Mahogni (tømmer): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m rettet link
m Mindre sproglige justeringer.
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Swietenia macrophylla wood.jpg|thumb|310px|Snit gennem tømmer fra "Hondurasmahogni" (= [[Bredbladet Mahogni]]).]]
[[Fil:Swietenia macrophylla wood.jpg|thumb|310px|Snit gennem tømmer fra "Hondurasmahogni", som er et andet ord for [[Bredbladet Mahogni|bredbladet mahogni]].]]
Udtrykket '''mahogni''' bruges om mange forskellige typer af mørktfarvet [[tømmer]]. Oprindeligt drejede det sig kun om træ fra arter af slægten [[Mahogni (Swietenia)|Mahogni]]. Det er de tømmersorter, der i dag hedder henholdsvis Cubansk mahogni, Hondurasmahogni og Stillehavsmahogni. Dette træ har været så efterspurgt, at alle arterne er fredede og opført på [[CITES]]listen.
Udtrykket '''mahogni''' bruges om mange forskellige typer af mørktfarvet [[tømmer]]. Oprindeligt drejede det sig kun om træ fra arter af slægten [[Mahogni (Swietenia)|Mahogni]]. Det er de tømmersorter, der i dag hedder henholdsvis cubansk mahogni, hondurasmahogni og stillehavsmahogni. Dette træ har været så efterspurgt, at alle arterne er fredede og opført på [[CITES|CITES-]]listen.


Navnet bruges også ret almindeligt om tømmer fra arter af den afrikanske slægt ''Khaya'' (der er nært beslægtet med ''Swietenia''), som så får betegnelsen "Afrikansk mahogni".
Navnet bruges også ret almindeligt om tømmer fra arter af den afrikanske slægt ''Khaya'' (der er nært beslægtet med ''Swietenia''), som så får betegnelsen "Afrikansk mahogni".


Mahogni kan desuden henvise til en bredere gruppe af alt det tømmer, der kommer fra arter af de tre nærtstående slægter: ''Swietenia, Khaya'' og ''Entandrophragma''. Tømmer fra ''Entandrophragma'' forhandles under artsnavnene, men ofte med ordet "mahogni" vedhæftet, som det f.eks. bruges om "sipo", der bliver til "sipo mahogni".
Mahogni kan desuden henvise til en bredere gruppe af alt det tømmer, der kommer fra arter af de tre nærtstående slægter: ''Swietenia, Khaya'' og ''Entandrophragma''. Tømmer fra ''Entandrophragma'' forhandles under artsnavnene, men ofte med ordet "mahogni" vedhæftet, som det fx bruges om "sipo", der bliver til "sipo-mahogni".


Derudover handles der med en række såkaldte "mahognisorter", der bærer forskellige, fantasifulde navne. Af disse er det såkaldte "Fillipinske mahogni" bedst kendt. Disse tømmersorter er ikke ægte mahogni.
Derudover handles der med en række såkaldte "mahognisorter", der bærer forskellige, fantasifulde navne. Bedst kendt er det såkaldte "Fillipinsk mahogni". Disse tømmersorter er ikke ægte mahogni.


== Anvendelse ==
== Anvendelse ==
Mahogni anvendes i mange sammenhænge, bl.a. til møbler og gulve. Men især benyttes det af [[instrumentbygger]]e, som ønsker en varm, rund og klangende lyd. [[Gibson]]s [[Gibson Les Paul|Les Paul]]-modeller er f.eks. bygget af mahogni og mange trommer er også bygget af mahogni. Også en del [[akustisk]]e [[strengeinstrument]]er bygges af mahogni. Mahogni bruges endvidere i stort omfang af bådebyggerne, både til skrog, overbygning og indretning (aptering) på finere lystbåde.
Mahogni anvendes i mange sammenhænge, blandt andet til møbler og gulve. Men især benyttes det af [[instrumentbygger]]e, som ønsker en varm, rund og klangfuld lyd. [[Gibson]]s [[Gibson Les Paul|Les Paul]]-guitarmodeller er fx bygget af mahogni, ligesom mange trommer og [[akustisk]]e [[strengeinstrument]]er bygges af mahogni. Mahogni er også populært til bådebygning, både som skrog, overbygning og indretning (aptering) på finere lystbåde.


[[Kategori:Tømmer]]
[[Kategori:Tømmer]]

Versionen fra 4. apr. 2017, 20:32

Snit gennem tømmer fra "Hondurasmahogni", som er et andet ord for bredbladet mahogni.

Udtrykket mahogni bruges om mange forskellige typer af mørktfarvet tømmer. Oprindeligt drejede det sig kun om træ fra arter af slægten Mahogni. Det er de tømmersorter, der i dag hedder henholdsvis cubansk mahogni, hondurasmahogni og stillehavsmahogni. Dette træ har været så efterspurgt, at alle arterne er fredede og opført på CITES-listen.

Navnet bruges også ret almindeligt om tømmer fra arter af den afrikanske slægt Khaya (der er nært beslægtet med Swietenia), som så får betegnelsen "Afrikansk mahogni".

Mahogni kan desuden henvise til en bredere gruppe af alt det tømmer, der kommer fra arter af de tre nærtstående slægter: Swietenia, Khaya og Entandrophragma. Tømmer fra Entandrophragma forhandles under artsnavnene, men ofte med ordet "mahogni" vedhæftet, som det fx bruges om "sipo", der bliver til "sipo-mahogni".

Derudover handles der med en række såkaldte "mahognisorter", der bærer forskellige, fantasifulde navne. Bedst kendt er det såkaldte "Fillipinsk mahogni". Disse tømmersorter er ikke ægte mahogni.

Anvendelse

Mahogni anvendes i mange sammenhænge, blandt andet til møbler og gulve. Men især benyttes det af instrumentbyggere, som ønsker en varm, rund og klangfuld lyd. Gibsons Les Paul-guitarmodeller er fx bygget af mahogni, ligesom mange trommer og akustiske strengeinstrumenter bygges af mahogni. Mahogni er også populært til bådebygning, både som skrog, overbygning og indretning (aptering) på finere lystbåde.