Boiotien: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
stubbed
billede
Linje 1: Linje 1:
[[File:Nomos Viotias.png|thumb|Bioitiens placering på et kort over nutidens Grækenland]]
'''Boiotien''' eller '''Bøotien''' (græsk Βοιωτία, ''Boiōtia'', nygræsk ''Vjotía'') er et landskab i Mellemgrækenland nord for Athen.
'''Boiotien''' eller '''Bøotien''' (græsk Βοιωτία, ''Boiōtia'', nygræsk ''Vjotía'') er et landskab i Mellemgrækenland nord for Athen.



Versionen fra 14. jul. 2017, 16:27

Bioitiens placering på et kort over nutidens Grækenland

Boiotien eller Bøotien (græsk Βοιωτία, Boiōtia, nygræsk Vjotía) er et landskab i Mellemgrækenland nord for Athen.

Landskabet er bjergrigt mod syd og forholdsvis kuperet mod nord; i midten er der fladland. Den vigtigste by er Theben (Thiva). Andre byer, der havde en vis betydning i oldtiden, er Orchomenos, Thespiai og Plataiai.

Mytologien afspejler Thebens væsentlige rolle i mykensk tid (således er det her, Kong Ødipus regerede). I klassisk tid dannede de boiotiske byer et forbund under Thebens ledelse. Under den anden perserkrig (480 f.Kr.) valgte de side for Persien og under den peloponnesiske krig (431-404 f.Kr. for Sparta (eftersom Theben traditionelt havde rivaliseret med Athen). I det 4. århundrede f.Kr. var Theben en tid lang den førende stat, men Alexander den Store ødelagde byen i 335 f.Kr. efter et mislykket oprørsforsøg.

Berømte boiotere er digterne Korinna og Pindar og hærføreren Epameinondas.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Græsk geografiSpire
Denne artikel om græsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi