Spring til indhold

Mineral: Forskelle mellem versioner

880 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
ændr +kilde
m (Gendannelse til seneste version ved 94.191.186.43, fjerner ændringer fra 5.56.156.170 (diskussion | bidrag))
m (ændr +kilde)
 
[[Fil:BerylUSGOV.jpg|thumb|Beryl]]
'''Mineraler''' er [[homogen]]e, naturligt forekommende, faste, uorganiske stoffer med en defineret [[krystalstruktur]] og en bestemt kemisk sammensætning. Mineraler varierer i sammensætning fra rene [[grundstof]]fer over simple [[salt]]e (som almindelig [[Natriumklorid|køkkensalt]], NaCl) til meget komplekse [[silicium|silikater]] med i tusindvis af kendte former. Mineraler bliver dannet gennem [[geologi]]ske processer. Studiet af mineraler kaldes [[mineralogi]]. Hidtil er der beskrevet overca. 35.500200 forskellige mineraler, og der opdages hvert år nye. Af de ca. 5.200 mineraler menes de 208 nyidentificerede mineraler at være opstået pga. menneskelig aktivitet.<ref>[http://videnskab.dk/naturvidenskab/menneskers-aktivitet-skyld-i-eksplosion-af-nye-mineraler-paa-jorden 04 marts 2017, videnskab.dk: Menneskers aktivitet skyld i eksplosion af nye mineraler på Jorden] Citat: "...I den nye undersøgelse har forskerne identificeret 208 typer af mineraler, som, de mener, er opstået som en direkte eller indirekte konsekvens af menneskelig aktivitet. Det svarer til knap 4 procent af de i alt cirka 5.200 typer af mineraler, som officielt er anerkendt som mineraler af Den Internationale Mineralogiske Sammenslutning (IMA)....Dengang gav en stigning i mængden af ilt i atmosfæren – kendt som [[iltkatastrofen]] - anledning til så mange som to tredjedele af de cirka 5.200 mineraler..."</ref>
 
Et [[grundfjeld]] og [[sediment]]et, der dækker grundfjeldet (de organiske komponenter undtaget) er opbygget af mineraler. De mineraler, der indgår i almindelige [[jordart]]er og [[bjergart]]er (bjergartsdannede mineraler) udgør kun et fåtal af alle kendte mineraler. Der findes også faste, ikke-krystalinske stoffer, som dannes ved geologiske processer (f.eks. vulkansk [[glas]]), der pr. definition ikke er mineraler.
 
Mange mineraler er vigtige [[råstof]]fer i kemisk og metallurgisk industri, og kaldes da [[industrimineral]]er. Mineraler som indeholder [[tungmetal]]ler, dvs. metaller med en tæthed større end fem, kaldes [[erts]]mineraler.
 
== Kilder/referencer ==
{{reflist}}
 
== Se også==
 
* [[Bioforstærkning]]
 
 
{{søsterlinks
118.471

redigeringer