Nekhbet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Tilføjer {{Ukategoriseret}}
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 3: Linje 3:
'''Nekhbet''' var [[øvreegyptens]] gudinde i [[egyptisk mytologi]].
'''Nekhbet''' var [[øvreegyptens]] gudinde i [[egyptisk mytologi]].


Hun fremstilledes enten som en [[grib]] med den hvide krone på hovedet eller som en kvinde der i den ene hånd holder en [[lotusblomst]] og i den anden en [[ankh]]. Hun bliver ofte vist sammen med [[nedreegyptens]] gudinde [[Wadjet]], der fremstilles som en [[slange]], nogle gange med [[vinger]].
Hun fremstilledes enten som en [[grib]] med den hvide krone på hovedet eller som en kvinde der i den ene hånd holder en [[lotusblomst]] og i den anden en [[ankh]]. Hun bliver ofte vist sammen med [[nedreegyptens]] gudinde [[Wadjet]], der fremstilles som en [[slange]], nogle gange med [[vinger]]. De to gudinder indgår i faraos titulatur under navnet nebti, der betyder "De to fruer". Som beskytter af øvreegypten kunne hun også symbolisere øvreegyptens hvide krone.


Som beskyttende gudinde optrådte hun også som fødselsgudinde, hvilket førte til at hun blev identificeret med [[Heket]]. Hun blev også identificeret med [[Ra]]s venstre øje, [[månen]], og således med [[Horusøjet]]. I nye rige blev Nekhbet identificeret med [[Hathor]], og kunne siden, ligesom denne, optræde som soløjet.
{{Ukategoriseret}}
{{Ukategoriseret}}

Versionen fra 26. jun. 2017, 09:36

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Nekhbet var øvreegyptens gudinde i egyptisk mytologi.

Hun fremstilledes enten som en grib med den hvide krone på hovedet eller som en kvinde der i den ene hånd holder en lotusblomst og i den anden en ankh. Hun bliver ofte vist sammen med nedreegyptens gudinde Wadjet, der fremstilles som en slange, nogle gange med vinger. De to gudinder indgår i faraos titulatur under navnet nebti, der betyder "De to fruer". Som beskytter af øvreegypten kunne hun også symbolisere øvreegyptens hvide krone.


Som beskyttende gudinde optrådte hun også som fødselsgudinde, hvilket førte til at hun blev identificeret med Heket. Hun blev også identificeret med Ras venstre øje, månen, og således med Horusøjet. I nye rige blev Nekhbet identificeret med Hathor, og kunne siden, ligesom denne, optræde som soløjet.

Kategori mangler
Denne side hører til i en eller flere kategorier. Kategoriser venligst denne side ved at placere den sammen med lignende emner. Fjern skabelonen efter kategorisering. Bemærk, at kategorier påsat via skabeloner, samt meget generelle kategorier ikke bør betragtes som tilstrækkelige.