Möbelmuseum Wien: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m Internt link
Linje 23: Linje 23:
'''Hofmobiliendepot''' er et møbelmuseum i [[Wien]] og et af verdens største museer for indretning.
'''Hofmobiliendepot''' er et møbelmuseum i [[Wien]] og et af verdens største museer for indretning.


Museet udstiller hovedsageligt [[møbel|møbler]] fra det [[habsburg]]ske monarki, lige fra [[Bestik (opdækning)|bestik]] over [[stumtjener]]e, [[lysekrone]]r og [[seng]]e til [[Trone|kejsertroner]]. Også for nutiden mere kuriøse ting som de i sin tid obligatoriske [[spytbakke]]r kan ses. Derudover giver museet et overblik over den historiske udvikling indenfor Wiens møbelkunst og indretning, fra de kejserlige [[hofleverandør]]er til berømte kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede som [[Adolf Loos]], [[Josef Hoffmann]] og [[Otto Wagner]], der har sat deres præg på Wiens (indretnings-)arkitektur.
Museet udstiller hovedsageligt [[møbel|møbler]] fra det [[Huset Habsburg|habsburgske]] monarki, lige fra [[Bestik (opdækning)|bestik]] over [[stumtjener]]e, [[lysekrone]]r og [[seng]]e til [[Trone|kejsertroner]]. Også for nutiden mere kuriøse ting som de i sin tid obligatoriske [[spytbakke]]r kan ses. Derudover giver museet et overblik over den historiske udvikling indenfor Wiens møbelkunst og indretning, fra de kejserlige [[hofleverandør]]er til berømte kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede som [[Adolf Loos]], [[Josef Hoffmann]] og [[Otto Wagner]], der har sat deres præg på Wiens (indretnings-)arkitektur.


Hofmobiliendepot er en del af [[Schloss Schönbrunn]] Kultur- und Betriebsges.m.b.H.
Hofmobiliendepot er en del af [[Schloss Schönbrunn]] Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Versionen fra 22. mar. 2017, 22:08

Hofmobiliendepot
Udsnit af Hofmobiliendepot.
Generelle informationer
Type Kunstmuseum
Adresse Andreasgasse 7, Neubau, Wien
Grundlagt 1747
Eksterne henvisninger
www.Hofmobiliendepot.at

Hofmobiliendepot er et møbelmuseum i Wien og et af verdens største museer for indretning.

Museet udstiller hovedsageligt møbler fra det habsburgske monarki, lige fra bestik over stumtjenere, lysekroner og senge til kejsertroner. Også for nutiden mere kuriøse ting som de i sin tid obligatoriske spytbakker kan ses. Derudover giver museet et overblik over den historiske udvikling indenfor Wiens møbelkunst og indretning, fra de kejserlige hofleverandører til berømte kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede som Adolf Loos, Josef Hoffmann og Otto Wagner, der har sat deres præg på Wiens (indretnings-)arkitektur.

Hofmobiliendepot er en del af Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Historie

I 1747 fik den første hofmobilieninspektør til opgave at tage sig af pleje og transport af kejserinde Maria Theresias møbler. I 1809 fik denne stilling betegnelsen Hofmobiliendirektion og var også ansvarlig for nyindkøb af kejserlige møbler. I 1901 byggedes den nuværende bygning i Mariahilfer Straße 88 som centralt lager for møbler, der ikke aktuelt var i brug, med tilhørende værksteder og vognremise. Da habsburgerne indrettede deres residenser og slotte i tidens stil og efter egen smag, voksede samlingen efterhånden til 160.000 objekter. Det der ikke længere blev brugt havnede i depotet.

Efter monarkiets ophør i 1919 overgik den samlede kejserlige møbelbestand til den nye republik Østrig. En del af det blev og bliver brugt til repræsentative formål, for eksempel til forbundspræsidentens officielle lokaler. Desuden kan ministre låner møbler fra depotet til deres kontorer. Også ambassader og filmselskaber gør brug af depotet.

Litteratur

  • Eva B. Ottillinger (Autorin), Lieselotte Hanzl: Kaiserliche Interieurs. Böhlau Verlag, Wien (2001). ISBN 3-205-98680-6

Eksterne henvisninger

Koordinater: 48°11′54″N 16°20′48″Ø / 48.1984°N 16.3468°Ø / 48.1984; 16.3468