Ålbæk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tilføjet link
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Rette opsætning
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 43: Linje 43:
'''Ålbæk''' eller '''Aalbæk''' ligger på [[Skagen Odde]] i det nordligste [[Vendsyssel]]. Byen ligger inderst i [[Ålbæk Bugt]] - [[Kattegat]] og har givet navn til bugten. Byen var oprindeligt et fiskerleje og har i dag en charmerende fiskeri- og lystbådehavn. <br />
'''Ålbæk''' eller '''Aalbæk''' ligger på [[Skagen Odde]] i det nordligste [[Vendsyssel]]. Byen ligger inderst i [[Ålbæk Bugt]] - [[Kattegat]] og har givet navn til bugten. Byen var oprindeligt et fiskerleje og har i dag en charmerende fiskeri- og lystbådehavn. <br />
Byen har {{vis indbyggere DK|813-18316}}. Indbyggertallet i byen og oplandet øges kraftigt i ferier og helligdage. Gæsterne ferierer i de store sommerhusområder der ligger både nord og syd for byen, i feriehuse i byen, på en af de tre campingpladser der ligger i kort afstand fra byen, ombord på deres både i havnen eller som gæster på byens Kro [[Aalbæk gl. Kro]].
Byen har {{vis indbyggere DK|813-18316}}. Indbyggertallet i byen og oplandet øges kraftigt i ferier og helligdage. Gæsterne ferierer i de store sommerhusområder der ligger både nord og syd for byen, i feriehuse i byen, på en af de tre campingpladser der ligger i kort afstand fra byen, ombord på deres både i havnen eller som gæster på byens Kro [[Aalbæk gl. Kro]].

Livet i Ålbæk - store og små begivenheder kan følges på facebooksiden Lysets Landsby - 9982 Ålbæk: https://m.facebook.com/lysetslandsby/
Livet i Ålbæk, store og små begivenheder, kan følges på facebooksiden Lysets Landsby - 9982 Ålbæk: https://m.facebook.com/lysetslandsby/


Byen har folkeskole til 9. klasse, børnehave, lægehus med læge og tandlæge og apoteksudsalg.<br />
Byen har folkeskole til 9. klasse, børnehave, lægehus med læge og tandlæge og apoteksudsalg.<br />

Versionen fra 25. jun. 2017, 17:22

For alternative betydninger, se Ålbæk (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Ålbæk)
Ålbæk

Ålbæk
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto Aalbæk - lysets landsby (Aalbæk - village of light)
Region Region Nordjylland
Kommune Frederikshavn Kommune
Sogn Råbjerg Sogn
Postnr. 9982 Ålbæk
Demografi
Ålbæk by 1.424[1] (2023)
Kommunen 58.864[1] (2023)
 - Areal 648,6 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.ålbæk.dk
Oversigtskort
Ålbæk ligger i Nordjylland
Ålbæk
Ålbæk
Ålbæks beliggenhed

Ålbæk eller Aalbæk ligger på Skagen Odde i det nordligste Vendsyssel. Byen ligger inderst i Ålbæk Bugt - Kattegat og har givet navn til bugten. Byen var oprindeligt et fiskerleje og har i dag en charmerende fiskeri- og lystbådehavn.
Byen har 1.424 indbyggere (2023)[1]. Indbyggertallet i byen og oplandet øges kraftigt i ferier og helligdage. Gæsterne ferierer i de store sommerhusområder der ligger både nord og syd for byen, i feriehuse i byen, på en af de tre campingpladser der ligger i kort afstand fra byen, ombord på deres både i havnen eller som gæster på byens Kro Aalbæk gl. Kro.

Livet i Ålbæk, store og små begivenheder, kan følges på facebooksiden Lysets Landsby - 9982 Ålbæk: https://m.facebook.com/lysetslandsby/

Byen har folkeskole til 9. klasse, børnehave, lægehus med læge og tandlæge og apoteksudsalg.
Der er, byens størrelse taget i betragtning, et meget stort udvalg af specialbutikker, ligesom der er to dagligvareforretninger, beværtninger og restauranter.
Byen har et rigt kultur- og foreningsliv, med mulighed for at engagere sig for alle aldersgrupper.
Skagensbanen går gennem byen og fra Aalbæk station, midt i byen, kører toget til henholdsvis Skagen og Frederikshavn på ca. 20 minutter. Fra Frederikshavn er der let adgang til offentlig transport videre i Danmark.

I kort afstand fra byen ligger bl.a. vandreklitten Råbjerg Mile, Ørnereservatet, Kandestederne og en golfklub.

Ålbæk ligger i Frederikshavn Kommune i Region Nordjylland. Byen er beliggende i Råbjerg Sogn (Horns Herred).

Afstanden til Skagen mod nord er 21 Km. Der er 21 km til Frederikshavn 21 Km, 31 km til Hirtshals 31 Km og omkring 41 km til Hjørring 41 Km.

Historie

Ålbæk benævnes 1638 Olbech. I perioden 1970 til 2006 lå Ålbæk i Skagen Kommune, Nordjyllands Amt.

