Spring til indhold

Salsa (musik): Forskelle mellem versioner

14 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
Flertydige WL: New YorkNew York City
m (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
m (Flertydige WL: New YorkNew York City)
'''Salsa''' er en [[musikgenre]] i [[4/4-takt]]. Navnet kommer af det spanske ord for [[sovs]] og var tidligere en fællesbetegnelse for mange forskellige [[latinamerika]]nske musikgenrer. Navnet salsa blev opfundet i [[USA]] i slutningen af [[1970'erne]] som en ny [[etikette]] i forbindelse med relanceringen af de mange forskellige latinamerikanske musikgenrer, i stedet for den tidligere betegnelse "latin jazz" tilbage fra [[1930'erne]] og [[1940'erne]] og som op gennem [[1970'erne]] havde mistet sin gennemslagskraft og bevågenhed.
 
Der er bred enighed om, at betegnelsen oprindeligt stammer fra musikmiljøet i [[New York City|New York]], men den anvendes også i dag i de dele af [[Latinamerika]], hvor de forskellige latinamerikanske musikgenrer har sin oprindelse eller dyrkes i væsentlig grad, med [[Cuba]], [[Colombia]] og [[Puerto Rico]] som de vigtigste lande. Dog er betegnelsen i dag helt [[specifik]] og refererer kun til en bestemt hovedgenre. Bemærk dog at der findes forskellige nyere undergenrer, hvor den vigtigste er den cubanske [[Timbasalsa]].
 
Musikken lyder forskelligt afhængigt af, hvor i verden den komponeres og produceres. Den amerikanskproducerede er ofte mere [[jazz]] inspireret, med ofte tydelige rytmer fra [[xylofon]] og/eller [[fløjte]]. Xylofonen høres ikke i den cubanske salsamusik, der til gengæld meget ofte har flere rytmesektioner, som giver et mere fyldigt, tæt og komplekst rytmemønster. Puerto Rico og Colombia er også betydelige salsaproducerende lande, hvor især Colombias salsa ofte er hurtigere end gennemsnittet, inspireret at genren [[Boogaloo]].