Bronzealder: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
det rigtige årstal
m Gendannelse til seneste version ved Ruthven, fjerner ændringer fra 185.185.96.74 (diskussion | bidrag)
Linje 15: Linje 15:
'''Bronzealderen''' har sit navn efter [[bronze]], der var det mest avancerede materiale til [[redskab]]er, [[våben]] og [[smykke]]r. Bronze er en [[legering]] af ca. 90% [[kobber]] og 10% [[tin]]. Stenredskaber var forsat i brug frem til romersk [[jernalder]].
'''Bronzealderen''' har sit navn efter [[bronze]], der var det mest avancerede materiale til [[redskab]]er, [[våben]] og [[smykke]]r. Bronze er en [[legering]] af ca. 90% [[kobber]] og 10% [[tin]]. Stenredskaber var forsat i brug frem til romersk [[jernalder]].


Bronzealderen indtræffer på forskellige tidspunkter i forskellige områder: de tidligst kendte bronzegenstande stammer fra [[Mellemøsten]] ([[Egypten]] og [[Mesopotamien]]) ca. 3500 f.Kr. Herfra breder bronzen sig til [[Grækenland]] 3200 f.Kr., [[Østeuropa]] 2500 f.Kr., [[Vesteuropa]] 2200 f.Kr. og [[Skandinavien]] 1000 f.Kr. I [[Kina]] kendes bronze fra 2000 f.Kr..
Bronzealderen indtræffer på forskellige tidspunkter i forskellige områder: de tidligst kendte bronzegenstande stammer fra [[Mellemøsten]] ([[Egypten]] og [[Mesopotamien]]) ca. 3500 f.Kr. Herfra breder bronzen sig til [[Grækenland]] 3200 f.Kr., [[Østeuropa]] 2500 f.Kr., [[Vesteuropa]] 2200 f.Kr. og [[Skandinavien]] 1800 f.Kr. I [[Kina]] kendes bronze fra 2000 f.Kr..
I Fjernøsten bruges en anden teknik til støbning end i Mellemøsten og Europa.
I Fjernøsten bruges en anden teknik til støbning end i Mellemøsten og Europa.



Versionen fra 10. maj 2017, 08:07

Parvise bronzeringe
Fra hhv. Herslev Mose, Vejle og Horn Mose, Gjern
Dateret: Sidste del af Bronzealderen: 600-500 f.kr.
Udstillet på Moesgård Museum
Solvognen fra Trundholm.
Anskuelsestavle med navnet "Bronzealder"

Bronzealderen er kulturperioden mellem stenalder (eller nogle steder kobberalder) og jernalderen.

Bronzealderen har sit navn efter bronze, der var det mest avancerede materiale til redskaber, våben og smykker. Bronze er en legering af ca. 90% kobber og 10% tin. Stenredskaber var forsat i brug frem til romersk jernalder.

Bronzealderen indtræffer på forskellige tidspunkter i forskellige områder: de tidligst kendte bronzegenstande stammer fra Mellemøsten (Egypten og Mesopotamien) ca. 3500 f.Kr. Herfra breder bronzen sig til Grækenland 3200 f.Kr., Østeuropa 2500 f.Kr., Vesteuropa 2200 f.Kr. og Skandinavien 1800 f.Kr. I Kina kendes bronze fra 2000 f.Kr.. I Fjernøsten bruges en anden teknik til støbning end i Mellemøsten og Europa.

I den første tid er bronze kun til ornamenter i sparsom mængde, da tin var svært tilgængeligt. Først omkring 2000 f.Kr. blomstrer den internationale samhandel, fordi tin udvindes i England, og det bliver nu muligt at lave våben og redskaber i større mængder.

Fra omkring år 1800 f.Kr. var der en selvstændig nordisk bronzealderkultur. Kobber og tin til bronzen blev byttet for rav og skind. Det blev byttet mod flint i Nordnorge. Fra Danmark sejledes flint langs Norges kyst. Skindene blev sejlet op ad Elben, hvor de og ravet blev solgt for kobber, og kobber og skind blev solgt i England for tin. Rav har næppe været så stor en handelsvare, som tidligere antaget, hvorimod uld og især uldklæder angiveligt var en eftertragtet eksport og handelsvare, hvor et enkelt klædestykke kunne omsættes for bronze til adskillige sværd [1].

Støbningen krævede stor kunnen, og kun de førende slægter ejede våben og prydgenstande af det nye metal.

Det nye og eksotiske materiales udbredelse til Sydskandinavien skyldes antagelig en organiseret handel styret af en magtfuld overklasse. Det var dyrt at udruste de lange handelsrejser.

Der findes ingen skriftlige kilder fra den nordiske bronzealder, hvorfor forståelsen af den periode er baseret på de mange prægtige våben, smykker og gravfund (fx Egtvedpigen), samt mere rituelle sager som lur-instrumenter og den unikke Solvogn.

Bronzealderen i Danmark inddeles i:

  • Ældre bronzealder (1800-1100 f.Kr.) som igen indeles i tre perioder: I, II og III
  • Yngre bronzealder (1100-500 f.Kr.) som igen indeles i tre perioder: IV, V og VI.

Forskellen på ældre og yngre bronzealder er især skiftet fra jordfæstegrave til ligbrænding og ændringer i stil, smykker og andre genstande.

Inddelingen af oldtiden i tre perioder; sten-, bronze- og jernalder, blev udtænkt af den danske arkæolog Christian Jürgensen Thomsen.

Et af de bedst kendte danske fund fra bronzealderen er Egtvedpigen fra ca. år 1300 f. Kr.

Kilder/referencer

Eksterne henvisninger

Se også

Tidsnavigation:

Geologisk periode: Kvartær
Epoke: Holocæn
Istid: Flandern-mellemistid (den aktuelle mellemistid)
Kronozone: Præboreal tid Boreal tid Atlantisk tid Subboreal tid Subatlantisk tid
Kulturhistorisk periode: Ældre stenalder Yngre stenalder Bronzealder Jernalder Vikingetid