Lysets Landsby

Historie

Ålbæks slogan "Lysets Landsby" blev første gang præsenteret på et borgermøde i byen i november 2014. Sloganet blev udviklet og præsenteret af borger i Ålbæk Mads Hardahl-Haugaard på baggrund af den proces, de ideer og drøftelser der havde været på to forudgående borgermøder. Borgermøderne blev en realitet, idet en gruppe af borgere, på byens vegne, søgte om deltagelse i Distriktudvalget i Frederikshavn Kommunes pilotprojekt for udvikling af landsbyplaner. Gruppen af borgere, kaldet Initiativgruppen Ålbæk, blev skabt i forbindelse med Frederikhavns Kommunes offentliggørelse af planer vedrørende skolelukninger.
I starten af 2015 designede Rumdesigner mdd Hanne Lind-Bonderup på opfordring fra Initiativgruppen et logo til sloganet. Logoet blev drøftet og godkendt i Initiativgruppen, i Ålbæk Handelsstandsforening og i ålbæk ny turistforening. Slogan og logo blev taget i brug medio marts 2015.

Begrundelse

Naturen

Ålbæk ligger centralt på Skagen Odde. Området har danmarksrekorden i antallet af solskinstimer - med Bornholm på andenpladsen. De norske fjelde gør, at Skagens Odde har sol i så mange timer. Føneffekten skaber et skyfrit område over den nordligste del af jylland. Desuden giver det et særligt lys, at der er så kort afstand til havet på begge sider af kysten, ydermere giver sandet genskin på stranden.

Selv om Danmark er et lille land, er der forskel på dagens længde inden for landets grænser. Ved sommerjævndøgn, som er årets længste dag, mærkes forskellen tydeligst. Ophold på Skagen Odde giver således på dette tidspunkt 40 til 50 minutters mere med lys end ophold ved Gedser. Skagen Odde og dermed Ålbæk er således et af de bedste steder i Danmark når det gælder oplevelsen af sol og lyse nætter.

Kulturen

Man nåede på borgermøderne i Ålbæk frem til følgende fælles vision for Landsbyplan 2014:

Gennem nærvær og fællesskab bevares og udvikles Ålbæks natur-, sundheds-, og kulturværdier til glæde for borgere og gæster.

Strand

Ålbæk er en kystby, hvorfor man i den østlige del af byen har direkte adgang til Kattegat. Kyststrækningen fra Skagen til Frederikshavn danner en bugt, som er opkaldt har fået navnet Ålbæk Bugt, da dette er midtpunktet for strækningen. Denne beliggenhed gør at vandet er yderst roligt og forholdsvis lavt ved kysten, hvilket gør badeforholdene perfekte. Den tilhørende stand, Ålbæk Strand, er flere kilometer lang, hvor der i Ålbæk skelnes mellem en nord og en sydside, som adskilles af havnen. Den nordlige side er den populæreste og mest besøgt blandt lokale og turister, muligvis fordi arrangementer som Skt. Hans bliver afholdt netop her. Ålbæk Strand er dækket af hvidt sand og er forholdsvis fattig på sten, hvilket endvidere gør dette til en attraktiv badestrand. På stranden findes små å-udløb bl.a. af Knasborg Å og Aalbæk Å, som efter sigende også har lagt navn til byen. På den vestlige del af stranden, afskærmes der fra byen med klitter, hvor der findes bred vegetation, som den spiselige havtorn.

Strandene er kendt for, at være yderst børnevenlige, idet der sjældent er stærk strøm, der er ren sandbund uden sten og oftest relativt lavt og klart vand. Ydermere må der ikke køres i bil på strandene, hvilket gør det trygt og roligt at færdes der for både børn og voksne. Strandene ved Ålbæk har gennem mange år haft det blå flag. Vesterhavet ligger kun ca. 7 km nordvest for byen og giver borgere, såvel som gæster, i byen mulighed for, at kombinere oplevelser ved det rolige Kattegat med oplevelser ved det, ofte, mere rå Vesterhav.

Skov

Vest for byen, grænsende helt op til byskiltet, ligger Ålbæk Klitplantage. Skoven er primært dækket af nåletræer. Der er lavet stier, som gør skoven let tilgængelig, samt en tilhørende hundeskov. Skoven gemmer endvidere på en sø, som er populær blandt byens indbygger og går under navnet "Skovsøen", hvor der er opsat grill- og bålplads, samt bænke. Et par kilometer vest for skovsøen, findes Tingstenen som er opført i 1891 og nu fredet. Tingstenen blev i sin tid brugt til strafudmåling af Birketinget, hvor Galgebakken ikke ligger langt derfra. Området er præget af egetræer. Sydvest for dette findes stensletten, hvor der er både er mulighed for at finde fosiler og forstende ting. Gennem skoven løber Knasborg Å, som kan følges ud til kysten.

Plantagen giver rig mulighed for vandreture, løb, moutainbiking og ridning på de til formålet anlagte stier. Vest for plantagen ligger et stort områder der i ældre tid var en meget stor sø Gårdbo Sø, området er i dag afvandet, men der er fortsat mulighed for at opleve et rigt fugleliv, idet, gæs, svaner, traner m.v. på træk opholder sig i store flokke i området.

Aalbæk Havn

Historie

Ålbæk Havn blev etableret og åbnet i 1930 og er i dag en fiskeri- og lystbådehavn. Havnen er hjemsted for skibsværftet Aalbæk Værft. Beliggende på havnen er en mindre glasfibervirksomhed. Ca. 75 lystbåde og 25 fiskefartøjer er hjemmehørende i havnen.

Foreninger

Se også

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Skagen FyrSpire
Denne artikel om geografi i Frederikshavn Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi