Figurer i Matador: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
rettet omdirigeret skabelon
Linje 5: Linje 5:


=== Mads Andersen-Skjern ===
=== Mads Andersen-Skjern ===
{{Infoboks tv-serie person
{{Infoboks fiktiv person
|navn = Mads Andersen-Skjern
|navn = Mads Andersen-Skjern
|billede =
|billede =
Linje 37: Linje 37:


=== Kristen Skjern ===
=== Kristen Skjern ===
{{Infoboks tv-serie person
{{Infoboks fiktiv person
|navn = Kristen Skjern
|navn = Kristen Skjern
|billede =
|billede =

Versionen fra 7. mar. 2017, 20:28

Figurer i den danske tv-serie Matador, produceret i perioden 19781981. Alle figurerne i Matador er fiktive.

<NB! Listen er ikke komplet>

Familien Andersen-Skjern

Mads Andersen-Skjern

Mads Andersen-Skjern
Medvirker i Matador
Information
Første gang set episode 1
Sidste gang set episode 24
Spillet af Jørgen Buckhøj
Kaldenavn Mads
Alder 30-
Køn Mand
Arbejde handelsrejsende
Familie ukendt hustru, Ingeborg, Daniel, Ellen og Erik

Figuren medvirker i samtlige 24 episoder af serien og er en af hovedrollerne i serien. Rollen spilles af Jørgen Buckhøj.

Biografi

Mads kommer oprindeligt fra Jylland og er præget af indremissionsk og pietistisk kristendomssyn, der bl.a. betyder at Mads hverken drikker alkohol eller spiller kort samtidig med, at det påvirker hans arbejdsmoral. I 1929 ankommer han sammen med sin søn Daniel til Korsbæk som handelsrejsende. Efterfølgende bosætter han sig i byen, hvor han åbner manufakturhandlen "Tøjhuset", som senere bliver til Skjerns Magasin. Han nærer fra afsnit 2 mistillid til bankdirektør Varnæs og hans omgangskreds grundet, at denne i forsøget på at beskytte sin barndomsven og Mads' konkurrent Albert Arnesen, nægter at låne Mads penge til at etablere sin butik. I løbet af sæson 1 udvider Mads sin forretning til også at omfatte handel med pantebreve, hvilket han får hjælp til af sin bror Kristen Andersen Skjern, samtidig med at han udkonkurrerer Albert Arnesen. Efter Albert Arnesens død og Damernes Magasins konkurs køber Mads ejendommen og indretter butikslokalerne til Omegnsbanken, hvor Kristen bliver direktør. I afsnit 1 møder Mads grisehandler Oluf Larsen og dennes familie. Mads' kone er død før seriens begyndelse og han bliver gift med grisehandlerens datter Ingeborg (Ghita Nørby), som har datteren Ellen fra et tidligere forhold. Mads adopterer Ellen og sammen får Mads og Ingeborg sønnen Erik.

Ingeborg Andersen-Skjern

Er en funktionel figur i tv-serien. Hun optræder i det første afsnit af serien og er en af hovedrollerne i serien. Hun medvirker i samtlige afsnit. Rollen spilles af Ghita Nørby.

Biografi

Ingeborg Andersen-Skjern, født Larsen, fra afsnit 6 kun Skjern. Er datter af grisehandler Oluf Larsen og Kathrine Larsen og fra afsnit ? gift med Mads Andersen-Skjern. Hun har som ung været sendt på husholdningsskole i Vordingborg, hvor hun har mødt Holger som hun har datteren Ellen med. Holger drikker og er voldelig overfor Ingeborg og Ellen og det ender med skilsmisse og at Holger kommer i fængsel for bedrageri. Ingeborg møder Mads Andersen-Skjern, da han sammen med sin søn Daniel overnatter hos hendes forældre. Hun får efterfølgende plads hos Mads i hans butik, hvor forholdet er varmt og kærligt imellem dem, men dog platonisk indtil Ellen bliver nægtet plads i den privatskole i Korsbæk, som følge af Holgers fængselsdom og Ingeborgs status som enlig mor. Mads fortæller skolelederen, at han agter at gifte sig med Ingeborg og adoptere Ellen. Efterfølgende løber Ellen hjem og fortæller Ingeborg at hun skal giftes, inden Mads når at fri. Sammen får Mads og Ingeborg sønnen Erik i sæson 2. I modsætning til Mads nærer Ingeborg intet had til Varnæsfamilien eller deres omgangskreds og da Albert Arnesen dør, besøger hun hans enke Vicki. Besøget bliver afbrudt da Vicki ser Mads og Grisehandler Larsen stå på gaden og inspicere ejendommen. I Sæson 2, dukker Ingeborgs eksmand Holger op igen hvor han opsøger Ellen i skolen. Ingeborg som er gravid, bliver forfærdet over Holgers genkomst og søger hjælp hos sine forældre, der uden at fortælle Mads om Holgers genkomst, betaler 5.000 kr. til Holger for at få ham til at rejse fra byen. Daniel og Ellen fortæller Mads at de har set Holger henne i skolen, hvilket får Mads til at opsøge Holgers arbejdsplads hvor han får ham fyret samtidigt med at han via bestyreren får overbragt ham et brev med penge og en billet til Canada. Mads Andersen-Skjern afslører senere samme aften, at han har ordnet problemet med Holger. Senere dukker Holger atter op i Korsbæk som medlem af det danske nazistparti.

