Græske guder: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Sidste gode
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 1: Linje 1:
'''Græske guder''' er en liste over [[Gud (højere væsen)|guder]], [[gudinder]] og mange andre guddommelige og semi-guddommelige figurer fra den antikke [[græske mytologi]] og den antikke [[Hellenistisk religion|græske religion]]. Mange af de græske guder havde ækvivalenter og ligheder med andre mytologier i oldtiden, se [[Interpretatio graeca|Ligheder mellem romerske, græske og etruskiske religion]]. (Listen omfatter ikke væsener, for disse, se Liste over [[græske mytologiske væsner]].)
'''Græske guder''' er en liste over [[Gud (højere væsen)|guder]], [[gudinder]] og mange andre guddommelige og semi-guddommelige figurer fra den antikke [[græske mytologi]] og den antikke [[Hellenistisk religion|græske religion]]. Mange af de græske guder havde ækvivalenter og ligheder med andre mytologier i oldtiden, se [[Interpretatio graeca|Ligheder mellem romerske, græske og etruskiske religion]]. (Listen omfatter ikke væsener, for disse, se Liste over [[græske mytologiske væsner]].) Hej dit fede numsedyr. Du er et numse dyr. Gedenumse.


== De udødelige Guder==
== De udødelige Guder==

Versionen fra 5. jan. 2017, 14:12

Græske guder er en liste over guder, gudinder og mange andre guddommelige og semi-guddommelige figurer fra den antikke græske mytologi og den antikke græske religion. Mange af de græske guder havde ækvivalenter og ligheder med andre mytologier i oldtiden, se Ligheder mellem romerske, græske og etruskiske religion. (Listen omfatter ikke væsener, for disse, se Liste over græske mytologiske væsner.) Hej dit fede numsedyr. Du er et numse dyr. Gedenumse.

De udødelige Guder

Grækerne skabte billeder af deres guder til mange formål. Et tempel ville huse statuer af en gud eller gudinde, eller flere guder, og kunne være dekoreret med relief-scener som skildrer myter. Gudebilleder var almindelige på mønter. Drikke kopper og andet keramik blev malet med scener fra græske myter.

Større guder og gudinder

Guder Beskrivelse
Aphrodite (oldgræsk: Ἀφροδίτη, Aphroditē)

Gudinde for kærlighed, skønhed, begær, seksualitet og nydelse. Selv hun var gift med Hefaistos, havde hun mange elskere, især Ares, Adonis og Anchises. Hun blev afbilledet som en smuk kvinde, og af alle gudinderne mest sandsynlige til at blive vist nøgen eller delvist-nøgen med meget store bryster. Poeterne rose udstråling af hendes smil og hendes latter. Hendes symboler omfatter roser og andre blomster, kammuslingskallen og Myrtekrans. Hendes hellige dyr er duer og spurve. Hendes romerske modstykke var Venus.

Apollo (oldgræsk: Ἀπόλλων, Apóllōn)

Gud af musik, kunst, viden, healing, pest, profeti, poesi, mandig skønhed og bueskydning. Han er søn af Zeus og Leto og tvillingebror til Artemis. Som bror og søster, blev de identificeret med solen og månen; begge bruger en bue og pil. I de tidligste myter, konkurrerede Apollo med sin halvbror Hermes. I skulpturen blev Apollo afbildet som en meget smuk, skægløse ung mand med langt hår og en ideel fysik. Som indbegrebet af perfektionisme, kunne han være grusom og ødelæggende, og hans kærlighedsforhold var sjældent lykkeligt; Et eksempel var hans frugtesløse forfølgelse af skovnymfen Daphne, med sit store ego gjorde han Eros (Amor) vred, som forårsagede at Apollo blive skudt med en pil af kærlighed og Daphne med et pil af had. Nymfen blev forvandlet til en laurbær busk, efterlader Apollo til at tilbede dens blade. Hans attributter omfatter laurbærkrans og lyre. Han optræder ofte i selskab med muserne. Hellige dyr til Apollo omfatter rådyr, svaner, cikader, høge, ravne, krager, ræve, mus og slanger.

Ares (oldgræsk: Ἄρης, Árēs)

Gud af krig, blodsudgydelse, og vold. Som søn af Zeus og Hera, blev han afbildet som en skægløs ungdom, enten nøgen med en hjelm og spyd eller sværd, eller som en væbnet kriger. Homer skildrer ham som lunefuld og upålidelig, og generelt repræsenterer han kaos af krig i modsætning til Athena, en gudinde af militær strategi og dygtighed. Ares hellige dyr er gribben, giftige slanger, hunde og orner. Hans romerske modstykke Mars der blev betragtet som en værdig stamfader til det romerske folk. Bror til Hefaistos, havde også en affære med hans kone Afrodite, som Apollo senere åbenbarende til Hefaistos.

Artemis (oldgræsk: Ἄρτεμις, Ártemis)

Jomfru gudinde af jagt, vildmark, dyr, unge piger, fødsel, og pest. I senere tider blev hun tilknyttet buer og pile. Hun er datter af Zeus og Leto og tvillingesøster af Apollo. I kunsten blev hun ofte afbildet som en ung kvinde klædt i en kort knælang Chiton og udstyret med en jagt bue og et pilekogger med pile. Hendes attributter omfatter jagt spyd, dyreskind, hjorte og andre vilde dyr. Hendes hellige dyr er rådyr, bjørne og vildsvin. Diana var hendes romerske modstykke.

Athene (oldgræsk: Ἀθηνᾶ, Athēnâ)

Gudinde af intelligens, dygtighed, fred, krig, kamp strategi, håndværk, og visdom. Ifølge de fleste traditioner, blev hun født fra Zeus hoved fuldt udvokset og i krigsutrustning. Hun blev afbildet kronet med en ridderhjelm, bevæbnet med skjold og spyd, og iført ægide over en lang kjole. Poeterne beskriver hende som "grå-øjet" eller med særligt lyse, skarpe øjne. Hun var en særlig beskytter for helte, som Odysseus. Hun var også beskytter for byen Athen (som blev opkaldt efter hende) Hendes symbol er oliventræet. Hun er almindeligt vist ledsaget af sin hellige dyr, uglen. Romerne identificerede hende med Minerva.

Demeter (oldgræsk: Δημήτηρ, Dēmētēr)

Gudinde af korn, landbrug og høsten, vækst og næring. Demeter er en datter af Cronus og Rhea og søster til Zeus, med hvem hun fik Persephone. Hun var en af de vigtigste guder i de eleusinske mysterier, hvor hendes magt over livcyklsusen af planter symboliserede passagen af den menneskelige sjæl gennem sit livsforløb og ind i efterlivet. Hun blev afbildet som en moden kvinde, ofte kronet og med neg af hvede og en fakkel. Hendes symboler er overflødighedshorn, hvede-aks, den bevingede slange, og lotusstav. Hendes hellige dyr er svin og slanger. Ceres var hendes romerske modstykke.

Dionysos (oldgræsk: Διόνυσος, Diónysos)/Bacchus (oldgræsk: Βάκχος, Bákkhos)

Gud af vin, fester og festivaler, galskab, kaos, drukkenskab, narkotika og ekstase. Ideen var oprindeligt fra oldtidens Chios. Det var hans "Hjem". Han blev afbildet i kunsten som enten en ældre skægget gud eller en temmelig feminin, langhåret ungdom. Hans attributter inklusiv Thyrsos (en stav af af narthexplanten Ferula), drikkebæger, drue vin, og en krone af vedbend . Han er ofte i selskab med sine Thiasos, en flok af ledsagere, herunder satyrer, mænader og hans gamle tutor Silenos. Dionysos hustru var Ariadne. Hans hellige dyr omfatter delfiner, slanger, tigre, og æsler. En senere tilføjelse til Olympians, i nogle beretninger han erstattet Hestia. Bacchus var et andet navn for ham på græsk, og var almindelig brugt blandt romerne.

Hades (oldgræsk: ᾍδης, Hádēs)/Pluto (oldgræsk: Πλούτων, Ploutōn)

Kongen af underverdenen og de ​​døde, og gud af beklagelse. Hans hustru er Persephone. Hans attributter er Drikkehorn eller overflødighedshorn, nøgle, scepter, og den ​​tre hovedet hund Cerberus. Ugle (engelsk: Screech owl) var helligt for ham. Han var en af Cronus og Rhea tre sønner, og dermed konge over et af de tre riger af universet, underverdenen. Som Ktonisk gud er hans plads blandt de Olympiske tvetydig. I mysteriereligionerne og athenske litteratur, var Pluto (Plouton, "den rige") hans foretrukne navn, med Hades mere almindeligt for underverdenen som et sted. Romerne oversatte Plouton som Dis Pater ("Rige Fader«), eller Pluto.

Hefaistos (oldgræsk: Ἥφαιστος, Hḗphaistos)

Gud af ild, metalbearbejdning, og håndværk. Enten søn af Zeus og Hera eller Hera alene, han er gudernes smeden og ægtemanden til den utro Afrodite. Han var normalt afbildet som en skægget mand med hammer, tænger og ambolt - værktøjer af en smed - og til tider ridene på et æsel. Hans hellige dyr er æslet, vagthunden og trane. Blandt hans kreationer var Achilleus rustning. Hefaistos brugte smedjens ild som en skabendekraft, men hans romerske modstykke Vulcan frygtede for sit destruktive potentiale og er forbundet med vulkansk magt på jorden.

Hera (oldgræsk: Ἥρα, Hḗra)

Dronning af guder og gudinde for ægteskab, kvinder, fødsel, arvinger, konger og imperier. Hun er hustru og søster til Zeus og datter af Cronus og Rhea. Hun var normalt afbildet som en kongelig kvinde i hendes bedste alder, iført en diadem og slør og holdende en stav med lotus spids. Selv om hun var gudinde for ægteskabet, gøre Zeus mange utroskaber fyldt hende af jalousi og hævngerrigehed. En Ikonisk affære var den, Zeus havde med Alkmene, som fødte ham en søn, Herakles (Herkules). Der er flere versioner hvor den ene er, at hun sendte slanger at dræbe Herakles og en anden er, hvor hun adoptere ham og passer ham. Hendes hellige dyr er kvie, påfuglen, og gøgen. I Rom blev hun kendt som Juno.

Hermes (oldgræsk: Ἑρμῆς, Hērmēs)

Gud for grænser, rejser, kommunikation, handel, sprog og skrivning. Søn af Zeus og Maia, Hermes er gudernes sendebud, og en psykopomp der leder de døde sjæle til i det hinsides. Han blev afbildet som enten smuk og atletisk skægløse ung mand, eller som en ældre skægget mand. Hans attributter omfatter merkurstaven eller caduceus, bevingede sandaler og rejsende kappe. Hans hellige dyr er skildpadden, vædderen, og høg. Den romerske Merkur blev mere tæt identificeret med handel og handel.

Hestia (oldgræsk: Ἑστία, Hestía)

Jomfru gudinde for arne, hjem og kyskhed. Hun er datter af Rhea og Cronus og søster til Zeus. Ikke så ofte til at identificere i græsk kunst, hun optrådte som en beskedent tilsløret kvinde. Hendes symboler er hjertet og kedel. I nogle beretninger, gav hun sin plads som en af De tolv olympiske guder til fordel for Dionysos, og hun spiller en lille rolle i græske myter. Hendes modstykke Vesta var imidlertid en stor guddom af den romerske stat.

Poseidon (oldgræsk: Ποσειδῶν, Poseidōn)

Gud af havet, floder, oversvømmelser, tørke og jordskælv. Han er søn af Cronus og Rhea og bror til Zeus og Hades. Han hersker over et af de tre riger af universet som konge af havet og vandet. I klassisk kunst, blev han skildret som en moden mand med robust figur med et ofte frodig skæg, og holdende en trefork. Hesten og delfinen er hellige for ham. Hans bryllup med Amfitrite præsenteres ofte som et triumftog. Der er nogle historier, der angiver en affære med Medusa, som førte til hendes fødsel af Pegasus fra hendes hals, da Perseus skar hendes hovedet af. Hans symboler er trefork, hest, delfin, fisk og tyr. Hans romerske modstykke var Neptun.

Zeus (oldgræsk: Ζεύς, Zeus)

Konge og far til guderne, herskeren af Olympen og gud af himlen, vejr, torden, lyn, lov, orden og retfærdighed. Han er den yngste søn af Cronus og Rhea. Han væltede Cronus af tronen og vandet herredømme over himlen til sig selv. I kunst, blev han skildret som en kongelig, moden mand med en robust figur og mørke skæg. Hans sædvanlige attributter er den kongelige scepter og lyn, og hans hellige dyr er ørnen og tyren. Hans modstykke Jupiter, også kendt som Jove, var den øverste guddom af romerne.

Primordial guder

Oldgræsk navn Dansk navn Beskrivelse
oldgræsk: Αἰθήρ (Aithḗr) Aither Gud af den øvre atmosfære og lys.
oldgræsk: Ἀνάγκη (Anánkē) Ananke Gudinden af ​​uundgåelighed, tvang og nødvendighed.
oldgræsk: Χάος (Cháos) Chaos Intetheden, hvorfra alt andet sprang. Beskrevet som et tomrum.
oldgræsk: Χρόνος (Chrónos) Chronos Guden af tid. Ikke at forveksle med Titan Cronus, far til Zeus, Poseidon og Hades.
oldgræsk: Ἔρεβος (Érebos) Erebus Gud af mørke og skygge.
oldgræsk: Ἔρως (Eros) Eros Gud af Kærlighed og tiltrækning.
oldgræsk: Ὕπνος (Hypnos) Hypnos Personificeringen af ​​søvn.
oldgræsk: Nῆσοι (Nē̂soi) Nesoi Gudinder af øerne og havet.
oldgræsk: Οὐρανός (Ouranós) Uranus Gud af himlen (Fader Sky): fader til Titanerne
oldgræsk: Γαῖα (Gaîa) Gaia Personificeringen af Jorden (Moder Jord); moder af Titanerne.
oldgræsk: Οὔρεα (Oúrea) Ourea Guderne af bjergene.
oldgræsk: Φάνης (Phánēs) Phanes Gud forplantning i Orfisk tradition.
oldgræsk: Πόντος (Póntus) Pontos Guden af ​​havet, faderen til fisk og andre havdyr.
oldgræsk: Τάρταρος (Tártaros) Tartaros Gud af den dybeste, mørkeste del af underverdenen, Tartarean grube (som også benævnes som Tartaros selv).
oldgræsk: Θάλασσα (Thálassa) Thalassa Personificeringen af ​​havet og consort af Pontus.
oldgræsk: Θάνατος ("Thánatos") Thanatos Gud af Død. Bror til Hypnos (Søvn) og i nogle tilfælde Moros (Doom)
oldgræsk: Ἡμέρα (Hēméra) Hemera Gudinden af ​​dagen.
oldgræsk: Νύξ (Nýx) Nyx Gudinden af ​​natten.
Νέμεσις (Némesis) Nemesis Gudinden af ​​gengældelse.

Titanerne

Titanerne er afbildet i græsk kunst mindre hyppigt end de olympiske guder.

Oldgræsk navn Dansk navn Beskrivelse
De tolv Titanerne
oldgræsk: Κοῖος (Koîos) Koios Titan af intellekt og himlens akse hvor omkring konstellationer drejede.
oldgræsk: Κρεῖος (Kreîos) Kreios Den mindst individualiserede De Tolv Titans, han er far til Astraeus, Pallas, og Perses.
oldgræsk: Κρόνος (Crónos) Cronus Lederen af Titanerne, der væltede hans far Uranus kun at blive væltet på sin søn, Zeus. Ikke at forveksle med Chronos, gud for tiden.
oldgræsk: Ὑπερίων (Hyperíōn) Hyperion Titan af lys. Med Theia, han er far til Helios (Solen), Selene (månen), og Eos (morgenrøden).
oldgræsk: Ἰαπετός (Iapetós) Iapetos Titan for dødelighed og far til Prometheus, Epimetheus, Menoitios, og Atlas.
oldgræsk: Mνημοσύνη (Mnēmosýnē) Mnemosyne Titaninde af hukommelse og erindring, og mor til de ni muser.
oldgræsk: Ὠκεανός (Ōceanós) Oceanus Titan af de alt-omkranser floden Oceans rundt om jorden, kilden til al Jordens ferskvand.
oldgræsk: Φοίβη (Phoíbē) Foibe Titaninde af "lyse" intellekt og profeti, og consort af Koios.
oldgræsk: Ῥέα (Rhéa) Rhea Titaninde af frugtbarhed, moderskab og bjerges ødemarker. Hun er søster og consort af Cronus, og mor til Zeus, Hades, Poseidon, Hera, Demeter, og Hestia.
oldgræsk: Τηθύς (Tēthýs) Tethys Titaninde af ferskvand, og mor til floder, fjedre, vandløb, springvand og skyer.
oldgræsk: Θεία (Theía) Theia Titaninde af synet, og det skinnende lys af den klare blå himmel. Hun er consort af Hyperion, og mor til Helios, Selene og Eos.
oldgræsk: Θέμις (Thémis) Themis Titaninde af guddommelig lov og orden.
Andre Titanerne
oldgræsk: Ἀστερία (Astería) Asteria Titaninde af natlige orakler og faldende stjerner.
oldgræsk: Ἀστραῖος (Astraîos) Astraeus Titan af solnedgang, stjerner og planeter, og kunsten at astrologi.
oldgræsk: Ἄτλας (Átlas) Atlas Titan tvunget til at bære himlen på hans skuldre af Zeus. Også søn af Iapetos.
oldgræsk: Αὔρα (Aúra) Aura Titaninde af brisen og den friske, kølige luft af tidlig morgen..
oldgræsk: Κλυμένη (Clyménē) Clymene Titaninde af berømmelse, berømmelse, og skændsel, og gift med Iapetos.
oldgræsk: Διώνη (Diṓnē) Dione Titaninde af oraklet i Dodona.
oldgræsk: Ἥλιος (Hḗlios) Helios Titan af solen og vogter eder.
oldgræsk: Σελήνη (Selḗnē) Selene Titaninde af månen.
oldgræsk: Ἠώς (Ēṓs) Eos Titaninde af daggry.
oldgræsk: Ἐπιμηθεύς (Epimētheús) Epimetheus Titan af eftertanke og far til undskyldninger.
oldgræsk: Εὐρυβία (Eurybía) Eurybia Titaninde af beherskelse af havene og consort af Krios.
oldgræsk: Εὐρυνόμη (Eurynómē) Eurynome Titaninde af våde enge og pasturelands, og mor til de tre Gratie af Zeus.
oldgræsk: Λήλαντος (Lēlantos) Lelantos Titan af luft og jægerens dygtighed til forfølge bytte. Han er det mandlige modstykke til Leto.
oldgræsk: Λητώ (Lētṓ) Leto Titaninde af moderskab og mor til tvillingerne, Artemis og Apollo.
oldgræsk: Μενοίτιος (Menoítios) Menoitios Titan af voldsom vrede, udslæt handling og menneskelig dødelighed. Dræbt af Zeus.
oldgræsk: Μῆτις (Mē̂tis) Metis Titaninde af gode råd, rådgivning, planlægning, snu, listighed, og visdom. Mor til Athena.
oldgræsk: Ὀφίων (Ophíōn) Ophion En ældste Titan, i nogle versioner af myten han regerede Jorden med sin gemalinde Eurynome før Cronus væltede ham. En anden fortælling beskrives ham som en slange, født af "Verdens ægget"
oldgræsk: Πάλλας (Pállas) Pallas Titan af krigs-håndværk. Han blev dræbt af Athena under Titanomachien.
oldgræsk: Πέρσης (Pérsēs) Perses Titan af ødelæggelse.
oldgræsk: Προμηθεύς (Promētheús) Prometheus Titan af omtanke og snu råd, og skaberen af ​​menneskeheden.
oldgræsk: Στύξ (Stýx) Styx Titaninde af Underverden-floden Styx og personificeringen af ​​had.

Giganterne og andre "Giganter"

Athene (tv) kæmper mod Giganten Enkeladosattisk Rødfigurs fad, c. 550-500 f.Kr. (Louvre CA3662).[1]

Giganterne

Giganterne var afkom af Gaia (Jorden), født fra blodet, der faldt, da Uranus blev kastreret af deres søn Cronus, der kæmpede i Gigantomachy, deres krig med de olympiske guder for herredømmet af kosmos, de omfatter:

  • Agrius (Ἄγριος), blev han dræbt af Moirer.
  • Alcyoneus (Ἀλκυονεύς), en kæmpe der normalt anses for at være en af de Giganterne, dræbt af Heracles.
  • Chthonius (Χθονιος).
  • Clytius (Κλυτίος), dræbt af Hecate med sine fakler.
  • Enkelados (Ἐγκέλαδος), typisk dræbt af Athena, siges at være begravet under Etna i Sicilien.
  • Ephialtes (Ἐφιάλτης) ifølge Apollodorus, blev han blændet af pile fra Apollo og Heracles.
  • Eurymedon (Ευρυμέδων), han var en konge af Giants og far til Periboea.
  • Eurytus (Εὔρυτος), blev han dræbt af Dionysos med hans Thyrsus.
  • Gration (Γρατίων), blev han dræbt af Artemis.
  • Hippolytus (Ἱππόλυτος), blev han dræbt af Hermes, som var iført Hades hjelm, som gjorde sin bærer usynlig.
  • Lion (Λεων), muligvis en af de Giganterne, dræbt af Herakles.
  • Mimas (Μίμας) ifølge Apollodorus, blev han dræbt af Hefaistos, eller af Zeus eller Ares.
  • Pallas (Πάλλας) ifølge Apollodorus blev han flået af Athena, som brugte hans hud som et skjold.
  • Polybotes (Πολυβώτης), typisk dræbt af Poseidon.
  • Porphyrion (Πορφυρίων), en af lederne af Gigantes, typisk dræbt af Zeus.
  • Thoas / Thoon (Θοων), blev han dræbt af Moirer.

