Forskel mellem versioner af "Strålesolhat"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 4 år siden
retter navn
m (Weblars flyttede siden Stråle-Solhat til Strålesolhat: ny navneform, se WP:Stilmanual eller WP:Navngivning)
(retter navn)
{{taxobox2
| navn = Gul SolhatStrålesolhat
| farve = lightgreen
| billede = Rudbeckia with insect.jpg
}}
__NOTOC__ <!-- Indholdsfotegnelse slået fra pga de korte afsnit (8. [[marts]] 2013) i denne artikel -->
'''Stråle-SolhatStrålesolhat''' (''Rudbeckia fulgida'' var. ''deamii'') er en [[staude]], der oprindelig stammer fra [[Nordamerika]]. Det er den [[Varietet (botanik)|variant]] af '''Gulgul Solhatsolhat''' (''Rudbeckia fulgida''), som bedst tåler [[tørke]]. [[Plante]]n er god til [[honningbi|bier]] og svirrefluer. Afskårne [[blomst]]er holder meget længe i vase.
 
== Beskrivelse ==
Stråle-SolhatStrålesolhat er en [[løvfældende]] staude, der har en tueagtig [[vækstform]]. [[Blad (plantedel)|Bladene]] sidder på stive [[Stængel_(plantedel)|stængler]], og de er [[Bladformer|elliptiske]] med groft tandet [[Bladrand|rand]]. Oversiden er mørkegrøn og bærer spredte, stive hår, mens undersiden er lysegrøn. Bladribberne er bueformede og dybt forsænkede i [[Blad_(plantedel)|bladets]] overflade.
 
Blomsterne ses fra [[august]] til slutningen af [[september]], og de sidder på stive stængler, som er højt hævet over bladtuen. Det er typiske kurvblomster med lange, gule randkroner omkring en hvælvet knap af sorte midterkroner. [[Frø (plantedel)|Frøene]] modner jævnligt, og kan også spire under de rette betingelser.
 
== Hjemsted ==
Denne variant af Gulgul Solhatsolhat findes vildtvoksende på åbne skrænter og i lyse træbevoksninger med [[Sorghastrum nutans]] (et [[prærie]]-græs) på dybmuldet, fugtbevarende og [[mineralrig]] bund i de midtvestlige stater af [[USA]] ([[Ohio]], [[Michigan]], [[Missouri]] m.fl.).
 
På Ohios tørre prærier var planten at finde sammen med bl.a. følgende [[Art (biologi)|arter]] i [[1835]]: [[Allegheny-Prydløg]], [[Amerikansk ceanothus]], ''Delphinium exaltatum'' (en art af [[Ridderspore]]), ''Helianthus giganteus'' (en art af [[Solsikke]]), [[Hvid Farvebælg]], ''Lespedeza angustifolia'' (en art af [[Kløverbusk]]), [[Langakset Pragtskær]], [[Læderkrone]], [[Nyengelsk Asters]], [[Orange Silkeplante]], ''Solidago rigida'' (en art af [[Gyldenris]]) og ''[[Sorghastrum nutans]]''<ref>[https://kb.osu.edu/dspace/bitstream/1811/2306/1/V26N03_128.pdf Paul Bigelow Sears: ''The Natural Vegetation of Ohio''] {{en sprog}}</ref>
== Varianter ==
De følgende er de varianter, som er anerkendt i den botaniske forskning<ref>[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/splist.pl?10575 GRIN: ''Species Records of Rudbeckia''] {{en sprog}}</ref>:
* ''Rudbeckia fulgida'' var. ''deamii'' – Stråle-Solhatstrålesolhat, den mest tørketålende, og den højeste (august-september)
* ''Rudbeckia fulgida'' var. ''fulgida'' – svarer til artsbeskrivelsen
* ''Rudbeckia fulgida'' var. ''palustris''

Navigationsmenu