Kristen Skjern

Kristen Skjern
Medvirker i Matador
Information
Første gang set Episode 4, "Skyggetanten" sendt d. 2. december, 1978.
Sidste gang set Episode 24 "New Look" sendt d. 2. januar, 1982.
Spillet af Jesper Langberg
Kaldenavn Kristen
Alder 30-
Køn Mand
Arbejde Bankdirektør for Omegnsbanken
Familie Første hustru, Iben Skjold-Hansen, anden hustru: Elisabeth Friis.

Figuren medvirker i 21 afsnit. Første gang i afsnit 4 "Skyggetanten" sendt d. 2. december, 1978 og sidste gang i afsnit 24 "New Look" sendt d. 2. januar, 1982. Rollen spilles af Jesper Langberg.

Biografi

Kristen Skjern ankommer til Korsbæk fra Jylland for at hjælpe sin bror med etablering af en pengeudlåning. Han er i modsætning til Mads Andersen-Skjern ikke præget af deres missionske baggrund. I forbindelse med hans ankomst til Korsbæk, indlogerer han sig på Postgården, hvor han træffer Elisabeth Friis til et musikarrangement. De indleder et forhold som fører til, at de har planer om at gifte sig. Forholdet afsluttes i mellemtiden da Bankdirektør Varnæs fortæller Elisabeth, at Kristen og Mads låner penge ud og derved er konkurrenter til Korsbæk Bank. Forholdet bliver genoptaget kort efter hvor de har et seksuelt forhold og hvor Kristen vedbliver at forsøge at få Elisabeth til at gifte sig med Ham. Elisabeth afviser ham og deres forhold afsluttes for anden gang i 1935, da Kristen finder ud af at Elisabeth har afsløret at det er Mads, som har doneret Ernst Nyborgs maleri til 5000 kr. af borgmesteren til Hans Christian Varnæs. Kristen indgår efterfølgende ægteskab med Iben Skjold-Hansen, men ægteskabet bliver aldrig lykkeligt og de lever separate liv, som ender med skilsmisse. Under 2. Verdenskrig bliver Kristen involveret i en modstandsgruppe via doktor Hansen, som ellers oprindelig var hans rival i forhold til Elisabeth. I slutningen af krigen må Kristen sammen med doktor Hansen gå under jorden, hvor de gemmer sig hos Baron von Rydtger.

Efter krigen gifter Kristen sig endelig med Elisabeth og forlader Korsbæk for at bosætte sig i København.

Daniel Andersen-Skjern

Daniel Andersen-Skjern medvirker i 17 afsnit. Daniel som barn spilles af Kristian Steen Rem og Jacob Dalgaard, som ung af Jim Erichsen og som voksen af Niels Martin Carlsen.

Biografi

Er biologisk søn af Mads Andersen Skjern og dennes første hustru. Hans forhold til faderen er køligt igennem serien, hvor han kæmper for at opnå Mads' anerkendelse. Da Daniel begynder i skolen, skuffer hans manglende evner Mads i modsætning til hans søster Ellen og bror Erik. Da Ellen har klaret sig godt i skolen får hun således en hest af Mads i gave, mens Daniel egentlig som straf for de manglende præstationer ingen belønning skulle have. Daniels mormor Kathrine mener dog, at det er forkert af Mads, og har i hemmelighed købt en hest som hun samtidigt forærer til Daniel. Daniel har et varmt forholdt til nabosønnen Ulrik Varnæs som han møder i afsnit 1 og forbliver venner med igennem serien.

Ellen Skjern

Biografi

Datter af Ingeborg Larsen og Holger Jørgensen, senere adopteret af Mads Andersen Skjern. Ellens far Holger spiller ingen afgørende rolle i Ellens liv, men opsøger hende et par gange i løbet af serien. Først i sæson et, senere da han er vendt tilbage fra Canada og blevet medlem af det danske nazistparti. Under krigen får Ingeborg overbragt en figur, til Ellen, af en af Holgers Frikorps kammerater, efter at denne er død ved Østfronten. Gennem sin barndom er Ellen langt dygtigere i skolen end sin bror Daniel og bliver favoriseret af Mads. Ellen har romantiske følelser for nabosønnen Ulrik Varnæs, men hun ender med at gifte sig med den rige Mogens Lamborg. I afslutningen af serien bliver hun skilt og vil begynde at studere til tandlæge. Spilles som voksen af Benedikte Dahl.

Erik Skjern

Biografi

Søn af Mads Andersen Skjern og Ingeborg Andersen Skjern. Er igennem serien ret anonym. Udtrykker ønske om at blive atomfysiker.

Anna Andersen Skjern

Anna Andersen Skjern er søster til Mads og Kristen Skjern. Rollen spilles af Kirsten Rolffes. Anne er stærkt troende og medlem af Indre Mission. Hun forekommer i en enkelt episode nummer femten. "At tænke og tro".

Familien Varnæs

Hans Christian Varnæs

Figuren medvirker i 23 afsnit. Rollen spilles af Holger Juul Hansen.

Er tredje generation af bankdirektører i familiens bank; Korsbæk Bank. Han er gift med Maude, og de har sammen børnene Ulrik, Regitze og Helle, fru Møhge er hans gudmor.

Hans Christian er ofte lidt distræt og nyder ikke at være autoritær. Han er ofte lettere fortvivlet over Maudes tilstand, og eftersom han ikke føler, at han kan diskutere sine sorger med hende og møde forståelse, ender han med at have en affære med en af assistenterne i banken, Ulla. Ulla bliver gravid og beder ham om at hjælpe med en abort, hvilket han støtter, men de afbryder deres forhold. Rygtet om affæren når dog i sidste ende Maude, hvilket ændrer hende betydeligt. De tager til Paris for at redde forholdet, og da de vender tilbage, er Maude gravid. Deres forhold forbedres af hele episoden, og de kan i 1947 fejre sølvbryllup.