Andre Giganter

The Cyclops, af Odilon Redon, udateret (Kröller-Müller Museum)[2]
  • Aloadae (Ἀλῳάδαι), to giganter, der forsøgte at klatre op til Olympus ved stille to bjerge oven på hinanden.
    • Otus eller Otos (Ότος)
    • Ephialtes (Εφιάλτης)
  • Anax (Αναξ), var giganter fra øen, Lade nær Miletos i Lydia, Anatolien.
  • Antaios (Ἀνταῖος), en libysk kæmpe, der kæmpede alle besøgende til døden, indtil han blev dræbt af Heracles
  • Antiphates (Ἀντιφάτης), kongen af menneskeædende giganter kendt som Laestrygones som blev stødt af Odysseus på hans rejser.
  • Argos (Ἄργος Πανόπτης), en hundred-øjet gigant hvis opgave er bevogte i Io
  • Asterius (Αστεριος), en lydisk gigant.
  • Kykloperne (ældre), tre, enøjede giganter som smedede lyn-bolte til Zeus, Trefork til Poseidon og Hjelm til Hades
    • Arges (Ἄργης)
    • Brontes (Βρόντης)
    • Steropes (Στερόπης)
  • Kykloperne (yngre), en stamme af enøjede, menneskeædende kæmper, som vogtede fåreflokke på øen Sicilien
    • Polyfem (Πολύφημος), en Kyklop der kortvarigt tilfangetagner Odysseus og hans mænd, kun for at blive overvundet, og blændet af helten
  • Gegenees (Γηγενέες), en stamme af seks bevæbnede giganter der kæmpede med argonauterne på Bear Mountain i Mysia.
  • Geryon (Γηρυών), en kæmpe med tre kroppe sammenvokset ved hofterne med tre hoveder, der boede på den røde ø Erytheia
  • Hekatoncheirer (Ἑκατόγχειρες) eller Centimanes (latin), de hundredearmede, Gigant guder af voldsomme storme og orkaner. De tre sønner af Uranus og Gaia, hver med deres egen særskilte karakterer.[3]
    • Briareus (Βριάρεως) eller Aigaion (Αἰγαίων), den kraftige
    • Cottus (Κόττος), den rasende
    • Gyges (Γύγης), den store langlemmede
  • Laistrygonerne (Λαιστρυγόνες), en stamme af menneskeædende giganter som Odysseus støder på under sine rejser.
  • Geryon (Γηρυων), en tre-kroppe gigant, der boede på solnedgangen øen ved enderne af jorden. Han blev dræbt af Heracles, da helten ankom for at hente gigantiske kvæg som en af sine tolv opgaver.
  • Cacus (Κακος), en ildsprudlende latinsk gigant dræbt af Heracles.
  • Chrysaor (Χρυσαωρ), en kæmpe født fra halsen af den halshuggede Gorgon Medusa.
  • Hyllus (Ὑλλος), en lydisk Giant.
  • Orion (Ὠρίων), en kæmpe jæger som Zeus placeret blandt stjernerne som stjernebilledet Orion
  • Talos (Τάλως), en kæmpe smedet fra bronze af Hefaistos, og givet af Zeus til hans kæreste Europa som hendes personlige beskytter.
  • Tityos (Τίτυος), en kæmpe dræbt af Apollo og Artemis, da han forsøgte at krænke deres mor Leto.
  • Typhon (Τυφῶν), en uhyrlig udødelige storm-gigant, der har forsøgt at lancere et angreb på Mt. Olympus men blev besejret af olympiske guder og fængslet i pitten i Tartaros.

Personificerede begreber

  • Achlys (Ἀχλύς), ånden i døden-tåge, personificeringen af sorg og elendighed
  • Adephagia (Ἀδηφαγία), ånd af mæthed og grådighed
  • Adikia (Ἀδικία), ånd af uretfærdighed og forseelser
  • Aergia (Ἀεργία), ånd af lediggang, dovenskab, dovenskab og dovenskab
  • Agon (Ἀγών), ånd af konkurrence, der besad et Alter i Olympia, stedet for de olympiske lege.
  • Aidos (Αἰδώς), ånd af beskedenhed, ærbødighed og respekt
  • Aisa (Αἴσα), personificeringen af ​​parti og skæbne
  • Alala (Ἀλαλά), ånden af kampråbet
  • Alastor (Ἀλάστωρ), ånd af blodfejder og hævn
  • Aletheia (Ἀλήθεια), ånd af sandheden, sandfærdighed og oprigtighed
  • Alger (Ἄλγεα), ånder af smerte og lidelse
    • Achos (Ἄχος) "problemer, angst"
    • Ania (Ἀνία) "smerte, angst"
    • Lupe (Λύπη) "smerte, sorg, sorg"
  • Alke (Ἀλκή), ånd af tapperhed og mod
  • Amechania (Ἀμηχανία), ånd af hjælpeløshed og ønsker af midler
  • Amphilogiai (Ἀμφιλογίαι), ånder af uenighed, debat, og strid
  • Anaideia (Ἀναίδεια), ånd af hensynsløshed, skamløshed, og tilgivelses
  • Androktasiai (Ἀνδροκτασίαι), ånder af slagmark nedslagtning
  • Angelia (Ἀγγελία), ånden af meddelelser, nyheder og proklamationer
  • Apate (Ἀπάτη), ånd af bedrag, svig, svindel og bedrag
  • Apheleia (Ἀφέλεια), ånd af enkelhed
  • Aporia (Ἀπορία), ånd af vanskeligheder, rådvildhed, magtesløshed og mangel på midler
  • Arae (Ἀραί), ånder af forbandelser
  • Arete (Ἀρετή), ånd af dyd, ekspertise, godhed, og tapperhed
  • Atë (Ἄτη), ånd af vrangforestillinger, forelskelse, blind dårskab, hensynsløshed, og ruin
  • Bia (Βία), ånd af kraft, magt, kropslig styrke og tvang
  • Caerus (Καιρός), ånd af muligheder
  • Corus (Κόρος), ånd af overmål
  • Deimos (Δεῖμος), ånd af frygt, skræk og rædsel
  • Dikaiosyne (Δικαιοσύνη), ånd af retfærdighed og retskaffenhed
  • Dike (Δίκη), ånd af retfærdighed, retfærdig dom, og de ​​rettigheder, ved sædvane og lovgivning
  • Dolos (Δόλος), ånd af fup, listig vildledelse listighed, forræderi og list
  • Dysnomia (Δυσνομία), ånd af lovløshed og dårlig civil forfatning
  • Dyssebeia (Δυσσέβεια), ånd af ugudelighed
  • Eirene (Εἰρήνη), gudinden af fred
  • Ekecheiria (Ἐκεχειρία), ånd af våbenhvile, våbenhvile og ophør af alle fjendtligheder; hædret ved de olympiske lege
  • Eleos (Ἔλεος), ånd af barmhjertighed, medlidenhed og medfølelse
  • Elpis (Ἐλπίς), ånd af håb og forventning
  • Epiphron (Ἐπίφρων), ånd af forsigtighed, Klogskab, eftertænksomhed, omhyggelighed og klogskab
  • Eris (Ἔρις), ånd af stridigheder, splid, strid, og rivalisering
Eros
  • Erot (ἔρωτες)
    • Anteros (Ἀντέρως), gud af gengældt kærlighed
    • Eros (Ἔρως), gud af kærlighed og samleje
    • Hedylogos (Ἡδύλογος), gud af sød snak og smiger
    • Himeros (Ἵμερος), gud af seksuel lyst
    • Pothos (Πόθος), gud af seksuel længsel, længsel, og lyst
  • Eucleia (Εὔκλεια), ånd af godt omdømme og ære
  • Eulabeia (Εὐλάβεια), ånd af skønsomhed, forsigtighed, og omtanke
  • Eunomia (Εὐνομία), gudinden for god orden og lovlig adfærd
  • Eupheme (Εὐφήμη), ånd af ord af gode tegn, akklamation, ros, bifald og råb triumf
  • Eupraxia (Eὐπραξία), ånd af velvære
  • Eusebeia (Eὐσέβεια), ånd af fromhed, loyalitet, pligt, og sønlig respekt
  • Euthenia (Εὐθενία), ånd af velstand, overflod, og masser
  • Gelos (Γέλως), ånd af latter
  • Geras (Γῆρας), ånd af alderdom
  • Harmonia (Ἁρμονία), gudinden af harmoni og sammenhold
  • Hebe (Ήβη), gudinden af ungdom
  • Hedone (Ἡδονή), ånd af glæde, nydelse og glæde
  • Heimarmene (Εἵμαρμένη), personificeringen af delt fremtid bestemt af skæbnen
  • Homados (Ὅμαδος), ånden af larmen af slaget
  • Homonoia (Ὁμόνοια), ånd af sammenhold, enstemmighed, og enhed i sindet
  • Horkos (Ὅρκος), ånden af ed
  • Horme (Ὁρμή), ånd af impuls eller indsats (for at gøre en ting), iver, indstilling sig i bevægelse, og starter en handling
  • Hybris (Ὕβρις), ånd af oprørende adfærd
  • Hypnos (Ὕπνος), gud af søvn
  • Hysminai (Ὑσμῖναι), ånder af kampene og bekæmpe
  • Ioke (Ἰωκή), ånd af forfølgelse i kamp
  • Kakia (Kακία), ånd af Last og moralsk ondskab
  • Kalokagathia (Καλοκαγαθία), ånd af adel
  • Keres (Κῆρες), ånd af voldelig eller grusom død
  • Koalemos (Κοάλεμος), ånd af dumhed og fjollethed
  • Kratos (Κράτος), ånd af styrke, kraft, magt, og suveræn regel
  • Kydoimos (Κυδοιμός), ånden af larmen af kamp, ​​forvirring, tumult og larm
  • Lethe (Λήθη), ånd af glemsomhed og glemsel, og floden af samme navn
  • Limos (Λιμός), ånd af sult og hungersnød
  • Litae (Λιταί), ånder af bøn
  • Lyssa (Λύσσα), ånd af raseri, vrede og rabies hos dyr
  • Machai (Μάχαι), ånder af kampene og bekæmpe
  • Mania (Μανία), ånd eller ånder af galskab, sindssyge og vanvid
  • Moirer , eller "skæbne" (Μοίραι)
    • Klotho (Κλωθώ) spinder livstråd
    • Lachesis (Λάχεσις), måler livstråd
    • Atropos (Άτροπος), klipper livstråd
  • Momus (Μῶμος), ånd af hån, skylden, irettesættelse og svien kritik
  • Moros (Μόρος), ånd af undergang
  • Neikea (τὰ Νείκη), ånder af skænderier, fejder og klager
  • Nemesis (Νέμεσις), gudinden ad hævn, balance, retfærdig harme, og gengældelse
Statuette af gudinden Nike fundet i Vani, Georgia.
  • Nike (Νίκη), gudinde for sejr
  • Nomos (Νόμος), ånd af lov
  • Oizys (Ὀϊζύς), ånd af ve og elendighed
  • Oneiroi (Ὄνειροι), ånder af drømme
    • Epiales (Ἐπιάλης), ånden af mareridt
    • Morfeus (Μορφεύς), gud af drømme, der tager form som menneske
    • Phantasos (Φάντασος) ånd af drømme om fantasi, der tager form som døde ting
    • Phobetor (Φοβήτωρ) eller Icelos (Ἴκελος), ånd af mareridt, som tager form som dyr
  • Palioxis (Παλίωξις), ånd af tilbagetrækning, flugt og tilbagetog fra kamp
  • Peitharchia (Πειθαρχία), ånd af lydighed
  • Peitho (Πειθώ), ånd af overtalelse og forførelse
  • Penia (Πενία), ånd af fattigdom og behov
  • Penthus (Πένθος), ånd af lidelse, sorg, og klageråb
  • Pepromene (Πεπρωμένη), personificeringen af delt fremtid bestemt af skæbnen, svarende til Heimarmene
  • Pheme (Φήμη), ånd af rygte, rapport, og sladder
  • Philophrosyne (Φιλοφροσύνη), ånd af venlighed, venlighed og velkommen
  • Philotes (Φιλότης), ånd af venskab, hengivenhed, og samleje
  • Phobos (Φόβος), ånd af panik angst, flugt, og flugt fra slagmarken
  • Phonoi (Φόνοι), ånder af mord, drab, og slagtning
  • Phrike (Φρίκη), ånd af rædsel og skælvende angst
  • Phthonus (Φθόνος), ånd af misundelse og jalousi
  • Pistis (Πίστις), ånd af tillid, ærlighed og god tro
  • Poine (Ποίνη), ånd af gengældelse, hævn, afstraffelse og straf for forbrydelsen mord og manddrab
  • Polemos (Πόλεμος), personificeringen af krig
  • Ponos (Πόνος), ånd af hårdt arbejde og slid
  • Poros (Πόρος), ånd af hensigtsmæssighed, midlerne til at udføre eller levere, påfund og enhed
  • Praxidike (Πραξιδίκη), ånd af krævende retfærdighed
  • Proioxis (Προίωξις), ånd af angreb og slagmark forfølgelse
  • Prophasis (Πρόφασις), ånd af undskyldninger og bøn
  • Pseudologoi , ånder af løgne
  • Ptocheia (Πτωχεία), ånd af tiggeri
  • Soter (Σωτήρ), mandlig ånd af sikkerhed, bevarelse og udfrielse fra skade
  • Soteria (Σωτηρία), kvindelige personificeringen af sikkerhed, bevarelse og udfrielse fra skade
  • Sophrosyne (Σωφροσύνη), ånd af mådehold, selvkontrol, mådehold, tilbageholdenhed og diskretion
  • Techne (Τέχνη), personificeringen af kunst og dygtighed
  • Thanatos (Θάνατος), ånd af død og dødelighed
  • Thrasos (Θράσος), ånd af dristighed
  • Tyche (Τύχη), gudinden for lykke, chance, Providence, og skæbne
  • Zelos (Ζῆλος), ånd af ivrig rivalisering, emulering, misundelse, jalousi, og nidkærhed

Ktoniske guder

Ktoniske guder er i græsk mytologi dem som tilhører underjorden (fra græsk χθονιος, "som hører til jorden", "jordnære").

  • Amphiaraus (Ἀμφιάραος), en helt af krigen af de syv imod Thebe der blev en oracular ånd underverden efter hans død
  • Angelos (Ἄγγελος), en datter af Zeus og Hera, der blev en underverden gudinde
  • Askalaphos (Ἀσκάλαφος), søn af Acheron og Orphne som passede underverdenen plantager før han bliver omdannet til en screech ugle af Demeter
  • Cerberus (Κέρβερος), de tre hoveder hund der vogtede Hades porte
  • Charon (Χάρων), færgemanden af Hades
  • Empusa (Ἔμπουσα), en uhyrlig underverdens ånd eller ånder med flammende hår, med gedben og et ben af bronze. De er også tjenere af Hecate.
  • Erebos (Ἔρεβος), den urgamle gud af mørket, hans tåger omringet underverdenen og fyldte lavningerne på jorden.
  • Erinyes (Ἐρινύες), gudinder af gengældelse, kendt som "den rare"
    • Alecto (Ἀληκτώ), den uophørlige ene
    • Tisiphone (Τισιφόνη), hævner mord
    • Megære (Μέγαιρα), den jaloux ene
  • Hecate (Ἑκάτη), gudinden af magi, trolddom, natten, månen, spøgelser, og nekromanti
  • Dommere af de Døde
    • Aiakos (Αἰακός), tidligere dødelig konge af Aegina, vogter af nøglerne til Hades og dommer af mændene i Europa
    • Minos (Μίνως), tidligere dødelig konge af Kreta og dommer af den endelige afstemning
    • Rhadamanthys (Ῥαδάμανθυς), tidligere dødelig lovgiver og dommer af mændene i Asien
  • Keuthonymos (Κευθόνυμος), en underverden ånd og far til Menoetes
  • Cronus (Κρόνος), afsatte konge Titanerne; Efter sin løsladelse fra Tartaros blev han udnævnt konge af øen af de velsignet.
  • Lamia (Λάμια), en vampyr Underverdens ånd eller ånder i ledtog med Hecate
  • Lampades (Λαμπάδες), fakkelbærende Underverdens nymfer
    • Gorgyra (Γοργύρα)
    • Orphne (Ορφνη), en Lampad nymfe af Hades, mor til Askalaphos
  • Macaria (Μακαρία), datter af Hades og gudinde afvelsignet død (ikke at forveksle med en Datter af Herakles)
  • Melinoe (Μελινόη), datter af Persefone og Zeus, som præsiderede over propitiations tilbydes spøgelser af de døde
  • Menoetes (Μενοίτης), en Underverdens ånd, der vogtede kvæg i Hades
  • Mormo (Μορμώ), en frygtindgydende Underverdens ånd eller ånder i ledtog med Hecate
  • Nyx (Νύξ), den urgamle gudinde af natten
  • Hades (Ἑσπερίδες) Gud af underverden og alle ting under Jorden
  • Persephone (Περσεφόνη), dronning af underverdenen, hustru til Hades og gudinde for foråret vækst
  • Floder i underverden
    • Acheron (Αχέρων), floden af smerte
    • Kokytos (Kωκυτός), floden af jammer
    • Lethe (Λήθη), floden af glemsomhed
    • Phlegethon (Φλεγέθων), floden af brand
    • Styx (Στύξ), floden ed
  • Tartaros (Τάρταρος), ur gud af mørke, stormfulde grube af Hades
  • Thanatos (Θάνατος), ånd af død og minister for Hades

Hav guder

Hav guder eller vand guder er guder i mytologien der er forbundet med vand eller forskellige vandområder.

  • Aegaeon (Αιγαίων), gud af voldelige stormflod og allieret af Titans
  • Akheloos (Αχειλος), havånd
  • Benthesikyme (Βενθεσικύμη), datter af Poseidon, som var bosat i Etiopien
  • Brizo (Βριζώ), gudinde for beskyttelse af sejlere, som sendte profetiske drømme
  • Ceto (Κῆτώ), gudinden for farerne ved havet og søuhyrer
  • Charybdis (Χάρυβδις), et havmonster og ånden af malstrøm og tidevandet
  • Cymopoleia (Κυμοπόλεια), en datter af Poseidon gift med Giant Briareus
  • Delphin (Δέλφιν), lederen af ​​delfinerne, Poseidon placeret ham i himlen som stjernebilledet Delphin
  • Eidothea (Ειδοθέα), profetiske havnymfe og datter af Proteus
  • Glaukos (Γλαῦκος), fiskerens havgud
  • Gorgons (Γοργόνες), tre monstrøse havånder
    • Stheno (Σθεννώ)
    • Euryale (Εὐρυάλη)
    • Medusa (Μέδουσα), den eneste dødelige af de tre
  • Graier (Γραῖαι), tre gamle havånder, som personificeret den hvide skum på havet; de delte et øje og en tand mellem dem
    • Deino (Δεινώ)
    • Enyo (Ενυώ)
    • Pemphredo (Πεμφρεδώ)
En harpy i Ulisse Aldrovandi's Monstrorum Historia, Bologna, 1642
  • Harpy (Ηάρπυιαι), vingede ånder af pludselige, skarpe vindstød
    • Aello (Αελλώ) eller Aellope (Αελλώπη) eller Aellopous (Αελλόπους)
    • Ocypete (Ωκυπέτη) eller Ocypode (Ωκυπόδη) eller Ocythoe (Ωκυθόη)
    • Podarge (Ποδάργη) eller Podarke (Ποδάρκη)
    • Celaeno (Κελαινώ)
    • Nicothoe (Νικοθόη)
  • Hippocampi (ἱπποκαμπος), heste af havet, øverste del af kroppen er en hest og nederste kroppen af en fisk
  • Hydros (Ὑδρος), ur gud af vand
  • Ichthyocentaurs (Ιχθυοκένταυροι), et par centaurine hav-guder med overkroppen af ​​en mand, den nederste foran en hest, og halen slutter i en Serpentine hale af fisk
    • Bythos (Βύθος) "havdybde"
    • Aphros (Άφρος) "havets skum"
  • Karkinos (Καρκίνος), en kæmpe krabbe, der allierede sig med Hydra mod Heracles. da den døde, placeret Hera den på himlen som konstellationen Krebsen.
  • Ladon (Λάδων), en hundrede hoveder søslange der bevogtede den vestlige del af havet, og øen med de gyldne æbler af Hesperidernes
  • Leucothea (Λευκοθέα), et havgudinde, der hjalp sejlere i nød
  • Nereide (Νηρηίδες), havnymfer
    • Thetis (Θέτις), leder af Nereiderne der hersker over gydning af det marine liv i havet
    • Arethusa (Αρετούσα), en datter af Nereus der blev omdannet til et springvand
    • Galene (Γαλήνη), gudinden af havblik
    • Psamathe (Πσαμάθη), gudinden af sandstrande
  • Nereus (Νηρέας), den gamle mand af havet, og gud af havet rige gaver af fisk
  • Nerites (Νερίτης), en havånd, der blev omdannet til en fisk af Afrodite
  • Okeanos (Ὠκεανός), Gud af Verdensstrømmen, Oceanus, kildevæld for al Jordens ferskvand
  • Palaemon (Παλαίμων), en ung havgud, der hjalp sejlere i nød
  • Forkys (Φόρκυς), gud af de skjulte farer ved fra dybet
  • Pontos (Πόντος), ur gud af havet, faderen til fisk og andre havdyr
  • Proteus (Πρωτεύς), en formskiftende, profetiske gamle havgud, og hyrden af Poseidon sæler
Poseidon og Amfitrite indrammet af eroser i en vogn trukket af Hippokamps; under dem er fiskere på arbejde, med nymfer og skabninger af havet i farvandene
  • Poseidon (Ποσειδῶν), konge af havet og hersker over alle havguder; også gud for floder, oversvømmelse og tørke, jordskælv, og heste
  • Amfitrite (Αμφιτρίτη), havgudinde og consort af Poseidon
  • Skylla (Σκύλλα), monstrøse havet gudinde
  • Sirene (Σειρῆνες), havnymfer, der lokkede sejlere i døden med deres sang
    • Aglaope (Αγλαόπη) eller Aglaophonos (Αγλαόφωνος) eller Aglaopheme (Αγλαοφήμη)
    • Himerope (Ίμερόπη)
    • Leucosia (Λευκοσία)
    • Ligeia (Λιγεία)
    • Molpe (Μολπή)
    • Parthenope (Παρθενόπη)
    • Peisinoe (Πεισινόη) eller Peisithoe (Πεισιθόη)
    • Raidne (Ραίδνη)
    • Teles (Τέλης)
    • Thelchtereia (Θελχτήρεια)
    • Thelxiope (Θελξιόπη) eller Thelxiepeia (Θελξιέπεια)
  • Telchines (Τελχινες), havånder for indfødte til øen Rhodos; guderne dræbte dem, da de vendte sig til ond magi
    • Actaeus (Ακταιος)
    • Argyron (Αργυρών)
    • Atabyrius (Αταβύριος)
    • Chalcon (Χαλκών)
    • Chryson (Χρυσών)
    • Damon (Δαμων) eller Demonax (Δημώναξ)
    • Damnameneus (Δαμναμενεύς)
    • Dexithea (Δεξιθέα), mor til Euxanthios af Minos
    • Lycos (Λύκος) eller Lyktos (Λύκτος)
    • Lysagora (Λυσαγόρα)?
    • Makelo (Μακελώ)
    • Megalesius (Μεγαλήσιος)
    • Mylas (Μύλας)
    • Nikon (Νίκων)
    • Ormenos (Ορμενος)
    • Simon (Σίμων)
    • Skelmis (Σκελμις)
  • Tethys (Τηθύς), Titaner gudinde af kilderne frisk vand, og mor til alle floder, fjedre, vandløb, springvand, og skyer
  • Thalassa (Θάλασσα), ur gudinde af havet og consort af Pontos
  • Thaumas (Θαῦμας), gud af vidundere af havet
  • Thoosa (Θόοσα), gudinden for hurtige strømme
  • Triteia (Τριτεια), datter af Triton og følgesvend af Ares
  • Triton (Τρίτων), søn og herold af Poseidon
  • Tritoner (Τρίτωνες), ånder med fiskehale i Poseidons Følge

Himmel guder

Himmel guder eller luft guder er guder i mytologien der er forbundet med himmelen eller storme med mere.

  • Achelois (Ἀχελωΐς), "Hende, der vasker smerte væk", en mindre måne gudinde
  • Aeolus (Aiolos) (Αίολος), gud af vindene.
  • Aether (Αιθήρ), ur gud af den øvre luft
  • Alectrona (Αλεκτρονα), solgudinde af morgenen eller vågner op
    • Aparctias (Απαρκτίας), et andet navn for den nordlige vind (ikke identificeret med Boreas)
    • Apheliotes (Αφηλιώτης), gud af østenvinden (når Eurus anses sydøst)
    • Argestes (Αργέστης), et andet navn for vest eller nordvest vind
    • Caicias (Καικίας), gud af nordøst vind
    • Circios (Κίρκιος) eller Thraskias (Θρασκίας), gud af nord-nordvest vind
    • Euronotus (Ευρονότος), gud af sydøst vind
    • Lips (Λίψ), gud af den sydvestlige vind
    • Skeiron (Σκείρων), gud af den nordvestlige vind
  • Zeus (Ζεύς), konge af himlen og Gud af himlen, skyer, torden og lyn
  • Hera (Ήρα), dronning af himlen og gudinde af luften og stjerneklar konstellationer
  • Apollon, Olympisk Gud af solen, lys, viden, musik, healing, og kunst
  • Artemis, Olympisk gudinde af månen, natur, jagt og de ​​vilde dyr
  • Arke (Άρκη), brudbringer af Titanerne og tvillingesøster af Iris
  • Astraios (Ἀστραῖος), Titan gud af stjerner og planeter, og kunsten at astrologi
  • Astra Planeti (Αστρα Πλανετοι), guder af de fem omvandrende stjerner eller planeter
  • Aurai (Αὖραι), nymfer i den svalende brise
    • Aura (Αὖρα), gudinden for brisen og den friske, kølige luft af tidlig morgen
  • Chaos (Χάος), intetheden, hvorfra alt andet sprang hun repræsenterede også den nedre atmosfære, der omgav jorden
  • Khione (Χιόνη), gudinden for sne og datter af Boreas
  • Uranus (Ουρανός), ur gud af himlen
  • Helios (Ἥλιος), Titan gud for solen og vogter eder
Endymion og Selene, af Sebastiano Ricci (1713), Chiswick House, England
  • Selene (Σελήνη), Titan gudinde af månen
  • Eos (Ἠώς), Titan gudinde daggry
  • Hemera (Ημέρα), ur gudinde af dagen
  • Nyx, gudinde af natten
  • Hesperides , nymfer, der repræsenterede en stjerne klynge i stjernebilledet Tyren og var forbundet med regn
  • Iris (Ίρις), gudinde af regnbuen og guddommelig budbringer
  • Nephelai (Νεφήλαι), sky nymfer
  • Pandia (Πανδία), datter af Selene og Zeus
  • Ersa (Ἕρση), gudinde af morgendug
  • Anemoi, guder af vindene
    • Boreas (Βορέας), gud af Nordenvinden og vinter
    • Eurus (Εύρος), gud af uheldige øst eller sydøst vind
    • Notus (Νότος) gud af den sydlige vind
    • Zephyrus (Ζέφυρος), gud af vestenvinden
  • Plejaderne (Πλειάδες), gudinder af konstellationen Plejaderne

Almue guder

  • Aetna (Αἴτνη), gudinden for den vulkanske EtnaSicilien
  • Amphictyonis (Αμφικτυονίς), gudinden for vin og venskab mellem nationerne, en lokal form for Demeter
  • Anthousai (Ανθούσαι), blomster nymfer
  • Aristaeus (Ἀρισταῖος), gud af biavl, ostefremstilling, hyrde, olivendyrkning, og jagt
  • Attis (Άττις), vegetation gud og consort af Cybele
  • Britomartis (Βριτόμαρτις), kretensiske gudinde for jagt og redskaber, der anvendes til fiskeri, fuglefangst og jagt på småvildt
  • Cabeiri (Κάβειροι), guder eller ånder, der præsiderede over mysterier øerne Lemnos og Samothrake
    • Aitnaios (Αιτναιος)
    • Alkon (Αλκων)
    • Eurymedon (Ευρυμεδών)
    • Onnes (Όννης)
    • Tonnes (Τόννης)
En bronzestatue af en kentaur,
efter Furietti Centaurs.
  • Kentaurer (Κένταυροι), en race af halv-mand, halvt hest væsener
    • Asbolus (Άσβολος)
    • Chariclo (Χαρικλώ), hustru til kentaur Chiro
    • Chiron (Χείρων), den ældste og klogeste af Kentaurer
    • Eurytion (Ευρυτιων)
    • Nessus (Νέσσος), en færgemanden ved floden Euenus
    • Pholus (Φώλος)
  • Cercopes (Κέρκοπες), et par abe-lignende tyve, der plagede land Lydia i det vestlige Anatolien
    • Akmon (Ακμών)
    • Passalos (Πάσσαλος)
  • Chloris (Χλωρίς), gudinden for blomster og hustru til Zephyrus
  • Comus (Κόμος), gud af gilde, merrymaking og festlighed
  • Corymbus (Κόρυμβος), gud af frugten af vedbend
  • Curetes (Κουρέτες), vogtere af spædbarn Zeus på Mount Ida, knap skelnes fra daktyler og Corybantes
  • Kybele (Κυβέλη), en frygisk bjerggudinde forbundet med Rhea
  • Daktyler (Δάκτυλοι) "fingre", mindre guddomme oprindeligt repræsenterer fingre på en hånd
    • Acmon (Ακμών)
    • Damnameneus (Δαμναμενεύς)
    • Delas (Δήλας)
    • Epimedes (Επιμήδης)
    • Heracles (ikke at forveksle med helten Herakles)
    • Iasios (Ιάσιος)
    • Kelmis (Κελμις)
    • Skythes (Σκύθης)
    • ledsagere af Kybele
      • Titias (Τιτίας)
      • Cyllenus (Κύλληνος)
  • Dionysus (Διόνυσος), gud af vin, berusede orgier, og vilde vegetation
  • Dryad (Δρυάδες), træ og skov nymfer
  • Gaia (Γαία), ur gudinde af jorden
  • Epimeliad (Επιμελίδες), nymfer af højland græsgange og beskyttere af fåreflokke
  • Hamadryad (Αμαδρυάδες), egetræ Dryader
  • Hecaterus (Ηεκατερος), mindre gud af hekateris - en rustik dans hurtigt bevægelige hænder - og måske af dygtighed hænder generelt
  • Hefaistos (Ήφαιστος), gud af metalbearbejdning
  • Hermes (Ερμής), gud af besætninger og flokke, af veje og stensætninger
  • Horaier (Ώρες), gudinder for sæsoner og tidens naturlige fordelinger
    • Gudinder naturlige orden
      • Eunomia (Ευνομία), ånd af i god orden, og gudinde af forårets grønne enge
      • Dike (Δίκη), ånd af retfærdighed, kan have repræsenteret forårets vækst
      • Eirene (Ειρήνη), ånd af fred og gudinde af forår
    • Gudinder forårets vækst
      • Thallo (Θαλλώ), gudinden for foråret knopper og skud, der er konstateret med Eirene
      • Auxo (Αυξώ), gudinden for forårets vækst
      • Karpo (Καρπώ), gudinde af jordens frugter
    • Gudinder af velfærd
    • Gudinder af de naturlige dele af tid og de tidspunkter af dagen
      • Auge (Αυγή), første lys i morgen
      • Anatole (Ανατολή) eller Anatolien (Ανατολία), solopgang
      • Mousika eller Musica (Μουσική), om morgenen times musik og studie
      • Gymnastika, Gymnastica (Γυμναστίκή) eller Gymnastiksale (Γυμνασία), om morgenen times gymnastik / motion
      • Nymphe (Νυμφή), morgen time af renselse (badning, vask)
      • Mesembria (Μεσημβρία), middag
      • Sponde (Σπονδή), drikoffer der hældes efter frokost
      • Elete, bøn, den første af de eftermiddag arbejdstimer
      • Akte, Acte (Ακτή) eller Cypris (Κυπρίς), spise og nydelse, den anden af ​​eftermiddagen arbejdstimer
      • Hesperis (Έσπερίς), aften
      • Dysis (Δύσις), solnedgang
      • Arktos (Άρκτος), nattehimlen, konstellation
    • Gudinder af årstider
      • Eiar (Είαρ), forår
      • Theros (Θέρος), sommer
      • Pthinoporon (Φθινόπωρον), efterår
      • Cheimon (Χειμών), vinter
  • Korybanter (Κορύβαντες), dansere som tilbad Cybele
    • Damneus (Δαμνεύς) "den der tæmmer (?)"
    • Idaios (Ιδαίος) "af Mount Ida"
    • Kyrbas (Κύρβας), hvis navn er formentlig en variant af Korybas, ental for "Korybanter"
    • Okythoos (Ωκύθοος) "den ene kører hurtigt"
    • Prymneus (Πρυμνεύς) "af lavere områder (?)"
    • Pyrrhichos (Πυρῥιχος), gud af almuedans
To satyrer og en mænade. Side A fra et Oldgræsk Rødfigurs fra Apulien, 380–370 f.Kr. Louvre, Paris.
  • Mænade (μαινάδες), forrykte nymfer i Følge af Dionysos
    • Methe (Μέθη), nymfe af fuldskab
  • Meliae (Μελίαι), nymfer af honning og aske træet
  • Naiad (Ναιάδες), frisk vand nymfer
  • The Nymphai Hyperboreioi (Νύμφαι Υπερβόρειοι), som præsiderede over aspekter af bueskydning
    • Hekaerge (Εκαέργη), repræsenteret distancering
    • Loxo (Λοξώ), repræsenteret bane
    • Oupis (Ουπις), repræsenteret mål
  • Oreade (Ὀρεάδες), mountain nymfer
    • Adrasteia (Αδράστεια), en barnepige af barnet Zeus
    • Ekho (Ηχώ), en nymfe forbandet til aldrig at tale, kun til at gentage andres ord
  • Okeanide (Ωκεανίδες), frisk vand nymfer
    • Beroe (Βερόη), en nymfe af Beirut, datter af Afrodite og Adonis, som bejlet af både Dionysos og Poseidon
    • Calypso (Καλυψώ)
    • Klytia(Κλυτίη)
    • Eidyia (Ειδυια), den yngste af Okeaniderne
    • for den komplette liste, se Liste over Okeanide
  • The Ourea (Ούρος), primeval guder af bjerge
  • The Palici (Παλικοί), et par bondeguder, der præsiderede over gejsere og varme kilder på Sicilien
  • Pan (Πάν), gud af hyrder, græsgange, og frugtbarhed
  • Potamoi (Ποταμοί), flodguder
  • Priapus (Πρίαπος), gud af havens frugtbarhed
  • Rhea (Ῥέα), den store moder og dronning af bjerget wilds
  • Satyrer (Σάτυροι), fertilitet ånder
    • Krotos (Κρότος), en stor jæger og musiker, der holdt selskab med muserne på Helikon
  • Silenus (Σειληνός), en gammel rustik gud af dansen af vinen-press
  • Telete (Τελέτη), gudinden for indvielse i de Bacchic orgier
  • Zagreus (Ζαγρεύς), i de orfiske mysterier, den første inkarnation af Dionysos

Landbrugs guder

landbrugets guder passe alle aspekter af dyrkning, høst og opbevaring af afgrøder.

  • Adonis (Άδωνις), en liv-død-genfødsel gud
  • Aphaea (Αφαία), mindre gudinde for landbrug og frugtbarhed
  • Carme (Κάρμη), en kretensiske ånd, der præsiderende over høstfest
  • Carmanor (Καρμάνωρ), en kretensisk høst gud
  • Chrysothemis (Χρυσόθεμις), gudinde, en høstfest, datter af Demeter og Carmanor
  • Cyamites (Κυαμίτης), demi-gud af bønnen
  • Demeter (Δημήτηρ), gudinde af frugtbarhed, landbrug, korn, og høst
  • Despoina (Δέσποινη), datter af Poseidon og Demeter, gudinden for mysterier i Arkadien
  • Dionysos (Διόνυσος), gud af vinavl og vin
  • Eunostus (Εύνοστος), gudinde af møllen
  • Hestia (Ἑστία), jomfru gudinde, der præsiderede over bagning af brød, menneskehedens stabil mad
  • Persephone (Περσεφόνη), dronning af underverdenen, hustru til Hades og gudinde for forårets vækst
  • Philomelus (Φιλόμελος), landbrugs demi-gud opfinder af vognen og ploven
  • Plutos (Πλοῦτος), gud for velstand, herunder landbrug rigdom, søn af Demeter

Helbreds guder

Helbreds guder er en gud eller gudinde i mytologi eller religion i forbindelse med sundhed, healing og velvære. De kan også være relateret til fødsel eller Modergudinder.

  • Apollon, gud af healing og medicin
    • Æskulap (Ασκληπιός), gud af healing
      • Aceso (Ἀκεσώ), gudinden for heling af sår og hærdning af sygdomme
      • Aegle (Αἴγλη), gudinden for strålende godt helbred
      • Epione (Ἠπιόνη), gudinde for beroligende af smerte
      • Hygieia (Ὑγεία), gudinden for renlighed og et godt helbred
      • Iaso (Ἰασώ), gudinden for kure, lægemidlerne og former for healing
      • Panacea (Πανάκεια), gudinden for helbredelse
      • Telesphorus (Τελεσφόρος), demi-gud af helbredelse, der "bragt til opfyldelse" rekreation fra sygdom eller tilskadekomst

Andre guder

  • Acratopotes (Ἀκρατοπότης), gud af ublandet vin
  • Adrastea (Αδράστεια), en datter af Ares og Afrodite, eller et tilnavn af Nemesis
  • Agdistis (Ἄγδιστις), frygisk tvekønnede guddom
  • Alexiares og Anicetus (Αλεξιαρης og Ανικητος), to sønner af Heracles der ledede forsvaret af befæstede byer og citadeller
  • Aphroditus (Ἀφρόδιτος), Cyprian tvekønnede Afrodite
  • Astraea (Αστραία), jomfru gudinde for retfærdighed
  • Auxesia (Αυξησία) og Damia (Δαμία), to lokale fertilitet gudinder
  • Gratie (Χάριτες), gudinder af charme, skønhed, natur, menneskelig kreativitet og frugtbarhed
    • Aglaea (Αγλαΐα), gudinden for skønhed, pynt, pragt og herlighed
    • Euphrosyne (Εὐφροσύνη), gudinde af godt mod, glæde, munterhed og lystighed
    • Thalia (Θάλεια), gudinden for festlige fester og rige og luksuriøse banketter
    • Hegemone (Ηγεμόνη) "beherskelse"
    • Antheia (Άνθεια), gudinden for blomster og blomstrende kranse
    • Pasithea (Πασιθέα), gudinden for hvile og afslapning
    • Cleta (Κλήτα) "den herlige"
    • Phaenna (Φαέννα) "den lysende"
    • Eudaimonia (Ευδαιμονία) "lykke"
    • Euthymia (Ευθυμία) "godt humør"
    • Calleis (Καλλείς) "skønhed"
    • Paidia (Παιδία) "leg, morskab"
    • Pandaisia ​​(Πανδαισία) "banket for alle"
    • Pannychis (Παννυχίς) "helaftens (festivitas)"
  • Ceraon (Κεραων), demi-gud af måltidet, især blanding af vin
  • Chrysus (Χρύσος), ånd af guld
  • Circe (Κίρκη), gudinde-heks af Aiaia
  • Daemones Ceramici (Δαίμονες Κεραμικοί), fem ondsindede ånder, som plagede håndværker pottemager
    • Syntribos (Σύντριβος), den der splintre
    • Smaragos (Σμάραγος), den der slå i stykker
    • Asbest (Ασβετος), den charrer
    • Sabaktes (Σαβάκτης), ødelæggeren
    • Omodamos (Ωμόδαμος), crudebake
  • Deipneus (Δειπνεύς), demi-gud tilberedning af måltider, især fremstilling af brød
  • Eiresione (Ειρεσιώνη), personificeringen af olivengren
  • Eileithyia (Εἰλείθυια), gudinden for fødsel
  • Enyalius (Ενυάλιος), mindre krigsguden
  • Enyo (Ἐνυώ), gudinden for ødelæggende krig
  • Harpocrates (Ἁρποκράτης), gud af stilhed
  • Hermaphroditos (Ἑρμάφρόδιτός), gud af hermafroditter og kvindagtige mænd
  • Hymenaios (Ὑμέναιος), gud af ægteskab og ægteskabs fester
  • Ichnaea (Ιχναία), gudinden for sporing
  • Iynx (Ιύνξ), gudinden for kærlighed charme
  • Matton (Μάττων), demi-gud af måltidet, specifikt æltning af dej
  • Muse (Μούσαι), gudinder for musik, sang og dans, og kilden til inspiration for digtere
    • Titan Muses, døtre af Uranus og Gaia
      • Aoide (Ἀοιδή), muse af sang
      • Arche (Αρχή), muse af oprindelsen
      • Melete (Μελέτη), muse af meditation og praksis
      • Mneme (Μνήμη), muse af hukommelse
      • Thelxinoe (Θελξινόη), muse af "charmer af sind"
    • Olympiske Muser, døtre af Zeus og Mnemosyne
      • Kalliope (Καλλιόπη), muse af Epos
      • Kleio (Κλειώ), muse af historie
      • Euterpe (Ευτέρπη), muse af musikalsk poesi
      • Erato (Ερατώ), muse af lyrik
      • Melpomene (Μελπομένη), muse af tragedie
      • Polyhymnia (Πολυμνία) eller (Πολύμνια), muse af hellig poesi
      • Terpsichore (Τερψιχόρη), muse af dans og kor poesi
      • Thalia (Θάλεια), muse af komedie og bucolic poesi
      • Urania (Ουρανία), muse af astronomi
    • Yngre Muser, døtre af Apollo
      • Cephisso (Κεφισσώ)
      • Apollonis (Απολλωνίς)
      • Borysthenis (Βορυσθενίς)
      • Hypate (Υπάτη) "den øverste (akkord af lyre)"
      • Mese (Μέση) "midten (akkord i lyre)"
      • Nete ​​(Νήτη) "den lavere (akkord af lyre)"
    • Polymatheia (Πολυμάθεια), muse af viden
  • Palæstraens (Παλαίστρα), gudinden for brydning
  • Rhapso (Ραψώ), mindre gudinde eller nymfe hvis navn tilsyneladende refererer til syning

Dødelige

Guddommeliggjort dødelige

  • Achilles (Ἀχιλλεύς), helten i den trojanske krig
  • Aiakos (Αἰακός), en konge af Aegina, udnævnt til dommer af de døde i underverdenen efter hans død
  • Aeolus (Αἴολος), en konge af Thessalien, gjorde udødelige konge af vindene af Zeus
  • Amphiaraus (Ἀμφιάραος), en helt af krigen af de syv imod Thebe der blev en oracular ånd i underverdenen efter hans død
  • Ariadne (Αριάδνη), en kretensiske prinsesse, der blev den udødelige hustru Dionysos
  • Aristaios (Ἀρισταῖος), en thessaliske helt, hans opfindelser så ham udødeliggjort som gud af biavl, ostefremstilling, hyrde, olivendyrkning, og jagt
  • Asklepios (Ἀσκληπιός), en thessaliske læge, der blev ramt af Zeus, der senere redet af hans far Apollo
  • Attis (Ἄττις), en consort af Cybele, ydes udødelighed som en af hendes ledsagere
  • Bolina (Βολίνα), en dødelig kvinde omdannet til en udødelig nymfe af Apollo
  • Dioskuri (Διόσκουροι), guddommelige tvillinger
  • Endymion (Ἐνδυμίων), elsker af Selene, ydes evig søvn, så aldrig skal alders eller dø
  • Ganymede (Γανυμήδης), en smuk trojansk prins, bortført af Zeus og gjort kop-bæreren af guderne
  • Glaukos (Γλαῦκος), fiskerens havgud, gjorde udødelig efter at have spist en magisk urt
  • Hemithea (Ἡμιθέα) og Parthenos ( Παρθένος ), prinsesser af øen Naxos, som sprang i havet for at undslippe deres fars vrede; Apollo forvandlet dem til demi-gudinder
  • Heracles (Ἡρακλῆς), opsteget helte
  • Lampsace (Λαμψάκη), en semi-historisk Bebrycian prinsesse hædret som gudinde for hendes hjælp til grækerne
  • Minos (Μίνως), en konge af Kreta, udnævnt til dommer af de døde i underverdenen efter hans død
  • Ino (Ἰνώ), en Theban prinsesse, der blev havgudinde Leucothea
  • Leucippider (Λευκιππίδες), hustruer Dioskurerne
    • Phoebe (Φοίβη), gift med Pollux
    • Hilaeira (Ἱλάειρα), hustru til Castor
  • Orithyia (Ὠρείθυια), en athensk prinsesse bortført af Boreas og gjort gudinde af kulde, vindstød bjerg vind
  • Palaemon (Παλαίμων), en Theban prins, gjort til et havgud sammen med sin mor, Ino
  • Phylonoe (Φυλονόη), datter af Tyndareos og Leda, gjort udødelig af Artemis
  • Psyche (Ψυχή), gudinde for sjælen

Helte

  • Abderus, hjulpet Heracles under hans Ottende Labour og blev dræbt af Mares af Diomedes
  • Achilles (Αχιλλεύς eller Αχιλλέας), helten i trojanske krig og en central figur i Homers Iliaden
  • Æneas (Αινείας), en helt fra den trojanske krig og stamfader til det romerske folk
  • Aias den Store (Αίας ο Μέγας), en helt fra den trojanske krig og konge af Salamis
  • Aias den Lille (Αίας ο Μικρός), en helt fra den trojanske krig og leder af Lockrienske hær
  • Amphitryon (Αμφιτρύων), Thebanske general, der reddede Theben fra Teumessian ræv ; hans kone var Alcmene, mor til Heracles
  • Bellerophon, helt, der dræbte Chimera
  • Castor, den dødelige Dioskuri tvilling; efter Castor død, hans udødelige bror Pollux delte sin guddommelighed med ham, for at de kunne blive sammen
  • Chrysippus, en guddommelig helt i Elis
  • Daedalus, skaberen af labyrinten og store opfinder, indtil kong Minos fanget ham i hans egen skabelse.
  • Diomedes, en konge af Argos og helten i den trojanske krig
  • Eleusis, eponyme helten i byen Eleusis
  • Eunostus, en Boeotian helt
  • Ganymedes, trojanske helt og elsker af Zeus, som blev givet udødelighed og udpeget kop-bæreren til guderne
  • Hector, helten i den trojanske krig og forkæmper for de trojanske mennesker
  • Iolaus, nevø til Heracles, som hjalp sin onkel i en af hans arbejde
  • Jason, leder af Argonauts
  • Meleager, en helt, der sejlede med argonauterne og dræbte kalydoniske Boar
  • Odysseus, en helt og konge af Ithaca, hvis eventyr er genstand for Homers Odysseen; Han spillede også en central rolle under den trojanske krig
  • Orfeus, en legendarisk musiker og digter, der har forsøgt at hente sin døde kone fra underverdenen
  • Pandion, eponyme helten i attiske stamme Pandionis, normalt antages at være en af de legendariske athenske konger Pandion I eller Pandion II .
  • Perseus (Περσεύς), søn af Zeus og grundlægger-konge af Mykene og Slayer af Gorgon Medusa
  • Theseus, søn af Poseidon og en konge i Athen og Slayer af Minotauros

Notable kvinder

Mødet mellem Orestes og Hermione
  • Alcestis (Άλκηστις), datter af Pelias og hustru Admetus, der var kendt for sin hengivenhed til sin mand
  • Amymone, den ene datter af Danaus som nægtede at myrde sin mand, således at undslippe hendes søstre 'straf
  • Andromache (Ανδρομάχη), hustru til Hector
  • Andromeda (Ανδρομέδα), gift med Perseus, som blev placeret blandt konstellationer efter hendes død
  • Antigone (Αντιγόνη), datter af Ødipus og Jocasta
  • Arachne (Αράχνη), en dygtig væver, forvandlet af Athena til en edderkop for hendes blasfemi
  • Ariadne (Αριάδνη), datter af Minos, kongen af Kreta, som hjalp Theseus med overvinde Minotauros og blev gift med Dionysos
  • Atalanta (Αταλάντη), rapfodet heltinde, der deltog i kalydoniske vildsvin jagte
  • Briseis, en prinsesse af Lyrnessus, taget af Achilles som en krigs-præmie
  • Caeneus, tidligere Caenis, en kvinde, der blev omdannet til en mand og blev en mægtig kriger
  • Kassandra, en prinsesse af Troja forbandet til at se fremtiden, men aldrig at blive troet
  • Cassiopeia (Κασσιόπεια), dronning af Æthiopia og mor til Andromeda
  • Klytaimnestra, søster til Helena og utro hustru af Agamemnon
  • Danaë, mor til Perseus af Zeus
  • Deianeira, den tredje kone og uvillig morder af Heracles
  • Elektra, datter af Agamemnon og Klytaimnestra, hun hjalp sin bror Orestes i plotte hævn mod deres mor for mordet på deres far
  • Europa, en fønikisk kvinde, bortført af Zeus
  • Hekabe (Ἑκάβη), gift med Priamos, kongen af Troja, og mor til nitten af hans børn
Medusa af Arnold Böcklin, ca 1878
  • Helena, datter af Zeus og Leda, hvis bortførelse medført den trojanske krig
  • Hermione (Ἑρμιόνη), datter af Menelaos og Helena; hustru Neoptolemos, og senere Orestes
  • Iphigenia, datter af Agamemnon og Klytaimnestra; Agamemnon ofrede hende til Artemis for at formilde gudinden
  • Ismene, søster til Antigone
  • Jocasta, mor og hustru til Ødipus
  • Medea, en troldkvinde og hustru til Jason, der dræbte sine egne børn til at straffe Jason for hans utroskab
  • Medusa, en dødelig kvinde omdannet til en hæslig Gorgon af Athene
  • Niobe, en datter af Tantalus, som erklærede sig at være bedre end Leto, der forårsager Artemis og Apollo at dræbe hendes fjorten børn
  • Pandora, den første kvinde
  • Penelope, loyal hustru Odysseus
  • Phaedra, datter af Minos og hustru til Theseus
  • Polyxena , den yngste datter af Priamos, ofret til spøgelse af Achilles
  • Semele, jordiske mor til Dionysos
  • Thrakien, hun var datter af Oceanus og Parthenope, og søster til Europa.

Konger

  • Abas, en konge af Argos
  • Acastus, en konge af Iolcus der sejlede med Argonauts og deltog i kalydoniske vildsvin jagt
  • Akrisios, en konge af Argos
  • Actaeus, første konge af Attika
  • Admetus (Άδμητος), en konge af Pherae der sejlede med argonauterne og deltog i kalydoniske Boar hunt
  • Adrastos (Άδραστος), en konge af Argos og en af de syv imod Theben
  • Aeacus (Αιακός), en konge af øen Aegina i Saroniske Bugt ; efter at han døde, blev han en af de tre dommere i den døde i underverdenen
  • Aeetes, en konge af Kolchis og far til Medea
  • Aigeus (Αιγεύς), en konge af Athen og far til Theseus
  • Aegimius, en konge af Thessalien og stamfader af Dorians
  • Aigisthos (Αίγισθος), elsker af Klytaimnestra, med hvem han plottet at myrde Agamemnon og greb kongemagt af Mykene
  • Aegyptus (Αίγυπτος), en konge af Egypten
  • Aeson, far til Jason og retmæssige konge af Iolcus, hvis trone tilranede sig sin halvbror Pelias
  • Aëthlius, første konge af Elis
  • Aetolus (Αιτωλός), en konge af Elis
  • Agamemnon (Ἀγαμέμνων), en konge af Mykene og chef for de græske hære under den trojanske krig
  • Agasthenes, en konge af Elis
  • Agenor (Αγήνωρ), en konge af Phoenicia
  • Alcinous (Αλκίνους eller Ἀλκίνοος), en konge af Phaeacia
  • Alcmaeon, en konge af Argos og en af Epigoni
  • Aleus, en konge af Tegea
  • Amphiaraus (Ἀμφιάραος), en seer og konge af Argos, der deltog i kalydoniske Boar hunt og krigen af de syv Against Theben
  • Amphictyon (Ἀμφικτύων), en konge af Athen
  • Amphion og Zethus, to sønner Zeus og konger af Theben, der bygget byens mure
  • Amycus, søn af Poseidon og Konge Bebryces
  • Anaxagoras (Ἀναξαγόρας), en konge af Argos
  • Anchises (Αγχίσης), en konge af Dardania og far til Aeneas
  • Arcesius, en konge af Ithaca og far til Laertes
  • Argeus, en konge af Argos
  • Argus, en søn af Zeus og konge af Argos efter Phoroneus
  • Assaracus, en konge af Dardania
  • Asterion, en konge af Kreta
  • Athamas (Ἀθάμας), en konge af Orchomenus
  • Atreus (Ἀτρεύς), en konge af Mykene og far til Agamemnon og Menelaos
  • Augeas (Αυγείας), en konge af Elis
  • Autesion, en konge af Theben
  • Bias, en konge af Argos
  • Busiris, en konge af Egypten
  • Cadmus, grundlægger-konge af Theben
  • Car, en konge af Megara
  • Catreus, en konge af Kreta, profeterede at dø i hænderne på sin egen søn
  • Kekrops, en autokton konge af Athen
  • Ceisus, en konge af Argos
  • Celeus, en konge af Eleusis
  • Cephalus, en konge af Phocis som ved et uheld dræbte sin egen kone
  • Kepheus, en konge af Etiopien
  • Kepheus, en konge af Tegea og en Argonaut
  • Charnabon, en konge af Getae
  • Cinyras, en konge af Cypern og far til Adonis
  • Codrus, en konge af Athen
  • Corinthus, grundlægger-konge af Korinth
  • Cranaus, en konge af Athen
  • Creon, en konge af Theben, bror til Jokaste og onkel til Ødipus
  • Creon, en konge af Korinth, som var gæstfri over for Jason og Medea
  • Cres, en tidlig kretensiske konge
  • Kresfontes, en konge af Messene og efterkommer af Heracles
  • Cretheus, grundlægger-konge af Iolcus
  • Criasus, en konge af Argos
  • Cylarabes, en konge af Argos
  • Cynortas, en konge af Sparta
  • Cyzicus, konge Dolionians, fejlagtigt dræbt af Argonauts
  • Danaus, en konge af Egypten og far til Danaides
  • Dardanus, grundlægger-konge af Dardania, og søn af Zeus og Electra
  • Deiphontes, en konge af Argos
  • Demophon i Athen, en konge af Athen
  • Diomedes, en konge af Argos og helten i den trojanske krig
  • Echemus, en konge af Arcadia
  • Echetus, en konge af Epirus
  • Eetion, en konge af kilikiske Thebe og far til Andromache
  • Electryon, en konge af Tiryns og Mykene; søn af Perseus og Andromeda
  • Elephenor, en Konge Abantes i Euboea
  • Eleusis, eponym og konge af Eleusis , Attica
  • Epaphus, en konge af Egypten og grundlægger af Memphis, Egypten
  • Epopeus, en konge af Sikyon
  • Erechtheus, en konge af Athen
  • Erginus, en konge af Minyean Orchomenus i Boeotia
  • Erichthonius, en konge af Athen, født af Hefaistos 'forsøg på at voldtage Athena
  • Eteokles, en konge af Theben og søn af Ødipus; han og hans bror Polyneikes dræbte hinanden
  • Eteokles, søn af Andreus , en konge af Orchomenus
  • Eurotas, en konge af Sparta
  • Eurystheus, en konge af Tiryns
  • Euxantius, en konge af administrerende direktører , søn af Minos og Dexithea
  • Gelanor, en konge af Argos
  • Haemus, en konge af Thrakien
  • Helenus, seer og tvillingebror af Kassandra, der senere blev konge af Epirus
  • Hippothoön, en konge af Eleusis
  • Hyrieus, en konge af Boeotia
  • Ilus, grundlægger-konge af Troja
  • Ixion, en Konge Lapiths som forsøgte at voldtage Hera og var bundet til en flammende hjul i Tartaros
  • Laertes, far til Odysseus og Konge Cephallenians; Han sejlede med argonauterne og deltog i kalydoniske Boar hunt
  • Laomedon, en konge af Troja og far til Priamos
  • Lycaon af Arcadia, et løgnagtig Arcadian konge, der blev forvandlet af Zeus til en ulv
  • Lycurgus af Arcadia, en konge af Arcadia
  • Lycurgus for Nemea, en konge af Nemea
  • Makedon, en konge af Makedonien
  • Megareus af Onchestus, en konge af Onchestus i Boeotia
  • Megareus af Theben, en konge af Theben
  • Melampus, en legendarisk spåmand og healer, og konge af Argos
  • Melanthos, en konge af Messenia
  • Memnon, en konge af Etiopien, der kæmpede på den side af Troja under den trojanske krig
  • Menelaos, en konge af Sparta og manden af Helen
  • Menestheus, en konge af Athen, der kæmpede på siden af grækerne under den trojanske krig
  • Midas, en konge af Frygien beføjelse til at vende noget guld med et strejf
Minos, illustration af Gustave Doré til Dante Alighieri's Inferno.
  • Minos, en konge af Kreta; efter hans død, blev en af dommerne af de døde i underverdenen
  • Myles, en konge af Laconia
  • Nestor, en konge af Pylos, som sejlede med argonauterne, deltog i kalydoniske vildsvin jagt og kæmpede med de græske hære i den trojanske krig
  • Nycteus, en konge af Theben
  • Odysseus, en helt og konge af Ithaca, hvis eventyr er genstand for Homers Odysseen ; Han spillede også en central rolle under den trojanske krig
  • Oebalus, en konge af Sparta
  • Ødipus, en konge af Theben skæbnebestemt til at dræbe sin far og gifte sig med sin mor
  • Oeneus, en konge af Kalydon
  • Oenomaus, en konge af Pisa
  • Oenopion, en konge af Chios
  • Ogygus, en konge af Theben
  • Oicles, en konge af Argos
  • Oileus, en konge af Locris
  • Orestes, en konge af Argos og en søn af Klytaimnestra og Agamemnon; han dræbte sin mor som hævn for hendes mord på sin far
  • Oxyntes, en konge af Athen
  • Pandion I, en konge af Athen
  • Pandion II, en konge af Athen
  • Peleus, konge Myrmidons og far til Achilles; Han sejlede med Argonauts og deltog i kalydoniske Boar hunt
  • Pelias, en konge af Iolcus og tronraner af Aeson retmæssige trone
  • Pelops, en konge af Pisa og stifter af House of Atreus
  • Pentheus, en konge af Theben, der forbød tilbedelsen af Dionysos og blev splittet af Mænader
  • Perseus (Περσεύς), grundlægger-konge af Mykene og Slayer af Gorgon Medusa
  • Phineus, en konge af Thrakien
  • Phlegyas, en Konge Lapiths
  • Phoenix, søn af Agenor , grundlægger-konge af Phoenicia
  • Phoroneus, en konge af Argos
  • Phyleus, en konge af Elis
  • Pirithoös, konge Lapiths og mand af Hippodamia, ved hvis bryllup Slaget ved Lapiths og Centaurer opstod
  • Pittheus, en konge af Troezen og bedstefar til Theseus
  • Polybos, en konge af Korinth
  • Polybos af Sikyon, en konge af Sikyon og søn af Hermes
  • Polybos af Theben, en konge af Theben
  • Polyneikes, en konge af Theben og søn af Ødipus; han og hans bror Eteokles dræbte hinanden
  • Priamos, kongen af Troja under den trojanske krig
  • Proetus, en konge af Argos og Tiryns
  • Pylades, en konge af Phocis og ven af Orestes
  • Rhadamanthys, en konge af Kreta; efter hans død, blev han dommer over de døde i underverdenen
  • Rhesus, en konge af Thrakien som sidet med Troy i den trojanske krig
  • Sarpedon, en konge af Lykien og søn af Zeus, der kæmpede på siden af grækerne under den trojanske krig
  • Sisyfos, en konge af Thessalien der forsøgte at snyde døden og blev idømt en evighed af rullende en kampesten op ad en bakke, kun for at se den rulle ned igen
  • Sithon, en konge af Thrakien
  • Talaus, en konge af Argos som sejlede med argonauterne
  • Tegyrios, en konge af Thrakien
  • Telamon, en konge af Salamis og far til Ajax; Han sejlede med argonauterne og deltog i kalydoniske Boar hunt
  • Telephos, en konge af Mysia og søn af Heracles
  • Temenos, en konge af Argos og efterkommer af Heracles
  • Teucer, grundlægger-konge af Salamis, der kæmpede sammen med grækerne i den trojanske krig
  • Teutamides, en konge af Larissa
  • Teuthras, en konge af Mysia
  • Thersander, en konge af Theben og en af Epigoni
  • Theseus, en konge af Athen og Slayer af Minotaurus
  • Thyestes, en konge af Mykene og bror til Atreus
  • Tisamenus, en konge af Argos, Mykene, og Sparta
  • Tyndareos, en konge af Sparta

Seer

Seer er græsk og betyder fremtidsspående, i græsk mytologi brugte man ordet "seer" om folk der havde visioner om fremtiden med mere.

  • Amphilochus (Αμφίλοχος), en seer og bror til Alcmaeon der døde i krigen af de syv Against Theben
  • Anius, søn af Apollo, der profeterede, at den trojanske krig ville blive vundet i sit tiende år
  • Branchus, en seer og søn af Apollo
  • Kalkas, en argiviske seer, der hjalp grækerne under den trojanske krig
  • Carnus, en Acarnanian seer og elsker af Apollo
  • Carya, en seer og elsker af Dionysos
  • Kassandra, en prinsesse af Troja forbandet at til se fremtiden, men aldrig at blive troet
  • Ennomus, en Mysian seer dræbt af Achilles under den trojanske krig
  • Halitherses, en Ithacan seer, der advarede Penelopes bejlere af Odysseus 'tilbagevenden
  • Helenos, seer og tvillingebror af Kassandra, der senere blev konge af Epirus
  • Iamus, en søn af Apollo som besidder profetisk gave, han grundlagde Iamidai
  • Idmon, en seer, der sejlede med argonauterne
  • Manto, seer og datter af Tiresias
  • Melampus, en legendarisk spåmand og healer, og konge af Argos
  • Mopsus, navnet på to legendariske seere
  • Polyeidos, en korintiske seer, der reddede liv på Glaukos
  • Telemus, en seer, der forudså, at Kyklop Polyfem ville blive blændet af Odysseus
  • Theoclymenus, en argiviske seer
  • Teiresias, blind profet af Theben

Amazoner

  • Aegea, en dronning af Amazonerne
  • Aella (Ἄελλα), en Amazone som blev dræbt af Heracles
  • Alcibie (Ἀλκιβίη), en Amazone kriger, dræbt af Diomedes på Troy
  • Antandre (Ἀντάνδρη), en Amazone kriger, dræbt af Achilles på Troy
  • Antiope (Ἀντιόπη), en datter af Ares og søster til Hippolyta
  • Areto (Ἀρετώ), en Amazone
  • Asteria (Ἀστερία), en Amazone som blev dræbt af Heracles
  • Bremusa (Βρέμουσα), en Amazone kriger, dræbt af Idomeneus på Troy
  • Celaeno (Κελαινώ), en Amazone kriger, dræbt af Heracles
  • Eurypyle (Εὐρυπύλη), en Amazone leder, der invaderede Ninos og Babylonien
  • Hippolyta (Ἱππολύτη), en dronning af Amazonerne og datter af Ares
  • Hippothoe (Ἱπποθόη), en Amazone kriger, dræbt af Achilles på Troy
  • Iphito (Ἰφιτώ), en Amazone, der tjente under Hippolyta
  • Lampedo (Λαμπεδώ), en Amazone dronning, der regerede sammen med sin søster Marpesia
  • Marpesia (Μαρπεσία), en Amazone dronning, der regerede sammen med sin søster Lampedo
  • Melanippe (Μελανίππη), en datter af Ares og søster til Hippolyta og Antiope
  • Molpadia (Μολπαδία), en Amazone, der dræbte Antiope
  • Myrina (Μύρινα), en dronning af Amazonerne
  • Orithyia (Ὠρείθυια), en Amazone dronning
  • Otrera (Ὀτρήρα), en Amazone dronning, consort af Ares og mor til Hippolyta
  • Pantariste (Πανταρίστη), en Amazone som kæmpede med Hippolyta mod Heracles
  • Penthesilea (Πενθεσίλεια), en Amazone dronning, der kæmpede i den trojanske krig på siden af Troy

Indsatte i Tartaros

Danaiderne af John William Waterhouse, 1903.
  • Danaider, niogfyrre døtre af Danaus der myrdede deres mænd og blev dømt til en evighed af at bære vand til et bundløst kar.
  • Ixion, en Konge af lapitherne som forsøgte at voldtage Hera og var bundet til et flammende hjul i Tartaros
  • Sisyfos, en konge af Korinth der forsøgte at snyde døden og blev idømt en evighed af at rullende en kampesten op ad et bjerg, kun for at se den rulle ned igen
  • Tantalos, konge af Sipylos.

Se også

Referencer

  1. ^ Beazley Archive 200059, LIMC Gigantes 342.
  2. ^ Dated before 1905, possibly a replica of a pastel, according to Klaus Berger, "The Pastels of Odilon Redon", College Art Journal 16.1 (Autumn 1956:23-33) p. 30f; dated 1898-1900 by David H. Porter, "Metamorphoses and Metamorphosis: A Brief Response", American Journal of Philology 124.3 (Fall 2003:473-76); illus. in Sven Sandström, Le Monde imaginaire d'Odilon Redon: étude iconologique,1955:69.
  3. ^ Guirand, Felix, red. (16 december 1987). New Larousse Encyclopedia of Mythology. Crescent Books. ISBN 978-0-517-00404-3.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)

Eksterne henvisninger