Forskel mellem versioner af "Franz Erik Toft"

Spring til navigation Spring til søgning
68 bytes fjernet ,  for 3 år siden
småret
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
(småret)
 
== Liv og karriere ==
Toft var søn af gårdejer Peder Knudsen Toft (1890) og Anne Emilie Bundgaard (1892), begge forældre vartilhørte enligtegentlig venstrefolkVenstre, men blev alligevel nationalsocialistisk indstilledeindstillet og prægede derfor sønnen, som tidlig fra 1940 var aktiv i det nazistiske ungdomsorganisation [[NSU]] (Nationalsocialistisk Ungdom). ogHan kom derigennem til [[Tyskland]] som tysklandsfrivillig. Få dage før han blev 16 år gammel, begyndte han på ungdomsførerskole i [[Berlin]]. Den 12. april [[1943]] meldte han sig ind i [[DNSAP]] (Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti). I 1943 var han ansat som brandværnsmedhjælper på [[Flyvestation Aalborg]] ved [[Rødslet]] og på [[Flyvestation Karup]] i Midtjylland. SamtidigtSamtidig havdefik han et seks ugers kursus på [[Schalburgkorpset]]s skole ([[Høvelte Kaserne]]) i Birkerød. Dernæst gjordevar han tjeneste indtiltil november [[1944]] hos den tyske besættelsesmagt som uniformeret og bevæbnet sabotagevagt. Han var sabotagevagt på søflyvepladsen ved Aalborg til den 16. maj 1944 og derefter i Italien og Frankrig.
I Italien og Frankrig gjorde han tjeneste under den tyske [[Organisation Todt]], som blandt andet stod for opførelsen af Atlantvolden.
 
Fra begyndelsen af januar [[1945]] til befrielsen var Toft atter hjemme og arbejdede som medhjælper hos [[Gestapo]]s afdeling i [[Aalborg]]. Han deltog i mange anholdelser, mishandlinger af danske anholdtefanger og i flere sprængninger og ildspåsættelser.
 
I retssagen mod Toft blev der især lagt vægt på hans ivrige engagement hos Gestapo og på et drabsforsøg på en politibetjent, der havde forsøgt at likvidere Toft. Han blev dømt til døden. Frantz Toft var tyve år gammel og den yngste af de 46, der blev henrettet i forbindelse med [[retsopgøret]] efter besættelsen.
P.S. Hils ogsaa mine venner i Kong Hans <ref>Note: Navn for arresten i Ålborg</ref>og sig til Kristian og Albert, at mit sidste ønske vil være, at de maa undgaa dette her, men hvis det skal ske, saa er det slet ikke saa slemt.}}
 
[[Kristian Egede Lundholm]] og [[Albert Johannes Dahl]] (vennerne i "Kong Hans") blev ligeledes idømt [[dødsstraf]] og henrettet i forbindelse med retsopgøret.
 
Frantz Erik Toft ligger begravet på [[Almen Kirkegård]] i [[Aalborg]].
Anonym bruger

Navigationsmenu