Almindelig hyacint: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Weblars flyttede siden Almindelig Hyacint til Almindelig hyacint: med småt ifølge ændret stilmanual
wikilinks med plantenavne ændres
Linje 1: Linje 1:
{{taxobox2
{{taxobox2
| navn = Almindelig Hyacint
| navn = Almindelig hyacint
| farve = lightgreen
| farve = lightgreen
| billede = Hyacinthus orientalis0.jpg
| billede = Hyacinthus orientalis0.jpg
Linje 16: Linje 16:
| binomial_autoritet =
| binomial_autoritet =
}}
}}
__NOTOC__ <!-- Indholdsfotegnelse slået fra pga de korte afsnit (16. [[februar]] 2013) i denne artikel -->

[[File:Hyacinths in Holland.JPG|thumb|Hyacinter dyrket på en mark nær [[Keukenhof]] i Holland]]
[[File:Hyacinths in Holland.JPG|thumb|Hyacinter dyrket på en mark nær [[Keukenhof]] i Holland]]
'''Almindelig Hyacint''' (''Hyacinthus orientalis'') eller blot '''Hyacint''' er en [[løgplante]] med en [[Bladstilling|grundstillet]] [[bladroset]] og en opret stængel. [[Art (biologi)|Arten]] var oprindeligt udbredt i det sydlige [[Tyrkiet]] og det vestlige [[Syrien]]. Planten dyrkes og er kendt for sin kraftige [[duft]].
'''Almindelig hyacint''' (''Hyacinthus orientalis'') eller blot '''Hyacint''' er en [[løgplante]] med en [[Bladstilling|grundstillet]] [[bladroset]] og en opret stængel. [[Art (biologi)|Arten]] var oprindeligt udbredt i det sydlige [[Tyrkiet]] og det vestlige [[Syrien]]. Planten dyrkes og er kendt for sin kraftige [[duft]].


== Beskrivelse ==
== Beskrivelse ==
Linje 31: Linje 29:
[[Art (biologi)|Arten]] var oprindeligt udbredt i det sydlige [[Tyrkiet]] og det vestlige [[Syrien]]. Senere har den spredt sig fra dyrkning og er nu [[naturaliseret]] i bl.a. [[Frankrig]], [[Italien]] og [[Grækenland]]. Arten findes på [[kalkbjerg]]e i 400-1.600 m højde, hvor den vokser på [[sæter]]e og i [[krat]].
[[Art (biologi)|Arten]] var oprindeligt udbredt i det sydlige [[Tyrkiet]] og det vestlige [[Syrien]]. Senere har den spredt sig fra dyrkning og er nu [[naturaliseret]] i bl.a. [[Frankrig]], [[Italien]] og [[Grækenland]]. Arten findes på [[kalkbjerg]]e i 400-1.600 m højde, hvor den vokser på [[sæter]]e og i [[krat]].


I nationalparken på bjerget Başkonuş i Kahramanmaraş-provinsen, Tyrkiet, (dvs. i det område, som tidligere blev kaldt [[Kilikien]]) vokser arten i 1.300 m højde på brun skovjord sammen med bl.a. [[Almindelig Humlebøg|Humlebøg]], [[Almindelig Taks|Taks]], [[Calabrisk Fyr]], [[Frynse-Eg]], [[Græsk Jordbærtræ]], [[Kilikisk Ædelgran]], [[Kirsebær-Kornel]], [[Libanon-Ceder]], ''Lonicera caucasica'' (en art af [[Gedeblad]]), [[Manna-Ask]], [[Orientalsk Avnbøg]], [[Orientalsk Bøg]], [[Rød Kornel]], [[Rød-El]], [[Tarmvrid-Røn]] og [[Tyrkisk Sortfyr]]<ref>[http://journals.tubitak.gov.tr/botany/issues/bot-03-27-2/bot-27-2-6-0101-13.pdf Ömer Varol: ''Flora of Baskonus Mountain''] {{en sprog}}</ref><ref><!--[http://www.doa.gov.tr/doadergisi/doa8/d3.pdf.-->www.doa.gov.tr: Mahmut D. Avşar: ''Kahramanmaraş – Başkonuş dağinda varliği oldukça azalan odunsu taksonlar ve alinabİlecek sİlvİkültürel önlemler'' {{tr sprog}}</ref>
I nationalparken på bjerget Başkonuş i Kahramanmaraş-provinsen, Tyrkiet, (dvs. i det område, som tidligere blev kaldt [[Kilikien]]) vokser arten i 1.300 m højde på brun skovjord sammen med bl.a. [[Almindelig Humlebøg|alm. humlebøg]], [[almindelig taks|alm. taks]], [[calabrisk fyr]], [[frynseeg]], [[græsk jordbærtræ]], [[kilikisk ædelgran]], [[kirsebærkornel]], [[libanonceder]], ''Lonicera caucasica'' (en art af [[gedeblad]]), [[mannaask]], [[orientalsk avnbøg]], [[orientalsk bøg]], [[rød kornel]], [[rødel]], [[tarmvridrøn]] og [[tyrkisk sortfyr]]<ref>[http://journals.tubitak.gov.tr/botany/issues/bot-03-27-2/bot-27-2-6-0101-13.pdf Ömer Varol: ''Flora of Baskonus Mountain''] {{en sprog}}</ref><ref><!--[http://www.doa.gov.tr/doadergisi/doa8/d3.pdf.-->www.doa.gov.tr: Mahmut D. Avşar: ''Kahramanmaraş – Başkonuş dağinda varliği oldukça azalan odunsu taksonlar ve alinabİlecek sİlvİkültürel önlemler'' {{tr sprog}}</ref>


== Anvendelse ==
== Anvendelse ==
Linje 51: Linje 49:


== Se også ==
== Se også ==
* [[vintergæk]]
* [[Almindelig Vintergæk|Vintergæk]]
* [[Have-Erantis]]
* [[Haveerantis]]


== Note ==
== Note ==

Versionen fra 9. apr. 2017, 15:03

Almindelig hyacint
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Liliopsida (Enkimbladede)
Orden Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie Hyacinthaceae (Hyacint-familien)
Slægt Hyacinthus (Hyacint-slægten)
Art H. orientalis
Hjælp til læsning af taksobokse
Hyacinter dyrket på en mark nær Keukenhof i Holland

Almindelig hyacint (Hyacinthus orientalis) eller blot Hyacint er en løgplante med en grundstillet bladroset og en opret stængel. Arten var oprindeligt udbredt i det sydlige Tyrkiet og det vestlige Syrien. Planten dyrkes og er kendt for sin kraftige duft.

Beskrivelse

Stænglen er tyk og hårløs, ofte rødligt farvet. Bladene er linjeformede med hel rand, parallelle ribber og en bådformet spids. Begge bladsider er ensartet lysegrønne. Den oprette stængel bærer en endestillet blomsterstand i april-maj. De enkelte blomster er regelmæssige og 3-tallige. De seks sammenvoksede blosterblade danner et rør med de frie spidser som en skålformet krave. Kronbladene er (hos den vilde form) blålilla eller hvide. Frugterne er kapsler med mange frø

Rodnettet består af et løg med en tæt masse af grone trævlerødder, der bryder frem af løgets nederste del. Planten kan både formere sig ved dannelse af sideløg og ved frø.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,25 x 0,20 m (25 x 20 cm/år).

Hjemsted

Arten var oprindeligt udbredt i det sydlige Tyrkiet og det vestlige Syrien. Senere har den spredt sig fra dyrkning og er nu naturaliseret i bl.a. Frankrig, Italien og Grækenland. Arten findes på kalkbjerge i 400-1.600 m højde, hvor den vokser på sætere og i krat.

I nationalparken på bjerget Başkonuş i Kahramanmaraş-provinsen, Tyrkiet, (dvs. i det område, som tidligere blev kaldt Kilikien) vokser arten i 1.300 m højde på brun skovjord sammen med bl.a. alm. humlebøg, alm. taks, calabrisk fyr, frynseeg, græsk jordbærtræ, kilikisk ædelgran, kirsebærkornel, libanonceder, Lonicera caucasica (en art af gedeblad), mannaask, orientalsk avnbøg, orientalsk bøg, rød kornel, rødel, tarmvridrøn og tyrkisk sortfyr[1][2]

Anvendelse

Hyacinter har traditionelt været brugt til tidlig drivning af løg i særlige ”hyacintglas”. Nu er de ved at blive juleplanter i Danmark, hvor man begynder at kunne købe forspirede løg i butikkerne i løbet af november , som så kan sættes til blomstring indendørs. Når de er afblomstrede, kan man så gemme løget og sætte det ud i haven. De dyrkede hyacinter fås i mange sorter og i farverne rød, blå, lilla og hvid.

Underarter

Hyacinthus orientalis subsp. orientalis – i det sydlige Tyrkiet og det vestlige Syrien Hyacinthus orientalis subsp. chionophilus – ved snegrænsen i det centrale Tyrkiet og i Syrien

Hyacint i potte



Søsterprojekter med yderligere information:



Se også

Note

  1. ^ Ömer Varol: Flora of Baskonus Mountain (engelsk)
  2. ^ www.doa.gov.tr: Mahmut D. Avşar: Kahramanmaraş – Başkonuş dağinda varliği oldukça azalan odunsu taksonlar ve alinabİlecek sİlvİkültürel önlemler (tyrkisk)