Vandglas: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m WPCleaner v1.38 - Fixed using WP:WPCW (Unødvendig ord "template" inde i en skabelon)
m Kilder, litteratur og eksternt link er indsat; {{ingen kilder|dato=august 2015}} er fjernet
Linje 18: Linje 18:
}} -->
}} -->
{{Harflertydig|drikkeglas}}
{{Harflertydig|drikkeglas}}
'''Vandglas''' er en vandig opløsning af natriumsilikat (Na<sub>2</sub>Si<sub>3</sub>O<sub>7</sub>). Opløsningen har en [[massefylde]] på ca. 1,06 kg/liter. Stoffet har tidligere været brugt til [[konservering (madvarer)|konservering]] af æg, fordi det hærder lufttæt op og lukker fuldstændigt af for smittekim.
'''Vandglas''' er en vandig opløsning af natriumsilikat (Na<sub>2</sub>Si<sub>3</sub>O<sub>7</sub>). Opløsningen har en [[massefylde]] på ca. 1,06 kg/liter<ref>[http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/ALDRICH/307815?lang=en&region=DK Aldrich: ''Sodium metasilicate''] {{en sprog}}</ref>. Stoffet har tidligere været brugt til [[konservering (madvarer)|konservering]] af æg, fordi det hærder lufttæt op og lukker fuldstændigt af for smittekim.


I dag bruges vandglas især til efterbehandling af [[beton]]støbninger, der skal være vandtætte (gulve, bassiner, rørføringer osv.). Vandglas bruges også som bindemiddel til [[mineralfarver]]. Stoffet bruges også til at gøre ting brandfaste, bl.a af fyrværkere.
I dag bruges vandglas især til efterbehandling af [[beton]]støbninger, der skal være vandtætte (gulve, bassiner, rørføringer osv.)<ref>[https://www.borupkemi.dk/farve-kemi/husholdningskemi-flydende/borup-vandglas Borup Kemi I/S: ''Borup vandglas'']</ref>. Vandglas bruges også som bindemiddel til [[mineralfarver]]. Stoffet bruges også til at gøre ting brandfaste, bl.a af fyrværkere.

== Note ==
{{Reflist}}

== Eksterne links ==
* [https://www.borupkemi.dk/images/sikkerhedsdatablade/kemi-flydende/vandglas_clp_v1.pdf Borup Kemi I/S: ''Sikkerhedsdatablad''].

== Litteratur ==
* ''Meyers Großes Konversations-Lexikon'', 1909, bd. 20 side 409-410 {{de sprog}}.


{{Autoritetsdata}}
{{Autoritetsdata}}



{{ingen kilder|dato=august 2015}}
[[Kategori:Siliciumforbindelser]]
[[Kategori:Siliciumforbindelser]]
[[Kategori:Silikatmineraler]]
[[Kategori:Silikatmineraler]]

Versionen fra 1. mar. 2017, 16:37

For alternative betydninger, se drikkeglas. (Se også artikler, som begynder med drikkeglas)

Vandglas er en vandig opløsning af natriumsilikat (Na2Si3O7). Opløsningen har en massefylde på ca. 1,06 kg/liter[1]. Stoffet har tidligere været brugt til konservering af æg, fordi det hærder lufttæt op og lukker fuldstændigt af for smittekim.

I dag bruges vandglas især til efterbehandling af betonstøbninger, der skal være vandtætte (gulve, bassiner, rørføringer osv.)[2]. Vandglas bruges også som bindemiddel til mineralfarver. Stoffet bruges også til at gøre ting brandfaste, bl.a af fyrværkere.

Note

Eksterne links

Litteratur

  • Meyers Großes Konversations-Lexikon, 1909, bd. 20 side 409-410 (tysk).