Forskel mellem versioner af "Bevaringsstatus"

Spring til navigation Spring til søgning
36 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
Tilføjer to ekstra overkategorier
(Tilføjer to ekstra overkategorier)
**'''Næsten truet''' ('''NT)''' Arten er tæt på kvalificering som sårbar. Den er blevet til kategori ('''NT''') i version 3.1.
[[Image:Status iucn3.1 CR da.svg|thumb|Status '''CR''' (kritisk truet) i Rødliste-kategorier siden 2001 (IUCN v3.1).]]
* '''Truet''':
* '''Sårbar'''</font> ('''VU'''): Der er en stor risiko for at arten [[uddød|uddør]] i vild tilstand på længere sigt. Et eksempel på en art i denne kategori kunne være [[Hvid haj|den hvide haj]].
** '''Moderat truetSårbar'''</font> ('''ENVU'''): ArtenDer er i megeten stor risiko for at uddøarten [[uddød|uddør]] i denvild tilstand på nærmestelængere fremtidsigt. EksemplerEt ereksempel [[blåhval]] ogen art i denne kategori kunne være [[PandaHvid haj|storden hvide pandahaj]].
** '''KritiskModerat truet'''</font> ('''CREN'''): Arten er i ekstremtmeget stor risiko for at uddø nui den nærmeste fremtid. EtEksempler eksempeler kunne[[blåhval]] væreog [[SortPanda|stor næsehornpanda]].
** '''UddødKritisk i vild tilstandtruet'''</font> ('''EWCR'''): Der findes individer af arten i fangenskab, eller den kan være genudsat i nye miljøer, men artenArten er uddød i sitekstremt naturligestor [[miljø]].risiko Udryddedefor arterat er arter, der stadig findes i vild tilstand, men udenfor deres naturligeuddø områdenu. Et eksempel kunne være [[Przewalski-hestSort næsehorn]]en.
* '''Uddød''':
* '''Uddød'''</font> ('''EX'''): Alle forsøg på at finde levende eksemplarer af arten er mislykkedes. Det sidste kendte individ af arten er død efter år 1500. Eksempler er [[Tasmansk pungulv]], [[moa]] og [[dronte]].
** '''Uddød i vild tilstand'''</font> ('''EW'''): Der findes individer af arten i fangenskab, eller den kan være genudsat i nye miljøer, men arten er uddød i sit naturlige [[miljø]]. Udryddede arter er arter, der stadig findes i vild tilstand, men udenfor deres naturlige område. Et eksempel kunne være [[Przewalski-hest]]en.
** '''Uddød'''</font> ('''EX'''): Alle forsøg på at finde levende eksemplarer af arten er mislykkedes. Det sidste kendte individ af arten er død efter år 1500. Eksempler er [[Tasmansk pungulv]], [[moa]] og [[dronte]].
[[Image:Status none DD.svg|thumb|Utilstrækkelige data ('''DD''').]]
* '''Utilstrækkelige data''' ('''DD'''): En art er kategoriseret som '''DD''' når der ikke er nok datamateriale til at vurdere bevaringsstatus, enten pga. mangel på data omkring [[population]]sstørrelsen, truslerne mod populationen eller usikkerhed omkring nøjagtigheden af klassifikationen af arten. Et eksempel kunne være hajarten [[Kæmpemund]], hvor man ikke kender populationens størrelse eller nøjagtige udbredelse.
68.239

redigeringer

Navigationsmenu