Hans Christian har også en yngre bror ved navn Jørgen, som han ofte må hjælpe ud af suppedaser og hjælpe på egen bekostning. Til sidst bliver Hans Christian dog mere erfaren med hensyn til hans brors egoistiske handlinger, og han finder styrken til at stå fast over for ham. Denne styrke strækker sig også til at overtale Ulrik til at gifte sig med en pige, han gør gravid.

Maude Varnæs

Maude Varnæs medvirker i alle 24 afsnit. Rollen spilles af Malene Schwartz.

Maude er gift med Hans Christian Varnæs og har med ham børnene Ulrik, Regitze og Helle. Hendes storesøster er Elisabeth Friis, og Gustav Friis er deres yngre bror.

Maude er en af byens førende kvinder, men hun er meget sart og har til vane at gå i seng, hvis noget går hende imod. Hun regner med, at Elisabeth sørger for hjemmet, og hun bliver meget ulykkelig, hvis hun tror, at familiens image er i fare. Maudes neurotiske adfærd aftager lidt, da hendes ungdomsforelskelse og malerlærer Ernst Nyborg kommer til Korsbæk og interesserer sig for hende. Hun bliver helt knust, da han rejser med en anden kvinde. Først efter at have fundet ud af, at Hans Christian har haft en affære, ændrer hun sig. De beslutter sig til at tage en rejse til Paris, og 9 måneder senere får de Helle. Maude bliver stærkere, tager mere ansvar for husholdningen og bliver mere tapper – bl.a. hjælper hun hr. Stein med at flygte, da han kommer i fare. Hendes vane med at gå i seng forsvinder næsten fuldstændig, og hun og manden fejrer sølvbryllup i 1947.

Maudes forhold til sine børn er ikke det bedste – især Ulrik har det svært med sin mor. Ulrik mener, at Maude er egoistisk og selvoptaget, og at alle omkring hende altid har skullet lide, for at Maude kan få sin vilje.

Elisabeth Friis

Elisabeth Friis medvirker i alle 24 afsnit. Rollen spilles af Helle Virkner.

Elisabeth er Maudes ældre søster, der stadig er ugift. Hun bor hos Varnæs-familien og står for husholdningen, da hendes søster har svært ved det. I sin ungdom var hun forlovet med en fattig violinist, der var gartnerens søn, men forholdet endte efter, at familien gjorde grin med ham. Siden da har Elisabeth ikke været forlovet, men da Kristen Skjern dukker op i byen, finder hun en ven og ligesindet i mange sager. De forlover sig hurtigt, men begge familier er imod det – Elisabeth, der har lært af fortiden, har dog stadig i sinde at gøre det, indtil Hans Christian fortæller hende, at Andersen-Skjern-brødrene også handler med pantebreve og ikke kun tøj og konfektion. Elisabeth gør det forbi og tager med dr. Hansen til Salzburg.

Da hun kommer hjem, flytter hun ud fra Varnæs' hus og får sit eget. Kristen belejrer hende, stadig opsat på at de skal gifte sig, men Elisabeth nægter – hun vil ikke leve med deres familiers konstante krig, som hun tror, vil ødelægge forholdet. Som tiden går, bliver de venner igen og genoptager et forhold, men Elisabeth nægter stadig at gifte sig. Efter at Varnæs hjælper med at skaffe Kristen en stilling i en anden by, langt væk fra familierne, ser Elisabeth dog en mulighed, men Kristen nægter – han vil ikke have noget givet til ham, især ikke af Varnæs. Da han senere hjælper sin bror ved at gifte sig med Iben, bliver Elisabeth dybt ulykkelig.

Da tyskerne invaderer, er Elisabeth med til at gøre livet lidt sværere for dem sammen med bl.a. dr. Hansen og Kristen. Efter at en i modstandsgruppen bliver dræbt, går Kristen og dr. Hansen under jorden, men efter krigens afslutning genforenes de, og Kristen og Elisabeth bliver endelig gift. Da Kristen ikke kan forene sine idealer med Mads' forretningsførelse mere, flytter de sammen til København.

Elisabeth er ikke glad for lillebroderen Gustav, hvis synspunkter hun ikke kan forene sig med, hvorfor de ofte skændes, når familien er samlet. Hun er selv en meget moderne kvinde, der bl.a. går ind for fri abort, hvilket fører til uoverensstemmelser med mange af fruerne i byen. Hun forsørger sig selv ved at arbejde, først som klaverlærer og så som organist, da hun er dygtig til og glad for at spille klaver.

Selvom Elisabeth har været ugift så længe, har der alligevel været interesse om hende. Kristen bliver hurtigt interesseret efter hans ankomst i Korsbæk, og dr. Hansen har været glad for hende i mange år, selvom hun ikke er interesseret i ham på den måde. Også Varnæs fortæller hende, at han nok havde valgt hende, hvis han havde mødt hende før Maude.

Ulrik Varnæs

Ulrik er søn af Maude og Hans Christian. Han er også den første ven, Daniel får i Korsbæk, og deres venskab holder også ind i voksenlivet.

Som børn opdrages han og Regitze mest af Agnes og tante Elisabeth, som de har et meget tætte forhold til.

