Grønlænderrul: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
12 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Bot: Datomærk skabeloner)
No edit summary
{{Wikify|dato=august 2012}}
'''Grønlænderrul''' er en betegnelse for en redning, der bruges når en [[kajak]] vælter. Der findes en række forskellige rul, som oprindeligt har været brugt i forskellige nødsituationer. Bl.a. Norsaq rul, hvor norsaqen eller kastetræt, som blev brugt til at kaste harpunen[[harpun]]en med blev brug som hjælpemiddel i rullet, hvis man væltede efter et harpunkast og ikke havde åren i hånden. Eller et albuekrog rul, hvor åren holdes i den ene hånd og fastholdes med albuebøjningen i rullet. Dette rul skal bl.a have det formål at kunne rulle op hvis man vælter med sin dyrebare [[kniv]] i hånden og ikke kan slippe den.
 
Oprindeligt var rullet en overlevelsesredning, da man ellers må forlade en væltet kajak for at redde sig, og i arktiske farvande langt fra en lejr kan dette være fatalt.
 
I dag dyrkes rullet stadig som en god redningsøvelse og som sport. Der afholdes bl.a. DM i havkajakteknik og rul, hvor der kan konkurreres i 30-35 forskellige grønlandske rul, det sidste er et såkaldt hvalrostræk, hvor en flok mennesker trækker i en line der går under kajakken, for at simulere trækket fra en harpuneret [[hvalros]], og så skal roeren yde modstand og holde sig oppe.
 
== Ekstern henvisning ==
Anonym bruger

Navigationsmenu