Forskel mellem versioner af "Marineinfanteri"

Spring til navigation Spring til søgning
189 bytes fjernet ,  for 3 år siden
exit POV vedr. danske forhold
(Fjerner version 9107203 af 212.130.4.83 (diskussion))
(exit POV vedr. danske forhold)
|[[Fil:Soldiers from the Un'yō attacking the Yeongjong castle on a Korean island (woodblock print, 1876).jpg|thumb|Japansk marineinfanteri invaderer Ganghwa (Korea) i 1875]]
|}
'''Marineinfanterister''' er [[elitesoldatsoldat]]er, der traditionelt indsættes [[Amfibiekrigsførelse|amfibisk]] fra søen.
 
I moderne krigsførelse indsættes marineinfanteriet med forskellige midler såsom motorkøretøjer, fly, skibe etc., hvorfor en del af denne krigsførelse hedder [[amfibiekrigsførelse]]. Da marineinfanteristerne traditionelt indsættes fra søsiden, hører de i de fleste lande under [[marine]]n, heraf navnet.
 
Marineinfanterister er deciderede angrebsstyrker; deres primære formål er at bane vejen for alle de øvrige tropper ved, via kamp, at tage land og opbygge [[brohovedebrohoved]]rer. Stort set samtlige marineinfanterikorps i verden råder dog over en række specialenheder til andre typer mere specialiserede opgaver. Eksempler på sådanne opgaver kunne være entring af fjendtligt kontrollerede skibe, eksempelvis befrielse af kaprede handelsskibe[[handelsskib]]e ud for [[Afrikas Horn]], samt rekognoscering, overvågning eller [[sabotage]] af fjendtlige havneanlæg, flådebaser og andre kystinstallationer. I [[Danmark]] foretages disse specialiserede opgaver typisk af [[Frømandskorpset]].
 
På sejlskibenes tid var marineinfanterister udstationeret om bord på orlogsskibe[[orlogsskib]]e. De skulle udfylde en række roller: i kamp skulle musketerer[[musketer]]er (senere skytter med mere moderne rifler) beskyde de fjendtlige skibes dæk i et forsøg på at rydde dem for soldater, mens andre infanterister med sværd i hånden derefter skulle forsøge at nedkæmpe modstanderens infanteri og øvrige besætning for at erobre de fjendtlige fartøjer (eller evt. forsøge at sætte dem i brand med f.eks. krudtpotter). I 1500- og 1600-tallet især havde visse enheder desuden piker[[pike]]r samt kortere [[spyd]]; førstnævnte skulle bruges efter en landgang på en fjendtlig kyst – offensivt mod fjendens infanteri og defensivt mod kavaleriet -, mens sidstnævnte kunne bruges både defensivt og offensivt under søslag – hyppigt slog man eksempelvis svømmende fjendtlige søfolk og soldater ihjel med spydstik fra joller foruden musketskud[[musket]]skud. Under almindelig sejlads kunne marineinfanteriet desuden bruges til at holde oprørske elementer blandt søfolkene under kontrol, især de søfolk som ufrivilligt var til søs – eksempelvis shanghajede, dømte kriminelle, fattige eller forældreløse, som i visse lande kunne tvinges til at gøre tjeneste om bord på orlogsskibe.
 
== Renæssancen ==
 
Verdens ældste eksisterende marineinfanterikorps er det spanske, oprettet i 1537 ovenpå erfaringerne fra landgangen i [[Tunis]] i 1535. Efter at Portugal kom i personalunion med Spanien i 1580 påbegyndtes særlig træning for infanteriregimenterne om bord den portugisiske højsøflåde og ostindiensfarerne på ''[[Carreira da Índia]]'' i 1585, og et decideret marineinfanterikorps oprettedes i 1621 som verdens næstældste. Frankrigs marineinfanterikorps, oprettet af [[Richelieu]] allerede året efter, er den tredjeældste i verden, og derefter følger Englands og Nederlandenes, oprettet i 1664 hhv. 1665. De iberiske rigers marineinfanterikorps var oprindeligt organiseret som de berømte spanske ''tercios'', hvor alle infanterister var udrustet med sværd samt [[kyras]] og [[morion]]-hjelme, og dertil en tredjedel med [[musket]]termusketter og en tredjedel med [[pike]]rpiker (deraf navnet ''tercios'', som betyder en tredjedel). [[Pikener]]erne skulle først og fremmest anvendes i landgangsoperationer, som i [[Azorerne]] i 1583, mens [[musketer]]erne kunne anvendes både defensivt og offensivt under nærkamp til søs, som i Lepanto i 1571. På trods af de iberiske krigsskibes langsommelighed i forhold til deres nordeuropæiske rivalers i den periode var de mange, tungt bevæbnede marineinfanterister de altid medbragte med rette frygtet i nærkamp, som det var tilfældet under [[Spanske Armada|Den Spanske Armada]] i 1588 og talrige træfninger mellem hollænderne og portugiserne i Østen i første halvdel af 1600-tallet, da englænderne hhv. hollænderne endnu ikke selv rådede over tilsvarende styrker.<ref>P. de Quintanilha e Mendonça: Malacca 1606. Tre søslag mellem portugisere og hollændere i strædet. ''Marinehistorisk Tidsskrift'' nr. 3, august 2010.</ref>
 
Ordet marineinfanterister forveksles ofte i Danmark med ordet [[marinesoldat]]er, der er dethar samme betydning som [[orlogsgast]]er.
 
== Danmarks Marineeskadron ==
[[FileFil:MARESK.jpg|thumb|MARESK logo]]
Landets eneste Marineeskadron (Marineeskadronen) befinder sig på Almegårds Kaserne i Rønne på Bornholm. 3. Marineeskadron (3 MARESK) er underlagt III Opklaringsbataljon som går under Gardehusarregimentet.
Marineinfanteriets historie i [[Danmark]] begynder i [[1672]] hvor [[Christian 4.]] etablerede [[Marineregimentet]] som blev garnisoneret i [[Lykstad]]. Marineregimentet fortsatte uforandret sin tilværelse frem til [[1741]] hvor det blev flyttet til [[Rendsborg]] og blev omdøbt til [[Bornholmske infanteriregiment]]. Senere hen blev Bornholmske infanteriregiment til [[Bornholms Værn]] som videreførte den danske marineinfanterikapacitet frem til nedlæggelsen i [[2001]].
[[File:MARESK.jpg|thumb|MARESK logo]]
Danmarks Marineinfanteri blev lukket i 1999. Den var nedlagt i mange år indtil den i 2014 genopstod - og dermed blev en værnepligtig Marineeskadron født på Bornholm. Målet med genoprettelsen var at uddanne landets absolut hårdeste og mest modstandsdygtige værnepligtige. Her bliver de værnepligtige uddannet som en kamp-enhed, hvorimod de andre værnepligtige i landet bliver uddannet i en uddannelses-enhed. Det er anerkendt igennem hele det danske forsvar at Marineeskadronen er den absolut hårdeste værnepligt i landet.{{kilde mangler|dato=maj 2016}}
 
I [[2014]] blev 3. Marineeskadron (3. MARESK) opstillet på [[Almegårds Kaserne]] i [[Rønne]] på [[Bornholm]] og dermed fik Danmark igen en marineinfanterikapacitet. Enheden er underlagt III Opklaringsbataljon som er kadreret under [[Gardehusarregimentet]] og Marineeskadronen har til opgave at uddanne [[værnepligt]]ige.
I 2015 fulgte TV 2 Bornholm et hold værnepligtige på Almegårds Kaserne og producerede dermed 6 afsnit som frit kan ses på TV2 Bornholms hjemmeside<ref>Marinerne
 
I 2015 fulgte TV 2 Bornholm et hold værnepligtige på Almegårds Kaserne og producerede dermed 6 afsnit som frit kan ses på TV2 Bornholms hjemmeside<ref>[http://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&id=222337#222337 tv2play: Marinerne, internationale operationer]</ref>.
</ref>.
 
=== Chefer for 3. Marineeskadron ===
Chef MARESK:
 
-* Nikolaj Lindberg Feb 2014 - Aug 2015
-* Per Bull Feb 2016 - nu
 
- Per Bull Feb 2016 - nu
 
Flere lande har et marinekorps, bl.a.:
 
== Korps ==
=== NuværendeEt udsnit af nuværende korps ===
 
* Marineeskadronen (MARESK)<ref>{{Cite web|author= Job i Rønne |title= Holdfører til Marineeskadronen |url= https://delta.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=5001&ProjectId=80035&DepartmentId=7892&MediaId=5 |accessdate= 29. september 2014}}</ref>, Danmark
* ''Corpo de Fuzileiros'', Portugal (1621)
* ''Corpo de Fuzileiros Navais'', Brasilien (1808, da Portugals konge og hof flyttede til Rio de Janeiro under Napoleonskrigene. Brasilien blev selvstændigt i 1822)
* ''32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών Mοράβας, 32 Taxiarhia Pezonavton "Moravas"'', Grækenland (korpset (1967) hører under hæren, men transporteres om bord flådens fartøjer)
* 中国人民解放军海军陆战队, Folkets Befrielseshærs Flådes Marineinfanterikorps, Kina (1979)
 
* [[Marinekorps, Sydkorea]]
* [[Marinekorps, Taiwan]]
* [[Marinekorps, Thailand]]
* [[Marinekorps (Tyskland)|Marinekorps, Tyskland]]
 
=== Historiske korps ===
* ''South Africa Marine Corps'', Sydafrika (1951-1990)
 
== Se også ==
Referencer:
* [[Infanteri]]
* [[Kavaleri]]
* [[Artilleri]]
* [[Pansertropper]]
 
== Referencer: ==
{{Reflist}}
 
== SeEksterne ogsåhenvisninger ==
{{Commonscat|Amphibious forces}}
[[Infanteri]]
 
[[Kavaleri]]
 
[[Artilleri]]
 
[[Pansertropper]]
{{Marinestub}}
{{autoritetsdata}}
[[Kategori:Militære enheder]]
[[Kategori:Historie]]
 
[[th:นาวิกโยธิน]]
2.699

redigeringer

Navigationsmenu