Ulrik er forelsket i Ellen Skjern, som han kommer sammen med, indtil hans forældre sender ham på kostskole for en grov spøg. Det knuser ham, da Ellen bliver gift med en anden, og hans forhold med hans mor lider et krak. Han tager til København for at læse på universitetet – og måske prøve at glemme Ellen, hvilket dog ikke lykkes. Han kommer dog til at gøre en serveringspige med navnet Maja gravid. Han tager hende med for at møde familien og agter at gifte sig med hende, men da han og Ellen mødes igen, blusser kærligheden op igen. Han finder ud af, at Ellens ægteskab ikke er helt problemfrit, og beder sin far om penge til en abort til Maja, så han kan være sammen med Ellen i stedet. Da faderen nægter, gifter han sig modstræbende med Maja. Han får med hende sønnen Christian, og de begynder at arbejde mere på deres forhold, især da han hører, at Agnes godt kan lide hende.

Sammen med Maja og sønnen flytter han efter uddannelsen ind i Elisabeths gamle lejlighed og begynder at arbejde i sin fars bank. Som voksen spilles rollen af Jens Arentzen.

Regitze Varnæs

Maude og Hans Christians datter, og Ulrik og Helles søster.

Som barn bliver hun mest opdraget af Agnes og Elisabeth, som hun har meget tætte forhold til.

Regitze er egenrådig, stædig og ligeglad med hendes forældres ønsker. Hun begynder især sit oprør imod forældrene efter at være kommet på husholdningsskole, hvilket hun hader. Hun bliver smidt ud efter at have løjet for at få fri, så hun kunne deltage i en skønhedskonkurrence, som hun vinder. Regitze tager dog ikke tilbage til forældrene men flytter i stedet ind hos Ulrik. Efter krigen rejser hun til Hamborg for at arbejde som censor, og hun forlover sig i 1947 med en engelsk krigskorrespondent.

Især Regitzes forhold til Maude er anstrengt, eftersom hun nægtede hende en hundehvalp som faderen havde lovet hende. Spilles som voksen af Camilla Hammerich.

I programmet "Mer' Matador" fra 1998 giver forfatter Lise Nørgaard udtryk for, at hun identificerer sig med Regitze.

Helle Varnæs

Helle er Maude og Hans Christians efternøler, som ikke er så populær hos husets ældre børn. Især Regitze bryder sig ikke om det nye barn, bl.a. fordi hun på grund af hende ikke må få en hundehvalp. Spilles af Ditte Maria Norup.

Jørgen Varnæs

Figuren medvirker i 17 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" sendt d. 11. november, 1978 og sidste gang i afsnit 23 "Mellem brødre" sendt d. 26. december, 1981. Rollen spilles af Bent Mejding.

Jørgen er Hans Christians lillebror og folketingskandidat. Han er i starten gift med Minna.

Jørgen kan lide at leve med manér og tager til sig af livets nydelser. Dette ender dog også med at koste ham. Først skilles han fra konen Minna, der opdager hans affære med elskerinden Gitte Graa. Dette koster ham også folketingskandidaturet, men han fortsætter forholdet til Graa, også efter at hun gifter sig og flytter til udlandet. For at finansiere sin livsstil, hvor han forbruger uden at bestille noget, opgiver han sin sagførerpraksis og sælger aktiepost i banken og grund på Fedet. Han bliver administrator på Graas Klædefabrik, men Mads Skjern, der stiller krav til hans arbejdsindsats, bliver for meget for Jørgen. Hans forhold til fru Graa skranter under krigen, og han begynder at drikke mere og mere. Han ender med at måtte indlægges på en nerveklinik. Han får det bedre, og i 1947 flytter han ind hos en dame i Jylland.

Minna Varnæs

Minna er af fin familie fra Aarhus og var gift med Jørgen, inden hun fandt ud af, at han var hende utro. Selvom Maude bad hende blive i familien, var Minna urokkelig i, at hun ville skilles, og at hun nok skulle få det, der tilkom hende, og som Jørgen tidligere har givet sin elskerinde. Hun er spillet af Ellen Winther Lembourn.

Familien Varnæs' omgangskreds

Misse Møhge

Er en figur i Danmarks Radios tv-serie Matador. Figuren medvirker i 24 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den Rejsende" og sidste gang i afsnit 24 "New Look". Rollen spilles af Karin Nellemose.

Fru Fernando Møhge

Figuren medvirker i 17 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" sendt d. 11. november, 1978 og sidste gang i afsnit 17 "De voksnes rækker " sendt 1980. Rollen spilles af Karen Berg.

Fru Fernando Møhge (egtl. Wilhelmine Edvarda Møhge[1]) (NB: Bemærk, at den almindeligt udbredte staveform Møghe frem for Møhge er forkert.) (6. november 1843 – forår 1942) er kendt som Korsbæks ældste person. Hun hører meget dårligt og lider af tiltagende demens, idet hun ofte spørger efter afdøde personer. Hun holder sin datter, Misse, i meget kort snor, og tvinger hende til at køre sin kørestol og løbe ærinder for hende. Hun står i en tæt tilknytning til familien Varnæs, eftersom hun er bankdirektør Hans Christian Varnæs' gudmor.

Hun er enke efter korn- og hestehandler Fernando Møhge, én af området største jordejere, efter hvem hun har arvet en stor mængde penge, som hun ikke er så glad for at bruge. Fru Møhges hukommelse lader til at høre op samtidig med hendes mands død.

I 1933 venter hele Korsbæk spændt på hendes 100-års fødselsdagsfest, men det viser sig at den demente enkefrue har glemt sit eget fødselsår og husker kun sin afdøde mands hvilket har medført en opfattelse af, at hun er 10 år ældre og derfor kun bliver 90. Ved Oberst Hachels og Dr. Hansens mellemkomst bliver fejlen opdaget under fødselsdagsfesten hos Varnæs, men gæsterne beslutter sig dog for at lade som ingenting, især efter hun modtager en fødselsdagshilsen fra kong Christian 10.

Fru Fernando Møhge dør i 1942 af et hjertestop, på grund af anstrengelsen ved at slå på en tysk officer, der nægtede at give hende lov til at krydse en afspærring på Algade. Efter sin død bliver hun hyldet med en mindeplade i Korsbæk Bank.

Dr. Louis Hansen

Dr. Hansen medvirker i 21 afsnit. Rollen spilles af Ove Sprogøe.

Dr. Hansen er Korsbæks læge. Hans forskellige lægebesøg bringer ham ud til stort set alle beboere i Korsbæk, og han ved derfor alt om, hvad der foregår i byen. Han er ven til Maude Varnæs' søster, Elisabeth Friis, og de spiller ofte kammermusik sammen, hhv. klaver og cello. Efter at Mads Skjerns bror, Kristen Andersen-Skjern, ankommer til byen og forelsker sig i Elisabeth, bliver han en fast del af deres musikensemble; Ensemblet bliver dog opløst, da Kristens og Elisabeths familier misbruger deres forhold. Dr. Hansen fortsætter dog med at besøge Elisabeth.

Efter tyskernes invasion i 1940 finder Dr. Hansen, Elisabeth, Kristen og Omegnsbankens bankfuldmægtige, Poul Christensen m.fl. sammen i en modstandsgruppe, der bl.a. redder hr. Stein, Korsbæks jødiske bogholder, til Sverige.

Albert Arnesen

Manufakturhandler Albert Arnesen medvirker i de 5 første afsnit. Rollen spilles af Preben Mahrt.

Arnesen fremstår som en udygtig forretningsmand, som udskyder problemer snarere end at løse dem. Han er gift med Vicki, og har en hemmelig beundrer i Frøken Jørgensen.

Oberst Ditlev Hachel

Oberst Hachel medvirker i 10 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" og sidste gang i afsnit 15 "At tænke og tro". Rollen spilles af Bjørn Watt-Boolsen.

Da oberst Hachel ankommer til "Damernes Magasin" for at hente Vicki tilbage til kasernen gør Vicki oprør. Obersten slår hånden af sin datter, og Vicki tager til København. Oberst Hackel dør efter en lang sygdomsperiode af et hjerteanfald under sit sygehusophold, da han i avisen læser nyheden om, at hans ærkefjende general Prior er blevet hærchef i 1939. (se også Maginot-linjen og Albertkanalen.)

Vicki Hachel

Vicki Hachel medvirker i 19 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" og sidste gang i afsnit 24 "New Look". Rollen spilles af Sonja Oppenhagen.

Vicki starter serien som ung, glad og festende. Selvom hun er gift med den meget ældre manufakturhandler Albert Arnesen, bruger hun meget af sin tid på at gå i byen med venner og feste. Da Albert dør, opdager hun, at han havde fået hendes far til at give ham arven efter hendes mor – arven er væk, og Vicki har ikke noget at leve af. Hun sælger forretningen til Skjern, men hun nægter at flytte ind hos sin far igen, da hun blev gift mest for at komme væk fra ham. Hun og obersten har et opgør, hvorefter hun tager til København for "at blive voksen".

Vicki kommer tilbage til byen med en skuespillertrop, som hun dog bliver fyret fra, fordi hendes hund Daisy giver problemer. Larsen hjælper hende med Daisy, og hun møder Herbert, hvis bog hun har læst. De bliver snart nære venner, da Vicki er flyttet tilbage til sin far, som hun har sluttet fred med – i tiden der er gået, har hun mærket bagsiden af medaljen ved at være skuespiller, og hun er nu venlig og stille af sig med målet at blive lærerinde.

Imens Herbert kæmper i Spanien, bliver hun venner med Agnes, men hun savner Herbert. Hun starter dog som lærer på byens privatskole og bliver lykkeligt overrasket, da Herbert kommer hjem. De kommer sammen, men da tyskerne invaderer er han igen nødt til at flygte. Da krigen er slut, bliver Vicki såret over, at han forbliver i Hollywood og kun skriver til hende igennem Kathrine. Hun vælger dog stadig at prøve at opsøge ham, da han er i Belgien, men deres forhold har ikke klaret den lange adskillelse.

Konsul Emanuel Holm

Den svenske konsul Emanuel Holm medvirker i 10 afsnit. Første gang i afsnit 3 "Skiftedag" og sidste gang i afsnit 18 "Hr. Stein". Rollen spilles af Karl Stegger, som døde den 13. april 1980 inden de sidste afsnit, som han medvirkede i var blevet sendt.

Konsulinde Oda Holm

Konsulinde Holm medvirker i 18 afsnit. Første gang i episode 2 "Genboen" og sidste gang i afsnit 24 "New Look". Rollen spilles af Else-Marie Juul Hansen.

Andre

A

Ada

Ada bliver i 1945 bestyrer af Jernbanerestauranten. Sammen med Severin Boldt, laver denne bestemte dame, der holder sig til reglerne Jernbanerestauranten om, til en beværtning med dansant og omdøber stedet til Rosenhaven. Hun er spillet af Lillian Tillegreen og forekommer i afsnit 21 til 23.

Frederik Andersen

Overlærer. Optræder i afsnittene 13-15 og 17-20. Spillet af Helge Kjærulff Schmidt.

