Carlsberg Byen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
Den første "skyskraber" , Bohrs Tårn, bliver indviet i det ny år
Linje 29: Linje 29:
Over de næste 15 – 20 år vil Carlsberg Byen blive byudviklet og bebygget efter det danske arkitektfirma Entasis’ masterplan. Planen vandt førsteprisen som verdens bedste masterplan på World Architecture Festival <ref>[http://www.dac.dk/da/dac-life/copenhagen-x-galleri-1/igangvaerende-eller-fremtidigt-byggeri/carlsberg/ Dansk Arkitektur Center]</ref> i [[Barcelona]] i 2009. Den er inspireret af de historiske bykerners kvaliteter. Nyt, moderne og bæredygtigt byggeri vil dermed indgå i samspil med de historiske Carlsberg-bygninger, hvoraf mange er fredede eller bevaringsværdige.
Over de næste 15 – 20 år vil Carlsberg Byen blive byudviklet og bebygget efter det danske arkitektfirma Entasis’ masterplan. Planen vandt førsteprisen som verdens bedste masterplan på World Architecture Festival <ref>[http://www.dac.dk/da/dac-life/copenhagen-x-galleri-1/igangvaerende-eller-fremtidigt-byggeri/carlsberg/ Dansk Arkitektur Center]</ref> i [[Barcelona]] i 2009. Den er inspireret af de historiske bykerners kvaliteter. Nyt, moderne og bæredygtigt byggeri vil dermed indgå i samspil med de historiske Carlsberg-bygninger, hvoraf mange er fredede eller bevaringsværdige.


I alt vil der blive opført ca. 3.000 boliger. Boligerne vil komme til at udgøre 45-60 pct. af de 600.000 etagemeter, der planlægges bebygget i hele Carlsberg Byen. De øvrige etagemeter vil blive bebygget med erhverv, butikker, kultur, idræts faciliteter og institutioner. Første etape er etableringen af et 82.000 etagemeter stort byggeri, der blandt andet indeholder et moderne campusområde for [[Professionshøjskolen UCC]], der vil have 10.000 studerende. Byggeriet vil desuden indeholde butikker, boliger og kontorer og er beliggende ved siden af den nye S-togsstation ”Carlsberg Station".<ref>[http://www.magasinetkbh.dk/node/257 Magasinet KBH]</ref>
I alt vil der blive opført ca. 3.000 boliger. Boligerne vil komme til at udgøre 45-60 pct. af de 600.000 etagemeter, der planlægges bebygget i hele Carlsberg Byen. De øvrige etagemeter vil blive bebygget med erhverv, butikker, kultur, idræts faciliteter og institutioner. Første etape er etableringen af et 82.000 etagemeter stort byggeri, der blandt andet indeholder et moderne campusområde for [[Professionshøjskolen UCC]], der vil have 10.000 studerende. Byggeriet vil desuden indeholde butikker, boliger og kontorer og er beliggende ved siden af den nye S-togsstation ”Carlsberg Station".<ref>[http://www.magasinetkbh.dk/node/257 Magasinet KBH]</ref> I 2017 bliver den første skyskraber, det 100 meter høje [[Bohrs Tårn]] indviet.


== Ejerforhold ==
== Ejerforhold ==

Versionen fra 8. dec. 2016, 04:08

Dobbeltporten set fra syd mod Ny Carlsberg.

Carlsberg Byen er et område beliggende på grænsen mellem Valby og Vesterbro i København som siden 1847 har været hjemsted for bryggerigruppen Carlsberg. Området opstod i 1847, da J.C. Jacobsen grundlagde sit oprindelige bryggeri på området. Den første brygning skete den 11. november samme år og der har været uafbrudt produktion frem til 30. oktober 2008, hvor den sidste brygning blev gennemført. Det samlede område er på mere end 30 hektar og er nu under udvikling til en ny åben bydel.

Historie

Carlsberg Laboratorium på Gl. Carlsbergvej, en del af Carlsberg Forskningscenter.
En såkaldt bryggerhest.

Gamle Carlsberg

Det første bryggeri som opføres ligger for enden af vore dages Gl. Carlsbergvej, ved viadukten over jernbanen. Udover selve bryggeriet bygges ligeledes en bolig til J.C. Jacobsen og hans familie, det nuværende Carlsberg Akademi. Øst for det oprindelige bryggeri opføres senere Anneksbryggeriet (også kendt som Mellembryggeriet), som først forpagtes til sønnen Carl Jacobsen, men senere lægges under det oprindelig bryggeri. Området afrundes ved opførslen af den nye hovedport ved Pasteursvej.

Nord for bryggeriet

Nord for nuværende Gl. Carlsbergvej opføres dels en embedsbolig til Erhard Kogsbølle og siden Carlsberg Laboratorium. En del af de øvrige ejendomme i området opkøbes af Carlsberg og anvendes til forskellige formål.

Ny Carlsberg

Hjørnet af Carlsbergbryggerierne ved Vesterfælledvej.

Sønnen Carl Jacobsen opfører sit eget bryggeri, Ny Carlsberg, omkring den nordlige del af den nuværende Ny Carlsberg Vej. Først anlægges på området mellem Gamle Carlsberg og Ny Carlsberg Vej, men da produktionen ikke kunne rummes her, bebygges også øst for Ny Carlsberg Vej og bygningerne forbindes med Elefantporten og Dobbeltporten.

Moderne Carlsberg

Det såkaldt moderne Carlsberg vokser frem i løbet af det 20. århundrede, dels med området omkring kedelhus og kraftværk, siden med flere tappeanstalter, bl.a. NyTap med godsbanegården Station Hof i nederste niveau. Malteri og Silo vest for Ny Carlsberg Vej over det moderne byggeri i 1980'erne med tappehal og palletering og sidst med nedlæggelsen af en del af Jerichausgade for at bygge et depot.

Beliggende umiddelbart syd for Gl. Carlsberg, parallelt med haven for Carlsberg Akademi ligger bygningen Tap E på området for det tidligere Bryggeriet Alliance. Området er overtaget fra Alliance i hhv. 1891 og 1913 indeholdende mineralvandsfabrik, aftapningsanstalt og bryggeri. Produktionen på aftapningsanstalten indstilledes i forbindelse med indvielsen af Gl. Tap i 1903. Området blev siden ryddet og den store hvide bygningskrop opførtes som mineralvandsfabrik. Efter udflytningen af produktionen til Tuborg i Hellerup omlagdes bygningen til Eksport tappekolonne og herfra stammer navnet Tap E. Bygningens sidste formål inden afviklingen af produktionen var som dåse tappekolonne.

Kongens Bryghus

Området for det tidligere bryggeri i Rahbeks Alle blev omdannet til Kongens Bryghus og i forbindelse med fusionen af De forenede Bryggerier og Carlsberg i 1970 kunne områderne sammenlægges.

Fremtiden

Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S (tidligere en del af Carlsberg A/S under navnet Carlsberg Ejendomme) forestår udviklingen af bykvarteret. I Carlsberg A/S’ ejertid startede projektet under navnet Vores By, men blev senere re-branded til Carlsberg Byen.

Byggepladsen ved Vesterfælledvej, juli 2013

Over de næste 15 – 20 år vil Carlsberg Byen blive byudviklet og bebygget efter det danske arkitektfirma Entasis’ masterplan. Planen vandt førsteprisen som verdens bedste masterplan på World Architecture Festival [1] i Barcelona i 2009. Den er inspireret af de historiske bykerners kvaliteter. Nyt, moderne og bæredygtigt byggeri vil dermed indgå i samspil med de historiske Carlsberg-bygninger, hvoraf mange er fredede eller bevaringsværdige.

I alt vil der blive opført ca. 3.000 boliger. Boligerne vil komme til at udgøre 45-60 pct. af de 600.000 etagemeter, der planlægges bebygget i hele Carlsberg Byen. De øvrige etagemeter vil blive bebygget med erhverv, butikker, kultur, idræts faciliteter og institutioner. Første etape er etableringen af et 82.000 etagemeter stort byggeri, der blandt andet indeholder et moderne campusområde for Professionshøjskolen UCC, der vil have 10.000 studerende. Byggeriet vil desuden indeholde butikker, boliger og kontorer og er beliggende ved siden af den nye S-togsstation ”Carlsberg Station".[2] I 2017 bliver den første skyskraber, det 100 meter høje Bohrs Tårn indviet.

Ejerforhold

Carlsberg Byen P/S, der skal stå for den videre udvikling af området, etableredes den 1. maj 2012.

Ejerkredsen består af: Carlsberg A/S (25%) - Realdania (25%) - PFA Pension (20%) - Topdanmark (15%) - Pensam (15%)

Galleri

Ekstern henvisning

Kilder

Tidslinje for Carlsberg Byen
11. november 1847 Carlsberg i Valby tages i brug
1903 Tappehallen Gl. Tap på Vesterfælledvej indvies og aftapningen af øl på Alliance indstilles
1922 Opførelsen af den nye mineralvandsfabrik på det tidligere Alliance område indledes
30. oktober 2008 Sidste brygning på Carlsberg i Valby
Samlet Carlsberg tidslinje

Koordinater: 55°40′2.85″N 12°31′54.99″Ø / 55.6674583°N 12.5319417°Ø / 55.6674583; 12.5319417