Ifriqiya: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 4 år siden
m
komma
m (bot: indsæt coord wd)
m (komma)
Mellem [[663]] og [[703]] blev ''Ifriqiya'' gennem langvarige kampe underlagt de muslimske araberes herredømme; de lokale [[berber]]stammer forende sig til modstand og først mod slutningen af 8. århundrede blev den sidste modstand nedkæmpet. De nyligt erobrede provinser i ''Ifriqiya'', [[Maghreb]] og [[al-Andalus]] blev i de første år regeret af statholderen i [[Egypten]]. En række forskellige muslimske dynastier med hovedstad i [[Kairouan]] i det nuværende Tunesien kontrollerede herefter området, til tider dog afbrudt af berber oprør. Blandt de mest fremgangsrige var Aglabiderne og Ziriderne, der dog blev fordrevet af de invaderende [[Banu Hilal]]. Denne invasion medførte en øget arabisering af området og en omlægning af landbruget fra den traditionelle fastboende form til nomadedrift. I [[12. århundrede]] blev kystområdet kortvarigt kontrolleret af de kristne normannere, men [[Almoheder|Almohade]] [[kalif]]ferne erobrede i 1159 hele den nordafrikanske kyst indtil Egypten. Kort efter mistede de dog magten i ''Ifriqiya'' til det berberiske [[Hafsider|hafsidedynasti]], det blev indledningen til en blomstringstid for regionen.
 
Det næste dynasti blev det [[osmannisk]]e, men i slutningen af [[16. århundrede]] opnåede de store kystbyer et højt niveau af selvstyre og understøttede længe en stor piratflåde, og regionen blev i Europa kendt som [[Barbarkysten]]. Den osmanniske guvernør i [[Tunis]] blev kaldt [[Bey]]en, som dog regerede som en de facto uafhængig fyrste. Hussein dynastiet opstod i [[1705]] og beholdt titlen af Bey helt frem til [[1957]]. I [[19. århundrede]] blev landene i ''Ifriqiya'' underlagt europæiske kolonimagter, og regionen blev delt mellem tre forskellige stater.
 
Det muslimske styre i ''Ifriqiya'' medførte i middelalderen et økonomisk og kulturelt opsving, og provinsen blev udgangspunktet for den langvarige arabiseringsproces af den lokale primært berberske befolkning.
12.069

redigeringer

Navigationsmenu