget går i stykker. :)
  • en: Hi Christian75. I updated your user scripts to the latest version of ajax sysop, and moved them all into your common.js so they work in all skins. (For the scripts copied from monobook.js, I disabled those I weren't sure would work in Vector; please turn them on as desired.) Let me know if anything breaks. :)

Pathoschild (diskussion) 21. aug 2015, 05:16 (CEST)

Request

Greetings.

Could you create a long and detailed article about the prominent Turkish economist Dani Rodrik in Danish?

Thank you. Usigneret: user:31.200.17.17

Problemer med {chem}

Hej Christian, jeg kan se at det er dig der har oprettet {{chem}}, og tænker at du måske kan hjælpe med et problem: Navnlig ser den ikke ud til at fungere her: Carbon#Uorganiske_forbindelser. Jeg kan ikke finde ud af hvad problemet er, andet end at den tilsyneladende ikke kan tåle at man sætter bogstaverne C eller S i anden parameter - sandsynligvis tror den at anden parameter skal være et tal? Hvordan fixer man i så fald det? Det ser ud til at virke på engelsk Wikipedia --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 13. jun 2016, 10:50 (CEST)

Hmm... Jeg tror muligvis man kan 'hacke' en løsning ved at indsætte tomme parametre... --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 13. jun 2016, 10:52 (CEST)
@Metalindustrien: Hejsa. Jeg har taget den fra enwiki, så vidt jeg husker, før jeg vidste noget om copyright og wikipedia... Men det er rigtigt at hver anden paramter skal være et tal, og det er heller ikke noget problem. Hvis du vil skrive CS2 så skriver du {{chem|CS|2}}. Den sidste parameter kan være ladning, fx SO2−4 skrives {{chem|SO|4|2-}}. Christian75 (diskussion) 15. jun 2016, 13:37 (CEST)