Ikkemetal: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Fjerner irrelevant henvisning til forklaring af hoax
Linje 1: Linje 1:
'''Ikkemetaller''' er [[grundstof]]fer som er [[isolator]]er i kondenseret tilstand (fast stof eller [[væske]]). De fleste ikkemetaller er imidlertid [[gas]]ser. De har forholdsvis høj [[elektronnegativitet]] (giver ikke så let sine [[elektron]]er fra sig), og med undtagelse af [[brint]] befinder de sig i øvre højre del af [[det periodiske system]] og adskilles fra [[metal]]lerne med en diffus skrå linje bestående af [[halvmetal]]ler. Bortset fra [[vand]] ([[dihydrogenmonoxid]]), som er neutralt, er [[oxid]]er af ikkemetaller [[syre|sure]] – f.eks. [[karbondioxid]] (danner [[kulsyre]] i vand), [[nitrogendioxid]] (danner [[salpetersyre]]) og [[svovltrioxid]] (danner [[svovlsyre]]).
'''Ikkemetaller''' er [[grundstof]]fer som er [[isolator]]er i kondenseret tilstand (fast stof eller [[væske]]). De fleste ikkemetaller er imidlertid [[gas]]ser. De har forholdsvis høj [[elektronnegativitet]] (giver ikke så let sine [[elektron]]er fra sig), og med undtagelse af [[brint]] befinder de sig i øvre højre del af [[det periodiske system]] og adskilles fra [[metal]]lerne med en diffus skrå linje bestående af [[halvmetal]]ler. Bortset fra [[vand|vand (H²O)]], som er neutralt, er [[oxid]]er af ikkemetaller [[syre|sure]] – f.eks. [[karbondioxid]] (danner [[kulsyre]] i vand), [[nitrogendioxid]] (danner [[salpetersyre]]) og [[svovltrioxid]] (danner [[svovlsyre]]).


Følgende faste stoffer og ''[[gas]]ser'' hører til ikkemetallerne:<ref>[http://www.chemicalelements.com/groups/nonmetals.html Periodic Table - non-metals] Chemical Elements {{en sprog}}</ref>
Følgende faste stoffer og ''[[gas]]ser'' hører til ikkemetallerne:<ref>[http://www.chemicalelements.com/groups/nonmetals.html Periodic Table - non-metals] Chemical Elements {{en sprog}}</ref>

Versionen fra 5. nov. 2017, 07:20

Ikkemetaller er grundstoffer som er isolatorer i kondenseret tilstand (fast stof eller væske). De fleste ikkemetaller er imidlertid gasser. De har forholdsvis høj elektronnegativitet (giver ikke så let sine elektroner fra sig), og med undtagelse af brint befinder de sig i øvre højre del af det periodiske system og adskilles fra metallerne med en diffus skrå linje bestående af halvmetaller. Bortset fra vand (H²O), som er neutralt, er oxider af ikkemetaller sure – f.eks. karbondioxid (danner kulsyre i vand), nitrogendioxid (danner salpetersyre) og svovltrioxid (danner svovlsyre).

Følgende faste stoffer og gasser hører til ikkemetallerne:[1]

Gruppe
(hovedgruppe)
1
(I)
14
(IV)
15
(V)
16
(VI)
1. periode brint
2. periode kulstof kvælstof ilt
3. periode fosfor svovl
4. periode selen

Ikkemetallerne, halogenerne og ædelgasserne udgør mindre end en 1/4 af grundstofferne, men mere end 3/4 af stofmængden på Jorden. Resten er (halv)metaller.

Se også

Kilder

  1. ^ Periodic Table - non-metals Chemical Elements (engelsk)