Eufemisme: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.224 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
billede + se også m.v.
No edit summary
(billede + se også m.v.)
[[File:Barcelona bombing (1938).jpg|thumb|"Levering af en bombe" er en eufemisme i anledning af en ubehagelig virkelighed.]]
En '''eufemisme''' er et ord, der bruges som omskrivning for et andet, der er uønsket eller [[tabu]]-belagt. Årsagen kan være, at det oprindelige ord opfattes som ubehageligt eller [[vulgær]]t, eller at det opfattes som negativt eller nedsættende et [[pejorativ]].
 
Eksempler på eufemismer er: ''sove ind'' og "afgå ved døden" i stedet for ''at [[Død|dø]]'', ''[[adamskostume]]''/''[[evakostume]]'' i stedet for ''[[nøgenhed]]'', ''[[lønmodtager]]'' i stedet for ''[[arbejder]]'', ''sort'' og ''farvet'' i stedet for ''[[neger]]'' og ''[[samspilsramt]]'' i stedet for ''[[adfærdsvanskelig]]'' eller ''[[miljøskadet]]'', ''[[konfiskation]]ældre'' i stedet for ''[[tyveri]]gammel'', ''familietragedie'' i stedet for ''drab på familiemedlemmer''.
 
Canadieren [[Steven Pinker]] har udviklet en teori, som han kalder ''eufemisme-trædemøllen''. Ifølge den vil de negative associationer, der er forbundet med et ord, altid efter en vis periode blive overført til eufemismen. Det fører til dannelsen af en ny eufemisme. Nye ord bidrager ikke til at løse problemer. Det kan højst tilsløre dem og måske endda forsinke en virkelig løsning.
 
I nogle tilfælde ses den modsatte tendens. Det vil sige, at brugen af eufemismer bevidst afvises, og tingen kaldes ved "rette navn", ud fra en betragtning om, at "det ikke er noget at skamme sig over". Et eksempel på det har vi i [[1970'erne]], hvor [[kvindebevægelsen]] insisterede på brugen af ordet [[kvinde]] frem for [[Frue|dame]] og [[pige]]. Mange [[homoseksuel]]le insisterer på at bruge ordet ''bøsse'', der tidligere var negativt og tabubelagt; det blev nu neutralt.
 
== Eufemismer og krig ==
Eufemismer er ofte anvendte i omtale af krig.<ref>[http://politiken.dk/debat/art6093997/Soldater-er-i-krig.-Anerkend-det-%E2%80%93-uden-at-pakke-tingene-ind-i-floromvunden-tale ''Soldater er i krig. Anerkend det – uden at pakke tingene ind i floromvunden tale'', politiken.dk]</ref> Selve begrebet krig betegnes til tider som "aktivistisk udenrigspolitik", "militære operationer", "internationale missioner, "kampagner" etc., ligesom bombardementer omtales som "levering af bomber", hvis resultater ikke er dræbte mennesker, men "tab", eventuelt "civile tab".
 
Systematiseret udryddelse af mennesker af [[jøde|jødisk]] oprindelige blev af [[Nazi-Tyskland|nazisterne]] omtalt som "Den endelige løsning på det jødiske problem",<ref>[http://www.holocaust-uddannelse.dk/holocaust/endlosung.asp Om Endlösung på holocaust-uddannelse.dk</ref> og [[Fordrivelsen af tyskere efter 2. verdenskrig]] blev blandt andet betegnet som en "befolkningsoverførsel" o.s.v.
 
== Se også ==
* [[Politisk korrekthed]]
* [[Nysprog]]
 
{{navboks Retorik}}
138.339

redigeringer

Navigationsmenu