Overlærer Andersen er enkemand, og han kan ikke selv lave mad. Han udnytter derfor først frk. Mikkelsens, derefter Violet Vinters og senere Misse Møhges ensomhed, for at få sine aftensmåltider og sit tøj vasket. I 1945 bliver han gift med sidstnævnte, men på bryllupsnatten bliver han af Misse låst ude på terrassen, hvor pådrager sig en lungebetændelse som berøver ham livet. Hans nevø er lærer Oscar Andersen, spillet af Nis Bank-Mikkelsen (optræder i afsnit 20-21).

B

Severin Boldt

Severin Boldt medvirker i 21 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" og sidste gang i afsnit 24 "New Look". Rollen spilles af Per Pallesen.

Boldt er tjener på jernbanerestauranten, hvor grisehandler Oluf Larsen, Lauritz "Røde" Jensen og Frede "Fede" Hansen mødes for at drikke øl. Udover sit arbejde lever Boldt også af at sælge rationeringsmærker til sine faste kunder under besættelsen. Efter befrielsen laver han om på restauranten sammen med Ada.

G

Gitte Graa

Birgitte 'Gitte' Graa er blandt andet Jørgen Varnæs' veninde. Hun optræder i afsnit 4, . Hun bliver spillet af Susse Wold.

Frøken Grøn

Frøken Grøn er direktrice i Damernes Magasin. Hun optræder i afnit 1, 2 . Hun bliver spillet af Else Petersen.

H

Frede 'Fede' Hansen

Også kendt som "Maler-Hansen" eller "Fede", fordi han elsker at spise. Han ses ofte på restauranten ved jernbanen, hvor han spiser aftensmad eller snakker med Lauritz og Larsen, før han skal hjem til konen Marie og spise (igen). Hans mor var tjenestepige hos, og havde en affære med, Fernando Møhge i 1892 og det viser sig at "Fede" er søn af Fernando. Da fru Møhge dør, arver han en smule efter sin far. Rollen spilles af Benny Hansen.

Marie Hansen

Fedes kone og ven af Agnes. Hun er Agnes' første ansatte og ender med at have ansvar og være medudvikler af virksomhedens bakkedekoration.

Hun er god til at lave mad og også kunstnerisk begavet – hendes dekorerede bakker er smukke nok til at sælge. Spilles af Kirsten Hansen-Møller og forekommer i afsnit 8, 9, 11, 15, 16, 18-23.

Aage Holmdal

Aage Holmdal er bankassistent volontør i Korsbæk Bank og optræder i afsnit 1, 2 . Han bliver spillet af Joen Bille.

J

Ulla Jacobsen

Frk. Jacobsen er ansat i Korsbæk Bank, hvor hun og Hans Christian Varnæs indleder et forhold, der får følger. Efter fosterfordrivelsen bliver Ulla Jacobsen ansat i Omegnsbanken, hvor hun bliver kæreste med den unge bankassistent, Poul Christensen, som bliver likvideret af tyskerne i forbindelse med sin frihedskæmpervirksomhed, som han driver sammen med dr. Hansen, Elisabeth Friis og Kristen Skjern. Ulla Jacobsen flytter siden til København. Ulla er niece af Violet Vinter og kusine til Arnold Vinter. Spilles af Karen-Lise Mynster.

Agnes Jensen

Agnes er tjenestepige hos Varnæs-familien, hvor hun er i over 6 år. Hun hjælper især med at passe Ulrik og Regitze, imens de stadig er børn. Da hun skal giftes med Lauritz, siger hun op. For at tjene ekstra penge til hjemmet tager Agnes ekstraarbejde med forskellige ting hos forskellige familier, indtil hun beslutter sig til at lære at reparere silkestrømper. Herefter laver hun sin egen lille virksomhed, som går så godt, at hun hurtigt kan begynde at udvide og ansætte flere.

Agnes er en løvemor, og hendes to sønner betyder alt for hende – hun bestræber sig på at give dem det bedste, hvilket Lauritz ikke altid er enig i. Han synes i stedet, at de skal være solidariske med deres egen klasse, og at Agnes har for fine fornemmelser. Parrets forhold lider især et knæk, da Lauritz ikke møder op til at passe drengene en dag, da Agnes skal arbejde, hvorefter deres ældste, Axel, næsten drukner. De kommer først rigtig over det igen, da doktor Hansen sørger for et møde mellem dem, efter at Lauritz har måtte flygte fra tyskerne.

Fra tiden hos Varnæs er Agnes også rigtig gode venner med Laura, som hun ofte snakker med. En anden god ven er Herbert, der bor en overgang hos Agnes og Lauritz, efter han først er flygtet fra Tyskland. Agnes er ikke glad for at have ham der, men bløder op, da Herbert ofte viser sig mere forstående end Lauritz og endda køber en fin barnevogn til dem efter salget af sin første bog. Rollen som Agnes spilles af Kirsten Olesen.

Lauritz 'Røde' Jensen

Lauritz er en ivrig kommunist med hjertet på rette sted, men han har ofte svært ved at forene politik og familieliv. Dette er til Agnes' konstante frustration, og deres forhold er noget turbulent. Efter Hitlers opgør med Stalin jagtes Lauritz af tyskerne, så han må flygte. Da han kan komme hjem igen, er hans verden vendt på hovedet; Agnes er husejer og forretningskvinde, og Lauritz' ønske om, at hans sønner skal være proletarer, kan han ikke få lov at udleve. Han vender ikke tilbage til jernbanen, hvor han arbejdede før, men bliver i stedet politiker for det kommunistiske parti. Da han ikke bliver valgt, mister han arbejdet og får i stedet et maskinskrivningsbureau. Rollen spilles af Kurt Ravn.

