Den Persiske Bugt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Fjernede Kategori:Arabiske Hav; Tilføjede Kategori:Det Arabiske Hav ved hjælp af Hotcat
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Patchfinder flyttede siden Persiske Bugt til Den Persiske Bugt hen over en omdirigering: fulde navn
(Ingen forskel)

Versionen fra 16. mar. 2017, 11:29

Satellitbillede der viser Den Persiske Bugt

Den Persiske Bugt (persisk: خلیج فارس) er en ca. 233.000 km² stor bugt beliggende mellem Iran og den arabiske halvø, og forbundet med resten af Det Arabiske Hav gennem Hormuzstrædet og Omanbugten. Inderst i bugten udmunder Aravandrud/Shatt al-Arab med tilløb af de to store irakiske floder Eufrat og Tigris, i stort delta.

Navneoprindelse og strid

Det persiske navn for bugten blev lånt af næsten alle gamle sprog, inklusive græsk, som den Persiske Bugt. Navnet er blevet brugt alle steder siden oldtiden.[1] Bl.a. er dens betydning for de nærliggende nationer i området, været det Persiske Rige, det nuværende Iran. I 1960'erne med oprejsningen af arabisk nationalisme, begyndte de arabiske lande at kalde bugten for Den Arabiske Bugt (arabisk:الخليج الفارسي).[2] Det fik den iranske regering til at henvende sig til FN med to resolutioner om at officielt anerkende bugten som den Persiske Bugt. De fleste lande og organisationer bruger navnet Den Persiske Bugt, og Den Arabiske Bugt anses nu for ukorrekt. I oktober 2010 har en talsmand for USAs udenrigsministerium dog brugt termen Arabiske bugt, hvilket affødte protester fra det Iransk-Amerikanske samfund.[2] Senere har US Navy selv taget navnet til sig.[3] Bortset fra visse dele af de amerikanske myndigheder og arabiske nationalister har navnet Arabiske bugt ikke fundet større udbredelse, og det anvendes da heller ikke af kartografer, og i videnskabelige kredse.[4] De amerikanske myndigheders egensidige valg af navnet har muligvis politiske undertoner, for at forbedre forholdet til de arabiske stater, og samtidig fornærme Iran.[2]

Geografiske og geopolitiske forhold

Landene med kystline til Den Persiske Bugt er i rækkefølge fra den sydlige ende til den nordlige ende: Oman, Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Qatar som ligger på en halvø fra den saudiske kyst, Bahrain på en øgruppe mellem Qatar-halvøen og Saudi-Arabien, Kuwait, Irak og Iran.

Den Persiske Bugt og de omgivende kystområder er det område i verden, som har den største forekomst af råoile, og oileindustrien er dominerende i bugten. Bugten var også en vigtig del af Iran-Irak-krigen fra 1980 til 1988, begge sider angreb hinandens supertankere. I 1990-91 var Bugten igen skueplads for en krig, da Irak invaderede Kuwait og som konsekvens blev smidt ud igen af fortrinsvis amerikanske styrker.

Kilder

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 26°N 52°Ø / 26°N 52°Ø / 26; 52