Forskel mellem versioner af "Ultraviolet lys"

Spring til navigation Spring til søgning
53 bytes fjernet ,  for 4 år siden
Fjerner version 8908661 af 31.24.74.4 (diskussion) Fejlaftig påstand om at "UVC absorberes ikke længere af atmosfæren".
m (Gendannelse til seneste version ved 31.24.74.4, fjerner ændringer fra 185.185.96.77 (diskussion | bidrag))
(Fjerner version 8908661 af 31.24.74.4 (diskussion) Fejlaftig påstand om at "UVC absorberes ikke længere af atmosfæren".)
* '''UVC''': 280 nm – 185 nm
 
UV forekommer naturligt i solstråling. UVC absorberes fuldstændigt i atmosfæren og når altså ikke frem til Jordens overflade. UVB absorberes i vid udstrækning i [[ozonlaget]]. UVA absorberes ikke i atmosfæren, men det spredes som andet lys og når altså heller ikke usvækket frem til Jordens overflade. Solstrålingens indhold af UV afhænger af solhøjden (dvs. af den geografiske breddegrad, årstiden og klokkeslættet), skydækket og af højden over havets overflade. Jo længere strålingen skal rejse frem til Jordens overflade, jo mere spredes den. Derfor er UV-intensiteten størst når Solen står højt på himlen. Fjerner man sig fra havets overflade, bliver atmosfæren tyndere, og en større del af den ultraviolette stråling når frem – dette fænomen går under betegnelsen højfjeldssol. Det såkaldte [[UV-index]] er et mål for UV-strålingens styrke på en given lokalitet til et givet tidspunkt.
UV forekommer naturligt i solstråling. UVC absorberes ikke længere af atmosfæren og når altså frem til Jordens overflade. Dette kan let testes med et UV meter som kan måle UVC.
UVB absorberes i vid udstrækning i [[ozonlaget]]. UVA absorberes ikke i atmosfæren, men det spredes som andet lys og når altså heller ikke usvækket frem til Jordens overflade. Solstrålingens indhold af UV afhænger af solhøjden (dvs. af den geografiske breddegrad, årstiden og klokkeslættet), skydækket og af højden over havets overflade. Jo længere strålingen skal rejse frem til Jordens overflade, jo mere spredes den. Derfor er UV-intensiteten størst når Solen står højt på himlen. Fjerner man sig fra havets overflade, bliver atmosfæren tyndere, og en større del af den ultraviolette stråling når frem – dette fænomen går under betegnelsen højfjeldssol. Det såkaldte [[UV-index]] er et mål for UV-strålingens styrke på en given lokalitet til et givet tidspunkt.
 
UV kan også frembringes vha. særlige lamper. Almindelige glødepærer udsender en beskeden mængde UV. En mere effektiv UV-kilde haves i [[lysstofrør]], som bl.a. finder anvendelse i [[solarium|solarier]].
11.294

redigeringer

Navigationsmenu