Lotto: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra Fixaren7 (diskussion | bidrag)
Linje 13: Linje 13:
== Se også ==
== Se også ==
*[[Eurojackpot]]
*[[Eurojackpot]]
*[https://da.euromillions-lottosystem.com/lottotal Danske Lottotal]


==Referencer==
==Referencer==

Versionen fra 24. aug. 2017, 21:48

For alternative betydninger, se Lotto (flertydig).

Lotto er et tilfældighedsspil eller hasardspil, hvor spilleren mod en finansiel indsats tipper på, at bestemte tal vil blive udtrukket af en begrænset talmængde. Rammes de bestemte tal, udløses en stor pengepræmie, da de sandsynlighedsmatematiske forhold gør, at der kræves et ekstremt held for at vinde stort. Tabernes indsatser finansierer vindernes præmier, samt et overskud til udbyderen af lottospillet.

Oprindelse

Lottospillet har sin oprindelse i den italienske by Genova, hvor man tilbage i det 15. århundrede trak lod om 5 politiske poster blandt 90 navne. Væddemålene om udfaldet af de politiske lodtrækninger blev populære og førte til ideen om at udskifte de 90 navne med 90 tal. Lottospillet "5/90" var en realitet. Det blev en kærkommen og nem indtægtskilde for fyrster og konger, der typisk havde eneret på spillet.

Lotto i Danmark

Uddybende Uddybende artikel: Lotto (Danske Spil)

Lottospillet udbydes i Danmark af Danske Spil (tidligere Dansk Tipstjeneste) og nogle mindre udbydere på internettet som f.eks. Lotto24. Danske Spil, som er den største udbyder, er ejet 80 % af den danske stat og af de to store idrætsorganisationer, Danmarks Idrætsforbund og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger med 10 % hver. Danske Spil havde tidligere monopol på at udbyde spillet i Danmark ifølge Tips- og Lottoloven, men andre udbydere såsom Lotto24 fik rettens ord for, at de også godt måtte bruge navnet Lotto[1]. Tips- og Lottoloven er dog sidenhen blevet ophævet[2]. Ca. 45 % af spillernes indsatser betales tilbage i form af præmier. Den første lottotrækning i Danmark fandt sted 7. oktober 1989, og siden år 2000 har man kunne spille med Joker. Hen over årene er jackpots blevet højere og højere, og især introduktionen af det europæiske fælleslotteri EuroJackpot har medført rekordgevinster indenfor lotterier. Således vandt en 47-årig kvinde i 2015 en jackpot på 315 millioner kroner i EuroJackpot, hvilket til dato stadig er rekord i Danmark[3]. Dog er chancerne for at vinde nævneværdige gevinster i Lotto og andre tilsvarende spil minimale.[4]

Se også

Referencer