Rejsebud: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes fjernet ,  for 5 år siden
fjerner {{wikify|dato=august 2011}}
m (Udskifter http://([\w.-]+\.)?sites\.google\.com/ med https://\1sites.google.com/)
(fjerner {{wikify|dato=august 2011}})
 
Et '''rejsebud''' var et [[bud]], der hentede og bragte varer[[vare]]r mellem [[by]] og [[opland]] for de lokale beboere. Stillingsbetegnelsen[[Stilling]]sbetegnelsen bruges ikke længere.
{{wikify|dato=august 2011}}
Et '''rejsebud''' var et bud, der hentede og bragte varer mellem by og opland for de lokale beboere. Stillingsbetegnelsen bruges ikke længere.
 
Tilbage i tiden, var det kun meget få personer der havde [[bil]]. Samtidig arbejdede de fleste mennesker i lokalområderne og det var derfor sjældent de kom til de større [[købstad|købstæder]].
Rejsebuddet tog det første tog ind til byen. Her cyklede han rundt og klarede de ærinder der nu engang skulle klares. Hen under eftermiddagen tog han toget tilbage til landsbyen og her begyndte dagens anden udbringning. Nu skulle de indkøbte varer og kvitteringer leveres til områdets beboere, samtidig med at der skulle tages imod bestillinger og varer til næste dag. Når dagen så var overstået skulle den næste dags indkøb og leveringer planlægges.
 
Som tiden gik, begyndte en del rejsebude at anskaffe sig varevogne og små lastbiler. Lokalområdernes virksomheder begyndte at sende – og modtage – større emner og med tiden begyndte rejsebudenes aktiviteter at minde mere og mere om fragtmændendes. Mange rejsebude organiserede sig ovenikøbet i rejsebudscentraler, så de fik mulighed for at tage gods med til andre steder end kun købstaden. Senere hen fusionerede mange rejsebudscentraler ovenikøbet med fragtcentralerne[[fragtcentral]]erne og begrebet rejsebud forsvandt stille og roligt. Dette skete også i takt med, at folk begyndte at få arbejde i købstæderne og at flere og flere anskaffede sig bil.
 
== Eksterne henvisninger og kilde ==

Navigationsmenu