Forskel mellem versioner af "Steen Clausen Bille"

Spring til navigation Spring til søgning
311 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
Wiki+Kat+lidt småtilpasning
("Oversat" fra Dansk Biografisk Leksikon)
 
m (Wiki+Kat+lidt småtilpasning)
'''Steen Clausen Bille''' ([[14. november]] [[1527]] på [[Vandås]] - [[5. januar]] [[1586]]), [[Danmark|dansk]] [[landsdommer]].
'''Steen Clausen Bille''' (1527-86), blev født på Vandås 14. november 1527. Faderen Claus Bille til Lyngsgård, lod ham først en tid opdrage i Dragsmark Kloster, men sendte ham siden til sin broder, Torbern Bille, Electus i Lund, der sendte drengen i skole i Bosø Kloster. Senere var han på et 5 års uddannelsesophold i Frankrig og berejste dette land, England, Skotland og Tyskland.
 
'''SteenHan Clausenvar Bille'''søn (1527-86),af blev[[Claus fødtBille]] til Vandås[[Lyngsgård]] 14.og novemberLisbeth 1527Jensdatter Ulfstand. Faderen Claus Bille til Lyngsgård, lod ham først en tid opdrage i [[Dragsmark Kloster]], men sendte ham siden til sin broderbror, [[Torbern Bille]], Electus i [[Lund]], der sendte drengen i skole i [[Bosø Kloster]]. Senere var han på et 5 års uddannelsesophold i [[Frankrig]] og berejste dette land, [[England]], [[Skotland]] og [[Tyskland]].
Efter at være kommet hjem gjorde han i 5 år tjeneste i Kancelliet og blev blandt andet brugt som diplomatisk udsending til Skotland og Frankrig. I 1560 blev han skibschef, men gjorde dog i den påfølgende krig tjeneste til lands, navnlig på togt ind i Sverige og var fændrik ved den Skånske Fane.
I 1577 blev han landsdommer i Skåne, men måtte dog snart tage afsked på grund af sygdom.
 
Efter at være kommet hjem gjorde han i 5 år tjeneste i Kancelliet[[kancelli]]et og blev blandt andet brugt som diplomatisk udsending til Skotland og Frankrig. I [[1560]] blev han skibschef, men gjorde dog i den påfølgende krig tjeneste til lands, navnlig på togt ind i [[Sverige]] og var [[fændrik]] ved den Skånske Fane.
Steen Bille havde fra 1556-87 Vesterstad Len, 1560-62 Grimmelstrup og Karleby, 1562-78 Fønje, 1564-67 Sandby Len og fra 1565 for sin og hustruens levetid Herrisvad Kloster. Selv ejede han Vandås og Råbelev samt Næsbyholm i Skåne, som han 1574 erhvervede ved mageskifte for sin hustrus fædrenegård Sellerup.
 
I [[1577]] blev han landsdommer i [[Skåne]], men måtte dog snart tage afsked på grund af sygdom.
Steen Bille var en lærd mand, der trolig tog sig af sin unge søstersøn, den berømte [[Tycho Brahe]], der endog havde et laboratorium indrettet på Herrisvad Kloster; Steen Bille var den første, som her til lands anlagde et glasmageri og en papirmølle. Han døde 5. januar 1586 i sin kane ved Nivå på en rejse til København, efter at han i 9 år været meget hjemsøgt af sygdom.
 
Steen Bille havde fra [[1556]]-[[1587|87]] [[Vesterstad Len]], [[1560]]-[[1562|62]] [[Grimmelstrup]] og [[Karleby]], 1562-[[1578|78]] [[Fønje]], [[1564]]-[[1567|67]] [[Sandby Len]] og fra [[1565]] for sin og hustruens levetid [[Herrisvad Kloster]]. Selv ejede han Vandås og [[Råbelev]] samt [[Næsbyholm]] i Skåne, som han [[1574]] erhvervede ved mageskifte for sin hustrus fædrenegård [[Sellerup]].
I 1557 havde han på Fobislet ægtet Kirsten Andersdatter Lindenov til Sellerup. Deres ægteskab var i 17 år barnløst, men siden fik de to sønner og en datter. Hans hustru overlevede ham i mange år og førte som enke et stort hus på Herrisvad Kloster. Hun ligger med sin husbond begravet i Helsingborg Kirke, hvor deres pragtfulde gravsten endnu findes.
 
Steen Bille var en lærd mand, der trolig tog sig af sin unge søstersøn, den berømte [[Tycho Brahe]], der endog havde et laboratorium indrettet på Herrisvad Kloster; Steen Bille var den første, som her til lands anlagde et glasmageri og en papirmølle. Han døde 5. januar 1586 i sin kane ved [[Nivå]] på en rejse til [[København]], efter at han i 9 år været meget hjemsøgt af sygdom.
 
I [[1557]] havde han på [[Fobislet]] ægtetgiftet sig med Kirsten Andersdatter Lindenov til Sellerup. Deres ægteskab var i 17 år barnløst, men siden fik de to sønner og en datter. Hans hustru overlevede ham i mange år og førte som enke et stort hus på Herrisvad Kloster. Hun ligger med sin husbond begravet i [[Helsingborg Kirke]], hvor deres pragtfulde gravsten endnu findes.
 
==Henvisninger==
 
[[Kategori:Danskere i 1500-tallet|Bille, Steen]]
[[Kategori:Slægten Bille|Bille, Sten]]
2.508

redigeringer

Navigationsmenu