Forskel mellem versioner af "Det Gyldne Skind"

Spring til navigation Spring til søgning
114 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
Note om Kolchis
(småret)
(Note om Kolchis)
[[Fil:ThorvaldsensJason.jpg|thumb|Thorvaldsens [[Jason]] (1802-03), på [[Thorvaldsens Museum]]]]
'''Det Gyldne Skind''' stammer fra den vædder, [[Phrixos]] og [[Helle (mytologi)|Helle]] fik af deres moder [[Nephele]] . Deres far kong [[Athamas]] var [[Jason]]s grandonkel. Kong Athamas forstødte Nephele og giftede sig med Ino. Ino forfulgte Phrixos og Helle, og det var grunden til, at de fik den gyldne talende vædder af deres moder. Vædderen havde Nephele fået af guden [[Hermes]].
Phrixos og Helle satte sig op på vædderen og satte kurs mod landet [[Kolchis]] i den fjerneste del af [[Sortehavet]].<ref>Kolchis var et oldtidsrige dér hvor [[Georgien]] ligger idag.</ref> Helle blev svimmel over havet [[Hellespont]] og faldt af vædderen og døde.
 
Da Phrixos nåede land, ofrede han efter gudernes vilje vædderen til [[Zeus]]. Før ofringen slap vædderen ud af sit skind og blev af guderne [[Vædderen (stjernetegn)|sat på himmelen]] som tak. Phrixos tog skindet og hængte det i et træ, hvor det blev bevogtet af en [[Drage (fabeldyr)|drage]].
 
[[Jason]]s onkel krævede, at han skal hente Det Gyldne Skind fra Kolchis for at sone slægtens forbandelse. Onklen håbede, at det er en umulig opgave, og at han selv kunne beholde kongemagten, som tilkommer Jason.
 
[[Bertel Thorvaldsen|Thorvaldsen]] har i sin berømte skulptur vist Jason komme tilbage med skindet.
 
Den habsburgske orden "[[Den gyldne Vlies]]" har skindet som ordenstegn.
 
== Noter og referencer ==
{{reflist}}
 
== Eksterne henvisninger ==
10.980

redigeringer

Navigationsmenu