Kvindernes internationale kampdag: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m småret
et citat
Linje 4: Linje 4:
I visse lande er det en national helligdag. I [[Folkerepublikken Kina|Kina]] markeres dagen ved at kvinder har en halv fridag den 8. marts. Dagen markeres også af FN, der i [[1977]] vedtog en [[resolution]] som anbefaler fejring af en international kvindedag.
I visse lande er det en national helligdag. I [[Folkerepublikken Kina|Kina]] markeres dagen ved at kvinder har en halv fridag den 8. marts. Dagen markeres også af FN, der i [[1977]] vedtog en [[resolution]] som anbefaler fejring af en international kvindedag.


I en del lande fejres dagen ved at kvinder får gaver og blomster og et "tillykke med kvindedagen" – en gestus som mange [[feminister]] dog finder malplaceret, da de ikke finder at der er grund til at ønske tillykke med en dag, som har til formål at rette opmærksomheden mod [[ligestilling|kvinders manglende ligestilling]].
I en del lande fejres dagen ved at kvinder får gaver og blomster og et "tillykke med kvindedagen" – en gestus som mange [[feminister]] dog finder malplaceret, da de ikke finder at der er grund til at ønske tillykke med en dag, som har til formål at rette opmærksomheden mod [[ligestilling|kvinders manglende ligestilling]]. Desuden er det mærkeligt at mænd havde en højere rolle i folket, for det var damerne der gjorde det hele. kvinderne kan overleve med en mand, men mændene kan ikke overleve med en kvinde!


== Historie ==
== Historie ==

Versionen fra 13. mar. 2017, 17:30

Clara Zetkin (til venstre) og Rosa Luxemburg i 1910.

Kvindernes internationale kampdag eller den internationale kvindedag markeres den 8. marts hvert år for at sætte fokus på kvinders stilling i verden.

I visse lande er det en national helligdag. I Kina markeres dagen ved at kvinder har en halv fridag den 8. marts. Dagen markeres også af FN, der i 1977 vedtog en resolution som anbefaler fejring af en international kvindedag.

I en del lande fejres dagen ved at kvinder får gaver og blomster og et "tillykke med kvindedagen" – en gestus som mange feminister dog finder malplaceret, da de ikke finder at der er grund til at ønske tillykke med en dag, som har til formål at rette opmærksomheden mod kvinders manglende ligestilling. Desuden er det mærkeligt at mænd havde en højere rolle i folket, for det var damerne der gjorde det hele. kvinderne kan overleve med en mand, men mændene kan ikke overleve med en kvinde!

Historie

Ideen om Kvindernes internationale kampdag blev fremsat af Clara Zetkin på et stort kvindemøde arrangeret af Socialistisk internationale i København den 26. og 27. august 1910. Kongressen blev afholdt i Folkets Hus.

På mødet blev der udarbejdet en resolution, hvor der bl.a. stod:

"I forståelse med proletariatets klassebevidste politiske og faglige organisationer i hvert land arrangerer de socialistiske kvinder i alle lande hvert år en kvindedag, som i første række skal bruges som agitation for kvindevalgretten. Kravet må belyses i sin sammenhæng med den socialistiske opfattelse af hele kvindespørgsmålet. Kvindedagen skal have international karakter og må forberedes omhyggeligt."[1]

I praksis ville man vægte fire hovedpunkter: kampen for kvindevalgretten, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn, kampen mod prisstigninger.

Datoen d. 8. marts

Formodentlig skyldes datoen en eller flere begivenheder:

  • Strejke af amerikanske tekstilarbejdere i 1857-58. Kvinderne, der deltog i demonstrationen, kæmpede for lige løn.
  • Russisk kvindedemonstration d. 8. marts i 1917. Anses af nogle som optakt til den Russiske Revolution.
  • Demonstration som socialistiske kvinder afholdt i New York 8. marts 1908, relateret til tekstilarbejderstrejkerne i 1857-58 Demonstrationen blev afholdt dels for kvinders rettigheder, dels som en reaktion mod suffragettebevægelsen, som de socialistiske kvinder opfattede som domineret af bourgeoisiet.
  • De første år lå kampdagen på forskellige datoer, fordi den som regel blev lagt en søndag, eftersom arbejdende kvinder skulle have mulighed for at komme. 1914 var der særligt store demonstrationer og der lå kampdagen netop en 8. marts.

Datoen den 8. marts blev endeligt fastlagt på det kommunistiske 3. internationales møde i 1921.

Siden 1920'erne

Op gennem 20'erne og 30'erne blev dagen mest markeret som en socialistisk kvindedag, hvor de borgerlige kvindebevægelser ikke deltog. Efter anden verdenskrig fulgte nogle stille år, hvor dagen ikke blev markeret, men i 1974 genoptog kvindebevægelsen og Rødstrømpebevægelsen traditionen. Rødstrømpernes genoplivning betød også at temaer som krop, seksualitet og husholdning blev vægtet mere, heraf parolen "det private er politisk".

Dagen blev anerkendt af FN som den internationale kvindedag i anledning af det internationale kvindeår i 1975.

Se også

Referencer

  1. ^ KVINFO.dk, Baggrund 8. marts http://www.kvinfo.dk/tmp/kvindedag/indhold/baggrund.htm

Eksterne links