Ontologi (filosofi): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
15 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
linkfix
(opstrammer)
(linkfix)
'''Ontologi''' (fra [[Græsk (sprog)|græsk]] ''on ''(''ὤν'')'','' = "værende", ''logia ''(λογία) = "læren om") betegner inden for [[Filosofi|filosofien]] studiet af det værende, dvs. studiet af det som eksisterer, og hvordan det eksisterer.
 
[[Aristoteles]] betragtes som ontologiens fader. [[PræsokratikerneFørsokratikere|Førokratikerne]], [[Demokrit]] og [[Platon]] gjorde sig ontologiske betragtninger, men det var Aristoteles, der introducerede ontologi som den disciplin, der studerer væren qua væren.
 
Inden for [[videnskabsteori]]en taler man om et fags ontologi, dvs de grundlæggende antagelser om fagets genstandsfelt. I denne forbindelse taler man eksempelvis om [[ontologisk reduktion]], der dels kan handle om at forsimple et specifik fags [[genstandsfelt]], og dels kan handle om, hvorvidt et fags genstandsfelt kan inkludere eller eliminere andre fags genstandsfelter. Det klassiske eksempel på sidstnævnte er den berømte ambition om [[enhedsvidenskab]], hvor enheden forsøges etableret gennem ideen om en fælles ontologi – et genstandfelt for alle videnskaber. Således har man tænkt, at man kunne reducere [[socialvidenskab]] til [[psykologi]], psykologi til [[biologi]], biologi til [[fysik]] og på denne måde gøre fysikkens genstandsfelt til alle videnskabers fælles ontologi.
1.983

redigeringer

Navigationsmenu