Administrerende direktør: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
{{ingen kilder}} Ligner personlige observationer af, hvordan et ord bruges
m Datomærker Artikler uden kilder-skabeloner
Linje 9: Linje 9:
{{Firmastub}}
{{Firmastub}}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}
{{ingen kilder}}
{{ingen kilder|dato=juni 2017}}
[[Kategori:Virksomhedsledelse]]
[[Kategori:Virksomhedsledelse]]
[[Kategori:Organisationsledelse]]
[[Kategori:Organisationsledelse]]

Versionen fra 5. jun. 2017, 00:50

En administrerende eller administrativ direktør betegner i en virksomhed den person, der tegner virksomheden udadtil og som har det overordnede ansvar for den daglige ledelse af virksomheden og dennes drift, omsætning og øvrige resultater. Den engelske betegnelse er Managing Director, svenske Verkställande direktör (VD) og tyske Geschäftsführer.

Typisk, men ikke altid, refererer den administrerende direktør til virksomhedens bestyrelse, og ansættes og afskediges af denne. Når virksomheden er et moderselskab i en koncernstruktur med flere juridiske selskaber betegnes den øverste direktør ofte koncerndirektør eller den engelske titel Chief executive officer, forkortet CEO. For at anvende titlen koncerndirektør eller CEO skal der være en organisation, selskabsstruktur, rapportere til en bestyrelse og indgå i en direktion.[kilde mangler] Eksempler på danske CEO's er Lars Rebien Sørensen i Novo Nordisk A/S og Jørgen Vig Knudstorp i LEGO.

I visse offentligt ejede virksomheder samt i nogle organisationer benævnes den administrerende direktør generaldirektør. Det gælder bl.a. DR og tidligere også DSB og Post & Telegrafvæsnet.

FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.