Geografisk informationssystem: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
omformulering og præcision
m tilføjet se også link
Linje 9: Linje 9:
== Se også ==
== Se også ==
* [[GPS]]
* [[GPS]]
* [[Geodata]]



== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 8. mar. 2017, 12:41

Et geografisk informationssystem (GIS) er computerbaserede systemer, som bruges til at registrere, modellere, lagre, manipulere, analysere og præsentere geografisk refereret data. I generelle termer kan det forstås som et IT-værktøj, hvormed der kan fremstilles geografiske kort samt analysere geografisk information – geodata.

GIS dækker over et bredt fagområde, og den kan referere til en lang række af teknologier, processer og metoder. Det kan anvendes til mange opgaver indenfor ingeniørvidenskab, planlægning, styring, transport/logistik, forsikring, telekommunikation samt erhvervslivet. Ofte integreres GIS med andre IT-systemer, således en organisation kan opnå en større synergi, hvilket kan give stor værdi for denne.

Et eksempel, hvor GIS letter arbejdet for både brugeren og organisationen, er, når en borger ønsker at fremsøge en lokalplan på kommunens hjemmeside, som er gældende for netop borgerens ejendom. I denne situation vil borgeren uden GIS kunne søge i tabeller, hvor det er nødvendigt at kende navn og nummer på lokalplaner, modsat vha. GIS vil borgeren kunne fremsøge planen via borgerens adresse, hvilket givet vis vil være nemmere for borgeren, og dermed også kommunen (organisationen), der undgår at skulle yde personlig vejledning til borgere, der ikke kan finde den pågældende plan. Dermed kan mandskabstimerne anvendes anderledes.

GIS er et IT-værktøj til at analysere og visualisere geografisk information, GIS softwaren muliggør kombinationen af flere forskellige geografiske typer af data hvorved man relativt nemt kan danne sig et overblik over det pågældende område mht. forskellige ting som højde jordbundsforhold, bevoksning, bebyggelse mm. Når disse data kobles til et digitalt kort, vil det være muligt at afdække de geografiske sammenhænge i data. Dermed kan hidtil ukendte mønstre fremtræde klarere og fremme kommunikationen, idet alle kan forstå, hvad de ser på et kort.

Se også


Eksterne henvisninger

ItSpire
Denne it-artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.