Forskel mellem versioner af "Peter Heise"

Spring til navigation Spring til søgning
35 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
m
Flertydige
(småret)
m (Flertydige)
Peter Heise tog [[filosofikum]], men begyndte ikke som planlagt på [[jura]]studiet. I stedet studerede han musikteori hos [[A.P. Berggreen]], der kom til at præge Heises værker med sine tanker om den danske folkeviser som basis for musik i en national ånd. Han fulgte dette op med et studieophold i [[Leipzig]] i [[1852]], hvor den tyske [[Nationalromantikken|nationalromantik]] var fremherskende.
 
Umiddelbart efter studentereksamen blev han medlem af [[Studenterforeningen]] og bevarede hele livet en nær kontakt med dette miljø. I årene fra [[1854]]-[[1857]] var han hjælpedirigent i [[Studentersangforeningen]]. I disse år skrev han musik til mange sange i [[Jens Christian Hostrup|Hostrup]]s komedier og vaudeviller. Derefter blev han ansat ved [[Sorø Akademi]], hvor han fungerede som organist og musiklærer [[1857]]-[[1865]].
 
I [[1859]] var blev han gift med [[Vilhemine Hage|Ville (Vilhelmine) Hage]], datter af storkøbmanden [[Alfred Hage (handelsmand)|Alfred Hage]], og kunne derfor leve sit liv uden økonomiske bekymringer. Familien flyttede [[1865]] tilbage til [[København]], hvor Heise resten af sit liv koncentrerede sig om at komponere. Han var i stand til at foretage hyppige og lange rejser til [[Italien]] i [[1861]]-[[1862]], [[1867]], [[1868]]-[[1869]] og [[1879]] og var også i [[Paris]] i foråret [[1865]]. I Italien mødte han den norske digter [[Bjørnstjerne Bjørnson]], hvis tekster han flittigt brugte af, men også en kreds af italienske musikere i [[Rom]], blandt andre komponisten og pianisten [[Giovanni Sgambati]], der inspirerede ham til en række kammermusikværker.
== Musikken ==
{{uddybende|Liste over Peter Heises værker}}
Heise var en af kæmperne i 1800-tallets danske musik. Hans indsats var markant på to områder: [[Romance (musik)|romance]]n og den store opera. Selv om hans operaproduktion var begrænset, fik hans hovedværk [[Drot og Marsk]] prædikatet "Den bedste danske opera i 1800-tallet". Den blev lunkent modtaget fra starten, men blev siden mere populær og spilles stadig. Hans sange og romancer var derimod talrige. Udviklingen af den danske sang startede i 1790’erne med [[Johann Abraham Peter Schultz|Schultz]] og den videreførtes af [[C.E.F. Weyse|Weyse]] og [[Gade]]. Mange andre bidrog, men Heise forfinede genren, og romancetraditionen kulminerede med den 20 år yngre [[P.E. Lange-Müller]] i slutningen af 1800-tallet. Derpå indtrådte en reaktion i starten af 1900-tallet anført af [[Thomas Laub]] og [[Carl Nielsen]]. De ønskede, at den danske sang skulle være enklere og nemmere at synge. Deres ideer blev videreført af bl.a. [[Poul Schierbeck]] og [[Thorvald Aagaard]] for så at ebbe ud omkring [[1950]] med bl.a. [[Otto Mortensen]].
 
Heises mesterskab bygger på hans evne til, med respekt for den strofiske form, at bygge sine sange op i klart overskuelige forløb med en fint formet melodik uden lige i dansk romancekunst. Han viser allerede tidligt en sikker sans for at indfange et natur- eller kærlighedsdigts stemning, og tilføje et klaverakkompagnement, der udøver en klangligt forfinet og musikalsk medtolkende funktion.
 
Heise debuterede som komponist i [[1848]] med en studenterforeningskantate og skrev derpå en lang række [[romance]]rromancer. Han skrev også klavermusik, kammermusik og en symfoni samt scenemusik mm. Klaverkvintetten fra [[1869]] nævnes som det bedste danske eksempel i den genre. Dertil kommer en klavertrio i E<sup>b</sup>-dur, 6 strygekvartetter, nogle stykker for cello og klaver, og en violinsonate. Hans største enkeltbedrift er dog operaen ''[[Drot og marsk]]'' med [[libretto]] af [[Christian Richardt]], der blev uropført på [[Det kongelige Teater]] [[25. september]] [[1878]].
 
Efter Heises død udkom tre bind med ''Romancer og Sange'', der opsamlede tidligere trykte sange og hidtil ikke udgivne. Bøgerne indeholder i alt 187 sange og romancer, men hvis man tæller dem med, der stammer fra diverse skuespil, kommer man op på i alt ca. 300. Nogle musikforskere har ment, at hvis Heise havde skrevet til tyske tekster, ville hans romancer i dag være verdenskendte.
40.178

redigeringer

Navigationsmenu