Trøjborg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Trøjborg er en den af bydelen Midtbyen
Lokalsamfund 01 midtbyen, med Trøjborg bydel
Linje 18: Linje 18:
|længde_ret = E
|længde_ret = E
<!-- 'Overblik' -->
<!-- 'Overblik' -->
|bydel = Trøjborg<ref>http://filer.aarhuskommune.dk/filer/Kommuneplan%202009%20vedtaget/Kommuneplan%202009%20Rammer.pdf</ref>
|bydel = Midtbyen
|kommune = Aarhus Kommune
|kommune = Aarhus Kommune
|indbyggertal kommune = {{Metadata Indbyggertal DK|751-00751}}
|indbyggertal kommune = {{Metadata Indbyggertal DK|751-00751}}

Versionen fra 12. mar. 2017, 03:45

Trøjborg
Aarhus
Overblik
Bydel: Trøjborg[1]
Kommune: Aarhus Kommune
Indbyggertal kommune: 361544 (2023)
Indbyggertal bydel: 11.715 (2017)
Sogn(e): Sankt Johannes Sogn
Trøjborg ved den centrale Tordenskjoldsgade.
Trøjborg ved den centrale Tordenskjoldsgade.
Trøjborg ved den centrale Tordenskjoldsgade.
Oversigtskort

Trøjborg er en bydel i Aarhus, med 11.715 indbyggere i 2017.[2][3][4]. Den ligger i Sankt Johannes Sogn i Aarhus N og hører til Aarhus Kommune.

Navnet

Navnet »Trøjborg«, tidligere Troyæborg, forekommer adskillige steder i landet som navn på ejendomme og marker. Navnet har antagelig sin oprindelse fra labyrinten ved borgen i det klassiske Troja, og anvendes ofte som benævnelse for labyrintagtige anlæg af f.eks. sten, græstørv, hække og anden beplantning. I andre tilfælde kan en lokalitet dog også være opkaldt efter den nedrevne herregård »Trøjborg« fra 1347 ved Tønder.

For Aarhus' vedkommende forekommer navnet "Trøjborg" første gang i dokument fra 1632, hvor »Trøjborgbæk« omtales, og igen i 1758 da en sasdehave kaldet »Trøjborg«, beliggende uden for Mejlgades port ved Saltenbæk, sælges. Her skyldes navnet formodentlig en labyrintagtig uvejsomhed i terrænet, måske som følge af en vildnisagtig bevoksning i forbindelse med Riis Skov. [5]

Geografi

Bydelen består af et netværk af gader opkaldt efter danske søhelte, med hovedgaden opkaldt efter den dansk/norske søhelt Tordenskjold. bydelen er afgrænset af Dronning Margrethesvej i øst, Nordre Ringgade i nord, Nørreport, Høegh-Guldbergs Gade og Langelandsgade i vest, og omfatter følgende kvarterer og områder, Nørre Stenbro, Aarhus Universitet, det gamle Århus Kommunehospital, Nordre Kirkegård (Aarhus) og byskoven Riis Skov.[6]

Bydelen er et tidligere arbejderkvarter, men i dag er det et fashionabelt sted med mange kunstnere, arkitekter og studerende.

I dag er Trøjborg primært hjemsted for studerende og andre yngre mennesker. Blandt andet pga. den korte afstand til Universitetet og Indre by. Der er også en del små-børns-familier på Trøjborg. En del af dem forlader så bydelen når børnene når skolealderen.

Bydelens indbyggere er kendt som Trøjborgensere. Bydelen har et stærkt præg af selvstændighed fra resten af midtbyen, og er en by i byen, med et stærkt butiksliv med ca 100 butikker, biografen Metropol Aarhus med 5 sale (tidligere Palads og oprindeligt Palads Teatret), og et indkøbscenter (Trøjborg Centret) [7]

Bydelen har også et beboerhus, Trøjborg beboerhus, som fungerer som et samlingspunkt med fællesspisning, forskellige danseklubber, Otaku Batsu Aarhus, Dansk-Russisk Forening Aarhus og råder desuden over musikrum og øvelokaler, og der er jævnligt koncerter. [8] Bydelen har også en lokalradio, Trøjborg lokalradio, som sender fra beboerhuset [9].

Lokal avis[10]

Flere har igennem tiden forsøgt at udgive en avis på Trøjborg. Bedst gik det med Trøjborg Avis, der udkom i perioden 1934 – 1969. I en lang periode trykt og udgivet af Trøjborg Bogtryk i Herluf Trollesgade 24.

Andre Trøjborgaviser er:

Trøjborg Forretnings- Og Avertissementstidende.  Udkom hver anden torsdag november 1933 – april 1934.

Nord-Posten (Sammenlægning af Trøjborg Avis og Bjergposten) 1970-1973

Trøjborg Posten: 1978 – 1979

Trøjborg Weekend 1984, jan - okt.

Mini-Avisen Trøjborg Weekend 1984, nov - dec.

Mini Avisen Weekend (Århus Nord) 1985, jan-feb.

Trøborgposten: 1988.

Aviserne er bevaret i Statens Avissamling på Statsbiblioteket. Og er tilgængelig for alle. Se mere på Statsbibliotekets hjemmeside.

Avis på internettet

Trøjborg havde i 2011 sin egen internetbaserede lokalavis – Trøjborg Avis – som fandtes på www.TrojborgAvis.dk.  Og på Facebook: https://www.facebook.com/trojborgavis

Sporvogne

I 1929 udvidede Aarhus Sporveje ved at forlænge det op gennem Tordenskjoldsgade til Marienlund ved Riis Skov; der blev anlagt en linje mere fra Banegårdspladsen over Frederiksbjerg til Harald Jensens Plads, en linje, der senere blev forlænget til Kongsvang. Den oprindelige linje fra Dalgas Avenue til Trøjborg blev udvidet til dobbeltspor; oprindelig var den kun enkeltsporet, med mange vigepladser på strækningen.

Sporvognsdriften i Aarhus blev nedlagt den 6. november 1971.

I dag kører der busser på Trøjborg. Linje 17 og 20 kører i Tordenskjoldsgade. Linje 5A og 18 ved Nordre Ringgade. Linje 13 og 15 ved Aldersrovej.

Fra 2017 får Aarhus Letbane stop ved Østbanetorvet og Rytterstenen Station på toppen af Trøjborg.[11]

Byfornyelsen

Fra 2001 til 2006 har Trøjborg bydelen undergået en byfornyelse, der har skullet sikre

  • bolig- og gårdforbedring
  • trafik og pladser
  • kulturelle tilbud
  • sociale forhold

Der har været afsat 10 mill. kr. til projektet, der blandt andet har betydet nye og bredere fortove på Tordenskjoldsgade, en renovering af Steen Billes Torv og en vandrende i Otte Ruds Gade.

Billedgalleri

Referencer

Eksterne henvisninger