Holger Jørgensen

Holger Jørgensen medvirker i tre afsnit. Første gang i afsnit 6 "Opmarch " og sidste gang i afsnit 17 "De voksnes rækker". Rollen spilles af John Martinus.

Holger Jørgensen har været gift med Ingeborg, som han har mødt i Vordingborg. Sammen har de datteren Ellen. Grisehandler Larsen har, før seriens start, betalt Holger et større beløb, for at denne ville holde sig væk fra Ingeborg og Ellen. Siden har Holger været i fængsel for bedrageri, men efter at han er blevet løsladt, tager han til Korsbæk, hvor han får arbejde ved Korn- og Foderstofforretningen. Grisehandleren Larsen og Kathrine Larsen betaler ham yderligere 5000 kr., efter at han har opsøgt Ellen i skolen til stor fortvivlelse for Ingeborg. Mads erfarer via Ellen og Daniel, at Holger har opsøgt Ellen i skolen, og han får ham fyret fra hans arbejde, samtidig med at han har købt en billet til Holger til Canada. Holger får dog ikke lov til at immigrere pga. sin plettede straffeattest og vender tilbage til Danmark, hvor han bliver ansat på grøntorvet hos en grosserer, som får ham ind i det danske nazistparti. Han vender på et tidspunkt tilbage til Korsbæk, hvor han marcherer med nazistpartiet i byens gader.

Da Danmark bliver besat af tyskerne, melder Holger sig som dansk SS-frivillig og han gør bl.a. tjeneste i Regiment Nordland, Han falder senere på Østfronten, og en af hans soldaterkammerater, Bent Godtfredsen, spillet af Ib Mossin, opsøger hans datter Ellen for at aflevere en gave som en sidste hilsen.

Inger Jørgensen

Inger Jørgensen var i starten ansat i Damernes Magasin, dybt betaget af sin chef, Albert Arnesen. Bliver en kort overgang selskabsdame hos familien Varnæs, uden succes. Gør senere i salg af korsetter "Spirella" til Korsbæks damer. Spilles af Vera Gebuhr.

K

Hannibal Kagl

Direktør for Kagls Teater, medvirkende i afsnit elleve, "I klemme". Spillet af Arne Hansen.

L

Oluf Larsen

Grisehandler, gift med Kathrine og far til Ingeborg. Beboerne i Korsbæk ser sjældent – hvis nogensinde – Larsen i dårligt humør og uden sin trofaste hund, Kvik. Han er en munter mand, der dog ikke har meget til overs for tyskerne. Han er glad for sjov, som han bl.a. har ved at lære sin hund tysker-tricket og ved at hænge billeder op af forhadte ledere (f.eks Adolf Hitler, Josef Stalin osv.) på gårdens gamle lokum. Rollen spilles af Buster Larsen.

Kviks død er noget af det eneste, der kan slå Larsen helt ud – kun da Kathrine og Daniel narrer ham til at få en ny hund, liver han op igen.

Kathrine Larsen

Kathrine er Larsens kone og Ingeborg Skjerns mor. Hun er lidt berygtet i omgangskredsen for altid at have penge på kistebunden – og for ikke at ville af med dem. Det stopper hende dog ikke fra at være meget kærlig og omsorgsfuld – især Daniel og Herbert er tæt knyttet til hende på grund af dette. Hun er ofte uenig med Mads' opdragelse af Daniel, nærmere bestemt de store forventninger, Mads har til Daniel, og Mads' tilsidesættelse af Daniels andre gode karaktertræk. Kathrines stædighed får hende derfor til at gå imod Mads' ønsker mange gange, og deres forhold til hinanden er ikke det bedste. Kathrine optræder ofte rolig, og selv når hun er stærkt bevæget, er det ikke til at se på hende. Rollen spilles af Lily Broberg.

M

Frk. Mikkelsen

Frk. Mikkelsen er forstanderinde på Privatskolen i Korsbæk. Hun optræder i afsnit 3, 10, 13-15 og 17. Hun bliver spillet af Hanne Løye.

Frk. Mortensen

Frk. Mortensen er kassererske i Korsbæk Bank. Hun optræder i afnit 1, 2, 5-8, 16-19 og 21-24. Hun bliver spillet af Ann Margrethe Schou.

N

Ernst Nyborg

Professor Ernst Nyborg medvirker i et afsnit, nemlig afsnit 8 "Komme fremmede". Rollen spilles af Morten Grunwald.

R

Baron Carl von Rydtger

Baron von Rydtger medvirker i 11 afsnit. Første gang i afsnit 8 "Komme fremmede" og sidste gang i afsnit 24 "New Look". Rollen spilles af Bendt Rothe.

Baronesse Arendse von Rydtger

Baronesse von Rydtger medvirker i 3 afsnit. Første gang i afsnit 3 "Skiftedag" og sidste gang i afsnit 10 "I disse tider". Rollen spilles af Birgitte Federspiel, der skrives ud af serien, da hun får fast ansættelse på et teater.

S

Herbert Schmidt

En tysk kommunistisk digter, som optræder i afsnittene 9-12 og 15-17. Han spilles af Paul Hüttel.

To år efter Hitlers magtovertagelse i Tyskland flygter Herbert Schmidt til Danmark hvor han ender i Korsbæk på foranledning af Lauritz Jensen, som også tilbyder ham sin gæstfrihed. Han bliver kæreste med Vicki Hackel. Da den Spanske Borgerkrig udbryder melder han sig frivilligt sammen med Røde, men det er kun Schmidt der kommer af sted. Han vender kortvarigt tilbage i 1939, men må atter flygte dagen før tyskernes besættelse af Danmark. Efter krigen rejser han til Hollywood, og senere Bruxelles, mens hans venner i Korsbæk følger hans forsøg på at slå sig igennem som skuespilforfatter i udlandet via de breve han sender til Danmark.

Hr Stein

Hr Stein medvirker i 19 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" sendt d. 11. november, 1978 og sidste gang i afsnit 24 "New Look" sendt d. 2. januar, 1982. Rollen spilles af John Hahn-Petersen.

Stein er bogholder i Korsbæk Bank, men eftersom han er jøde, må han flygte, da tyskerne invaderer landet. Han og Maude har et særligt bånd, efter hun hjælper ham med at flygte. Han vender tilbage efter krigen, og da han har været heldig at have gode venner, naboer og kollegaer, fortsætter livet igen nogenlunde normalt.

Hr. Schwann

Hr. Rudolf Schwann medvirker i tolv afsnit i de to første sæsoner. Første gang i afsnit et, "Den rejsende" og sidste gang i afsnit tolv, "I lyst og nød" sendt d. 22. december 1979. Rollen spilles af Arthur Jensen, som var 81 år, da serien fik premiere i 1978.

Hr. Schwann har arbejdet hos Damernes Magasin i 42 år, hvor han er førstemand. Han arver i episode tre en større sum penge, som han bliver overtalt af Albert Arnesen til at investere i Damernes Magasin. Pengene bliver tabt i forbindelse med Arnesens død og butikkens konkurs. Hr. Schwann tilbyder sin arbejdskraft til Mads Skjern, da denne overtager Damernes Magasins ejendom. Til stor skuffelse for hr. Schwann har Skjern ingen planer om at videreføre Damernes Magasin, men vil i stedet for åbne en bank i lokalerne. Hr. Schwann forlader mødet nedtrykt og selvmordstruet, men møder fru Violet Vinter, som er mor til hans tidligere elev Arnold. Hun hjælper hr. Schwann og lader ham flytte ind i et værelse hos sig. Hr. Schwann får arbejde som inkassator.

Han medvirker sidste gang i episode tolv, men dør først i episode fjorten. Nyheden bliver overbragt til Violet Vinther. Violet Vinther arver efter hr. Schwann. Lise Nørgaard, der er ophavsmand til serien, fortalte i 1998 til journalist og forfatter John Lindskog, at Hr. Schwann-figuren blev skrevet ud af serien, fordi Arthur Jensen konstant krævede mere i løn, hvilket irriterede seriens instruktør Erik Balling.[2]

Laura Larsine Sørensen

Laura Larsine Sørensen medvirker i 23 afsnit, første gang i afsnit et, "Den rejsende", sendt første gang 1978, og sidste gang i afsnit 24, "New Look", sendt første gang i 1981. Rollen spilles af Elin Reimer.

Figuren kendes stort set kun som Laura, og hun er kokkepige hos Hans Christian og Maude Varnæs, hvor hun er det faste omdrejningspunkt hos tyendet. Bortset fra Agnes er hun generelt utilfreds med husets skiftende stuepiger, og hun har heller ikke ret meget til overs for den sarte fru Maude. Hun kender dog sin plads og accepterer – til tider noget vranten – herskabets lunefulde ønsker og behov. Generelt solidariserer hun sig med herskabet og er i begyndelsen stærk modstander af Skjerns indtog i byen. Efterhånden som husets børn vokser op og får et tæt forhold til Skjerns børn ændrer hun i lighed med sit herskab holdning til stiltiende accept af Skjerns plads i byen, men hun har meget svært ved at acceptere, da de til sidst inviteres med til Hans Christian og Maudes sølvbryllup.

I afsnit seksten, "Lauras store dag", har Laura 25 års jubilæum hos familien Varnæs, og hun bliver inviteret, sammen med fru Varnæs, til København for at få en medalje for lang og tro tjeneste. Imidlertid svigter fru Varnæs hende, da hun møder en gammel veninde, og Laura må tage alene tilbage til Korsbæk. Oprørt over dette svigt fra fru Varnæs beslutter Laura sig til herskabets bestyrtelse for at sige op og blive selvstændig kogekone. Sidst i afsnittet møder Laura dog Varnæs-ægteparret og kommer med dem ned i deres kælder under en luftalarm. Her lykkes det Hans Christian at overtale Laura til at vende tilbage til huset i hendes gamle funktion.

V

Violet Vinter

Violet Vinter medvirker i 17 afsnit. Første gang i afsnit 3 "Skiftedag" og sidste gang i afsnit 24 "New Look". Rollen spilles af Lis Løwert.

Arnold Vinter

Arnold Vinter medvirker i 11 afsnit. Første gang i afsnit 1 "Den rejsende" og sidste gang i afsnit 14 "Brikkerne". Rollen spilles af Esper Hagen.

Arnold bliver udlært i Damernes Magasin, men behandles dårligt af ledelsen. Arnold søger derfor over gaden til Mads Skjerns manufakturhandel, hvor han ansættes som ekspedient, senere disponent og leder af Skjerns filial i Skælskør. Arnold er søn af Violet Vinter og fætter til Ulla Jacobsen.

Fodnoter

  1. ^ Tante Møhges hemmelige fornavn – Politiken.dk
  2. ^ Lindskrog, John (1998) Skide godt Egon! - 30 år med Olsen Banden, Lademann. ISBN 87-15-10170-3. s. 85

Eksterne henvisninger

Søsterprojekter med yderligere information: