Dansk Danseteater: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 6: Linje 6:
Kompagniet blev stiftet i 1981 af den engelsk/norske koreograf og moderne dansefornyer [[Randi Patterson]]. Hermed blev det [[Det Kongelige Teater]]s mangeårige monopol på dans brudt. Dansk Danseteater har siden været toneangivende inden for moderne dans i Danmark. Historiske og litterære kilder spillede tidligere en central rolle i udformningen af kompagniets forestillinger. Men kompagniet arbejder stadig ofte med ledende billedkunstnere, forfattere og komponister. Musikken varierer fra klassiske mesterværker til jazz, elektronisk musik og helt nye kompositioner. Dette kendetegnede kompagniet både under Randi Pattersons ledelse, men også sidenhen under amerikaneren [[Warren Spears]] og danske [[Anette Abildgaard]]s ledelse.
Kompagniet blev stiftet i 1981 af den engelsk/norske koreograf og moderne dansefornyer [[Randi Patterson]]. Hermed blev det [[Det Kongelige Teater]]s mangeårige monopol på dans brudt. Dansk Danseteater har siden været toneangivende inden for moderne dans i Danmark. Historiske og litterære kilder spillede tidligere en central rolle i udformningen af kompagniets forestillinger. Men kompagniet arbejder stadig ofte med ledende billedkunstnere, forfattere og komponister. Musikken varierer fra klassiske mesterværker til jazz, elektronisk musik og helt nye kompositioner. Dette kendetegnede kompagniet både under Randi Pattersons ledelse, men også sidenhen under amerikaneren [[Warren Spears]] og danske [[Anette Abildgaard]]s ledelse.


Under [[Tim Rushton]] – kompagniets nuværende kunstneriske leder og chefkoreograf – har kompagniets stræben efter at forene de klassiske kunstarter med de moderne, blomstret i fuld flor, og derigennem har kompagniet opnået international bevågenhed og anerkendelse. I kraft af sine kunstneriske, næsten vægtløse koreografier, og evnen til at forene den moderne dans, ballettens, musikkens og billedkunstens traditioner, demonstrerer Tim Rushton en unik evne til at reflektere nuancerne i menneskelige relationer.
Under [[Tim Rushton]] – kompagniets nuværende kunstneriske leder og chefkoreograf – har kompagniets stræben efter at forene de klassiske kunstarter med de moderne, blomstret i fuld flor og har derved opnået international bevågenhed og anerkendelse. I kraft af sine kunstneriske, næsten vægtløse koreografier, og evnen til at forene den moderne dans, ballettens, musikkens og billedkunstens traditioner, demonstrerer Tim Rushton en unik evne til at reflektere nuancerne i menneskelige relationer.


Derfor har kompagniet i dag som kulturinstitution opnået den samme betydning for moderne dans, som [[Den Kongelige Ballet]] har for den klassiske ballet.
Derfor har kompagniet i dag som kulturinstitution opnået den samme betydning for moderne dans, som [[Den Kongelige Ballet]] har for den klassiske ballet.

Versionen fra 23. maj 2017, 14:45

Dansk Danseteater indtil 2005 Nyt Dansk Danseteater er et dansk moderne dansekompagni, stiftet 1981 af den engelsk/norske koreograf Randi Patterson i samarbejde med Anette Abildgaard, Ingrid Buchholtz, Mikala Barnekow og snart efter Warren Spears.[1]

Historie

Kompagniet blev stiftet i 1981 af den engelsk/norske koreograf og moderne dansefornyer Randi Patterson. Hermed blev det Det Kongelige Teaters mangeårige monopol på dans brudt. Dansk Danseteater har siden været toneangivende inden for moderne dans i Danmark. Historiske og litterære kilder spillede tidligere en central rolle i udformningen af kompagniets forestillinger. Men kompagniet arbejder stadig ofte med ledende billedkunstnere, forfattere og komponister. Musikken varierer fra klassiske mesterværker til jazz, elektronisk musik og helt nye kompositioner. Dette kendetegnede kompagniet både under Randi Pattersons ledelse, men også sidenhen under amerikaneren Warren Spears og danske Anette Abildgaards ledelse.

Under Tim Rushton – kompagniets nuværende kunstneriske leder og chefkoreograf – har kompagniets stræben efter at forene de klassiske kunstarter med de moderne, blomstret i fuld flor og har derved opnået international bevågenhed og anerkendelse. I kraft af sine kunstneriske, næsten vægtløse koreografier, og evnen til at forene den moderne dans, ballettens, musikkens og billedkunstens traditioner, demonstrerer Tim Rushton en unik evne til at reflektere nuancerne i menneskelige relationer.

Derfor har kompagniet i dag som kulturinstitution opnået den samme betydning for moderne dans, som Den Kongelige Ballet har for den klassiske ballet.

Kompagniet består af håndplukkede dansere fra hele verden, der er udvalgt ud fra kompagniets høje sceniske og tekniske fordringer. Dansk Danseteater modtager i dag en årlig driftsstøtte fra Kulturministeriet, som suppleres med økonomisk støtte fra private virksomheder, fonde og legater.

Dansk Danseteater var indtil 2005 et turnékompagni uden fast scene, men i 2005 fik DDT fast scene og dansestudie på Folketeatret i København. I november 2009 flyttede DDT fra Folketeatret til Dansehallerne i Carlsbergs nedlagte mineralvandsfabrik, sammen med Dansescenen og Dansens Hus. I januar 2017 flytter DDT til Operaen på Det Kongelige Teater, hvor alt fra administration, dansere og teknisk personale får deres faste base, DDT vil få fast scene på Operaens Takkellloftet i 3 måneder om året. Kompagniet vil fortsætte sine talrige turnéarrangementer, og samlet set gennemfører kompagniet - på den nationale turné, internationale turné og egne opførelser - årligt 80-90 forestillinger.

Udover turnévirksomhed og opførelser på scener i København er kompagniet kendt for sin årligt tilbagevendende open-air forestilling: Copenhagen Summer Dance i Københavns Politigård, der foregår i august; og er et stort tilløbsstykke.

Tim Rushton

Kompagniets kunstneriske leder og chefkoreograf Tim Rushton er blevet nomineret 10 gange og har i 1999 "Busy Being Blue", 2005 "Kridt", i 2006 "Requiem" samt i 2008 "Labyrint" modtaget Årets Reumert prisen for årets bedste danseforestilling. I 2010 modtog Dansk Danseteater Årets Reumert for bedste danseforestilling for 'Frost' koreograferet af Tina Tarpgaard.

I 2011 er Tim Rushton blevet hædret med en MBE – Member of the Order of the British Empire – for sine meritter inden for den moderne dans. I 2012 modtog Tim Rushton ved Årets Reumert uddeling Bikubens Hæderspris, der tildeles en scenekunstner, som gennem mange år har spillet en stor rolle for dansk scenekunst.

Af øvrige priser kan nævnes Tim Rushtons tildeling af Teaterkatten november 2006 som bedste instruktør, en pris der uddeles af Foreningen Danske Teaterjournalister. 2007 Statens Kunstfonds Præmie for særlige kunstværker i 2006 for forestillingen: Requiem. 2008 Danmarks Teaterforenings hæderspris. 2009 Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris. 2011 Ballettens Venners Hæderspris.

Siden Tim Rushtons tiltræden i 2001 har kompagniet firedoblet antallet af publikummer[kilde mangler].

Tidligere forestillinger

Black Diamond (repremiere), 2015. Koreografi: Tim Rushton

Carmina Burana, 2015. Koreografi: Tim Rushton

The Diary of a Madman, 2014. Koreografi: Tim Rushton og Csongor Szabó

Black Diamond, 2014. Koreografi: Tim Rushton

Den Røde Ballon, 2014. Koreografi: Tim Rushton

Copenhagen Summer Dance, 2014. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Stormeneo 2014. Koreografi: Tim Rushton

Love Songs (repremiere), 2013.Koreografi: Tim Rushton

Den Røde Ballon, 2013. Koreografi: Tim Rushton

Rød, 2013. Koreografi: Tim Rushton

Nordic Summer Dance, 2013. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Copenhagen Summer Dance, 2013. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Le Sacre du Printemps, 2013. Koreografi: Tim Rushton.

Copenhagen Summer Dance, 2012. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Spring Dance, 2012. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Monolith, 2012. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Rhapsody, 2012. Koreografi: Tim Rushton og Kim Brandstrup

Spring Dance, 2011. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Copenhagen Summer Dance, 2011. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Love Songs, 2011. Koreografi: Tim Rushton

Frost (repremiere), 2011. Koreografi: Tina Tapgaard

Frost (repremiere), 2010. Koreografi: Tina Tapgaard

Copenhagen Summer Dance, 2010. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Spring Dance, 2010. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Frost, 2009. Koreografi: Tina Tapgaard

Copenhagen Summer Dance, 2009. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Spring Dance, 2009. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Animal Park, 2009. Koreografi: Tim Rushton

Askepot, 2008. Koreografi: Tim Rushton

Labyrint, 2008. Koreografi: Tim Rushton

Passion, 2008. Koreografi: Tim Rushton

Copenhagen Summer Dance, 2007. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Passion, 2007. Koreografi: Tim Rushton

Copenhagen Summer Dance, 2006. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Kridt, 2005. Koreografi:Tim Rushton m.fl.

Silent Steps, 2005. Koreografi: Tim Rushton

Copenhagen Summer Dance, 2005. Koreografi: Tim Rushton

Blow Up, 2004. Koreografi: Tim Rushton

Copenhagen Summer Dance, 2004. Koreografi: Tim Rushton m.fl.

Ballet uden filter, 2004. Koreografi: Tim Rushton

Graffiti, 2004. Koreografi: Tim Rushton

Napoli - den nye by, 2003. Koreografi: Tim Rushton

[4], 2003. Koreografi: Tim Rushton

Shift, 2002. Koreografi: Tim Rushton

Working Man, 2002. Koreografi: Tim Rushton

Jonas og Hvalen, 2001. Koreografi: Tim Rushton

Shadowland, 2001. Koreografi: Tim Rushton

Peer Gynt, 2001. Koreografi: Jo Strømgren

Ene - ikke alene - AnsigtStræk, 2000

Ene - ikke alene - Ikke alene, 2000

Ene - ikke alene - Vanishing Points, 2000

Zenit / C'est moi, 2000. Koreografi: Tim Rushton og Sofie Christiansen

Zenit / 3 ud af…, 2000. Koreografi: Tim Rushton og Sofie Christiansen

Edderkoppekvindens Kys, 1999. Koreografi: Kenneth Kreutzmann

Tøbrud / Ottepel, 1999. Koreografi: Sabine Dahrendorf og Alfonso Ordóñez

Milne - Portræt af en forfatter, 1998. Koreografi: Warren Spears

Uden Titel, 1997. Koreografi: Camilla Stage

Variations no. 2, 1997. Koreografi: Milton Myers

Variations no. 1, 1997. Koreografi: Milton Myers

Ekko, 1997. Koreografi: Dorte Persson

Det nye spil om Enhver, 1997. Koreografi: Anette Abildgaard

Short Pieces, 1996. Koreografi: Warren Spears

Dex - En jazzodyssey, 1996. Koreografi: Warren Spears

4 Women Only, 1995. Koreografi: Bill Holmberg

Homeless, 1995. Koreografi: Rami Bee'er

Loops, 1995. Koreografi: Rami Be'er

MCMVC, 1995. Koreografi: Warren Spears

Worshipping Icons, 1995. Koreografi: Warren Spears

Petrusjka, 1995. Koreografi: Jormi Uotinen

Tanne, 1994. Koreografi: Warren Spears

Stravinsky, 1993. Koreografi: Warren Spears

Wunderbaum, 1993. Koreografi: Anette Abildgaard

Jomfru i Fugleham, 1991. Koreografi: Jan Grønbech Thomsen

Elverskud, 1991. Koreografi:Anette Abildgaard

Harpens Kraft, 1991. Koreografi: Warren Spears

Speranza, 1991. Koreografi: Anette Abildgaard

Faust, 1991. Koreografi: Warren Spears

Quarrtsiluni, 1990. Koreografi: Anette Abildgaard

Skagen, 1990. Koreografi: Warren Spears

Morels Opfindelse, 1989. Koreografi: Anette Abildgaard

Black, 1989. Koreografi: Warren Spears

Den Sidste Vals, 1988. Koreografi: Warren Spears

Broken Window, 1988. Koreografi: Jorma Uotinen

Ildfuglen, 1987. Koreografi: Anette Abildgaard og Warren Spears

Terzetto, 1987. Koreografi: Ingrid Buchholtz

Carmina Burana, 1987. Koreografi: Warren Spears

Mellem To Evigheder, 1987. Koreografi: Randi Patterson

Sol og Måne, 1986. Koreografi: Anette Abildgaad

Blænding, 1986. . Koreografi: Ingrid Buchholtz

En dag, Tre Mænd og Scener om Døden, 1985. Koreografi: Warren Spears

Tariqat, 1985. Koreografi: Randi Patterson

Pousse-Cafés, 1985.Koreografi: Randi Patterson

Mellemrum, 1985. Koreografi: Anette Abildgaard

En Gudedrøm, 1984. Koreografi: Randi Patterson og Warren Spears

Mandala, 1983. Koreografi: Randi Patterson

Ophold på Jorden, 1983. Koreografi: Anette Abildgaard og Ingrid Buchholtz

The Exciles, 1983. Koreografi: Warren Spears

Empty Dreams, 1983. Koreografi: Warren Spears

Trekant, 1982. Koreografi: Randi Patterson, Anette Abildgaard og Tommy Håkansson

I et øjeblik, 1982. Koreografi: Randi Patterson

Knudsen Variationer, 1982. Koreografi: Warren Spears

Drevet, 1982. Koreografi: Warren Spears

Søgen, 1982. Koreografi: Stephen Fant

Skrøbeligt Daggry, 1981. Koreografi: Randi Patterson

Fire Sange, 1981. Koreografi: Randi Patterson

Skulpturpark, 1981. Koreografi: Warren Spears

Tango, 1981. Koreografi: Anette Abildgaard

Suiten, 1980. Koreografi: Randi Patterson

Stærk-Svag, 1980. Koreografi: Randi Patterson

Septemberdanse, 1980. Koreografi: Randi Patterson

Sort-Hvid, 1980. Koreografi: Randi Patterson

Noter

  1. ^ "Kompagniets Historie". danskdanseteater.dk. 2015. Hentet 2015-07-26.

Eksterne henvisninger

Koordinater: 55°39′55.51″N 12°32′2.47″Ø / 55.6654194°N 12.5340194°Ø / 55.6654194; 12.5340194