Forskel mellem versioner af "Grækenland"

Spring til navigation Spring til søgning
100 bytes fjernet ,  for 4 år siden
(en stavefejl, betydeligt var stavet forkert som "betydligt", ordet ligger under emnet Klima der overemnet Grækenland)
 
=== Nyere historie ===
Grækenland var under det [[Osmanniske Rige]] fra 1359 til 1821. Grækenlands nyere historie op til 1974 var præget af instabilitet og skiftende regeringer, såvel lovlige som [[diktatur]]er. Det medførte megen uro i landet, da to konger blev afsat i 1914, og landet senere, i 1924, igen blev [[republik]]. I begyndelsen af [[2. verdenskrig]] blev Grækenland angrebet af [[Benito Mussolini]]s Italien. Det lykkedes grækerne at slå angrebet tilbage, men i 1941 besatte [[Nazi-Tyskland]] Grækenland. Det skønnes, at ca. 370.000 grækere (ca 7% af befolkningen) mistede livet under 2. verdenskrig - mange af [[sult]].
[[Benito Mussolini]]s Italien. Det lykkedes dog grækerne at slå angrebet tilbage, men i 1941 besatte [[Nazi-Tyskland]] Grækenland. Det skønnes, at ca 370.000 grækere (ca 7% af befolkningen) mistede livet under 2. verdenskrig, mange af disse af [[sult]].
 
I 1944 trak Nazi-Tyskland sig ud af Grækenland. [[England]] forsøgte at genindsætte kongen, der var i [[eksil]] i [[London]], men størsteparten af [[modstandsbevægelse]]n, nemlig den [[kommunist]]iske, modsatte sig det. Det førte til [[den græske borgerkrig]] (1946-49), som afsluttedessluttede med de borgerliges og royalisternes sejr i 1949 med støtte fra Storbritannien og USA. Borgerkrigen var præget af grusomme overgreb fra begge sider, både på modpartens styrker og på civilbefolkningen. Allerede i 1946 var kong [[Georg 2. af Grækenland|Georg 2.]] vendt tilbage til Grækenland, efterfulgtog blev fulgt af kong [[Paul af Grækenland|Paul]] i 1947. [[Kong Konstantin]], Pauls søn, efterfulgtefulgte ham på tronen i 1964, og blev senere gift med [[prinsesse Anne-Marie]], søster til [[Margrethe 2.|Dronning Margrethe]].
 
Den 13. december 1967 forsøgte kong Konstantin at tage magten over militæret, men det mislykkedes, og han og dronning Anne-Marie måtte, sammen medmåttemed deres børn, flygte fra Grækenland. I 1974 udråbte oberst [[Georgios Papadopoulos]] sig selv til præsident i Grækenland. Militæret havde magten i landet, indtiltil [[Tyrkiet]] invaderede [[Cypern]] senere samme år, og militærregeringen blev afsat. Ved en folkeafstemning i 1974 besluttede grækerne, at kongen ikke skulle vende tilbage, men i 2004 fik kongefamilien lov til igen at bosætte sig i Grækenland. Fra 1945 til 1974 var den græske befolkning udsat for en kommunistjagt, der medførte, at demokratiets vilkårdemokratiet var meget anstrengteanstrengt, eftersomda alle venstreorienterede, også ikke-kommunister, blev forfulgt. Endog en del centrumorienterede og enkelte borgerlige kom i klemme, når de krævede ægte demokrati.
demokrati.
 
== Geografi ==
Anonym bruger

Navigationsmenu