Vinderød Kirke: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m konvertering fra Skabelon:coor title d/dm/dms til Skabelon:Coord
ordret
Linje 13: Linje 13:
|Websted= www.frederiksvaerk-vinderoed.dk
|Websted= www.frederiksvaerk-vinderoed.dk
}}
}}
'''Vinderød Kirke''' ligger i [[Vinderød]] nordøst for [[Frederiksværk]] i [[Halsnæs Kommune]] med udsigt over [[Arresø]]. Den nuværende kirke er bygget i [[1883]] efter tegning af [[Ove Petersen]], mens der både har været en middelalderkirke og den classenske gravkirke [[1795]]-1883, hvoraf [[Johan Frederik Classen]]s gravkapel er bevaret fra den opførte kirke i 1795.
'''Vinderød Kirke''' ligger i [[Vinderød]] nordøst for [[Frederiksværk]] i [[Halsnæs Kommune]] med udsigt over [[Arresø]]. Kirken er bygget i [[1883]] efter tegning af [[Ove Petersen]]. Der har stedet ligget både en middelalderkirke og den classenske gravkirke [[1795]]-1883, hvoraf [[Johan Frederik Classen]]s gravkapel er bevaret fra kirken opført i 1795.


I kirken findes en marmorsarkofag udført af af [[Johannes Wiedewelt]] med de jordiske rester af [[Johan Frederik Classen]]<ref>[http://www.gravsted.dk/person.php?navn=jfclassen Billede af Classens sarkofag på gravsted.dk]</ref>. Også [[Peter Hersleb Classen den yngre]] er begravet her.
I kirken findes en marmorsarkofag udført af af [[Johannes Wiedewelt]] med de jordiske rester af [[Johan Frederik Classen]]<ref>[http://www.gravsted.dk/person.php?navn=jfclassen Billede af Classens sarkofag på gravsted.dk]</ref>. Også [[Peter Hersleb Classen den yngre]] er begravet her.


== De forskellige kirker ==
Som nævnt tidligere har der mindst 2 kirker i Vinderød hvor den nuværende kirke står i dag.
=== Middelalderkirken ===
=== Middelalderkirken ===
De tidligste kilder om kirken i Vinderød er fra 1389, da Roskildebispen henlagde sognets bispetiende til [[Sankt Laurentii Kirkeruin|Sankt Laurentii kapel]] i [[Roskilde]].
De tidligste kilder er fra 1389, da Roskildebispen henlagde sognets bispetiende til [[Sankt Laurentii Kirkeruin|Sankt Laurentii kapel]] i [[Roskilde]].


Efter anlæggelse af kanalen mellem [[Arresø]] og [[Roskilde Fjord]] i [[1728]] øgedes menigheden og dette tog ekstra fart efter kanonværkets anlæggelse i [[1756]] og navngivningen af [[Frederiksværk]].
Efter anlæg i [[1728]] af kanalen mellem [[Arresø]] og [[Roskilde Fjord]] øgedes menigheden og igen efter kanonværkets anlæggelse i [[1756]] og navngivningen af [[Frederiksværk]].


Efter ejeren af kanonværket [[Johan Frederik Classen]]s død i [[1792]], indkøbtes kirken, for hans [[fideikommis]]' ([[Det Classenske Fideicommis]]) regning. Dog på betingelse af, at kongen beholdt kaldsretten og kirken forsynedes med en passende tilbygning. I [[1794]] fik man aftalt, at bygningen blev stillet til rådighed for entreprenøren, hofarkitekt [[Andreas Kirkerup]], da den efter planen skulle nedtages og en ny opføres efter planer af konferensråd [[Peter Hersleb Classen den ældre]], bror til J.F. Classen.
Ejeren af kanonværket [[Johan Frederik Classen]] døde i [[1792]], og kirken blev købt af hans [[fideikommis]]' ([[Det Classenske Fideicommis]]) den betingelse, at kongen beholdt kaldsretten, og kirken forsynedes med en passende tilbygning. I [[1794]] blev bygningen stillet til rådighed for entreprenøren, hofarkitekt [[Andreas Kirkerup]], da den skulle nedtages og en ny opføres efter planer af konferensråd [[Peter Hersleb Classen den ældre]], bror til J.F. Classen.


=== Den classenske gravkirke 1795-1883 ===
=== Den classenske gravkirke 1795-1883 ===

Versionen fra 13. jun. 2017, 18:17

Vinderød Kirke
Vinderød Kirke 2008
Generelt
Opført 1883 (nuværende)
Geografi
Adresse Kirkevej 13, 3300 Frederiksværk
Sogn Frederiksværk-Vinderød Sogn
Pastorat Frederiksværk-Vinderød Pastorat
Provsti Frederiksværk Provsti
Stift Helsingør Stift
Kommune Halsnæs Kommune
Kommune (1970) Frederiksværk Kommune
Eksterne henvisninger
www.frederiksvaerk-vinderoed.dk

Vinderød Kirke ligger i Vinderød nordøst for Frederiksværk i Halsnæs Kommune med udsigt over Arresø. Kirken er bygget i 1883 efter tegning af Ove Petersen. Der har på stedet ligget både en middelalderkirke og den classenske gravkirke 1795-1883, hvoraf Johan Frederik Classens gravkapel er bevaret fra kirken opført i 1795.

I kirken findes en marmorsarkofag udført af af Johannes Wiedewelt med de jordiske rester af Johan Frederik Classen[1]. Også Peter Hersleb Classen den yngre er begravet her.

Middelalderkirken

De tidligste kilder er fra 1389, da Roskildebispen henlagde sognets bispetiende til Sankt Laurentii kapel i Roskilde.

Efter anlæg i 1728 af kanalen mellem Arresø og Roskilde Fjord øgedes menigheden og igen efter kanonværkets anlæggelse i 1756 og navngivningen af Frederiksværk.

Ejeren af kanonværket Johan Frederik Classen døde i 1792, og kirken blev købt af hans fideikommis' (Det Classenske Fideicommis) på den betingelse, at kongen beholdt kaldsretten, og kirken forsynedes med en passende tilbygning. I 1794 blev bygningen stillet til rådighed for entreprenøren, hofarkitekt Andreas Kirkerup, da den skulle nedtages og en ny opføres efter planer af konferensråd Peter Hersleb Classen den ældre, bror til J.F. Classen.

Den classenske gravkirke 1795-1883

Vinderød Kirke fra 1795 (malet 1837)
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Kirken fra 1883

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Noter

Eksterne kilder og henvisninger


Koordinater: 55°59′06.5″N 12°02′07″Ø / 55.985139°N 12.03528°Ø / 55.985139; 12.03528

KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion