Rotter: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Greenovich6969, fjerner ændringer fra 62.44.135.119 (diskussion | bidrag)
Genetablerer efter hærværk
Linje 15: Linje 15:
| slægt_da =
| slægt_da =
}}
}}
'''Rotter''' (''Rattus'') er en [[slægt (biologi)|slægt]] af [[gnaver]]e i [[musefamilien]]. Der findes omkring 66 forskellige rottearter. Disse [[pattedyr]] er større end deres slægtninge [[Mus (slægt)|musene]], men vejer sjældent over 500 gram. Rotter anses ofte for at være [[skadedyr]], som aktivt bliver udryddet af [[mennesker]]. Rotter lever nemlig bl.a. af [[affald]], og kan dermed være med til at sprede sygdomme, som kan ramme mennesker og husdyr. Men rotten kan også ses som et vigtigt nyttedyr, da den (sammen med musen), er det dyr der bliver mest anvendt, når der skal laves forsøg til udvikling af ny [[Lægemiddel|medicin]]. [[Tamrotte]]r bliver også holdt som kæledyr.
'''Rotter''' (''Rattus'') er en [[slægt (biologi)|slægt]] af [[gnaver]]e i [[musefamilien]]. Der findes omkring 64 forskellige rottearter. Disse [[pattedyr]] er større end deres slægtninge [[Mus (slægt)|musene]], men vejer sjældent over 500 gram. Rotter anses ofte for at være [[skadedyr]], som aktivt bliver udryddet af [[mennesker]]. Rotter lever nemlig bl.a. af [[affald]], og kan dermed være med til at sprede sygdomme, som kan ramme mennesker og husdyr. Men rotten kan også ses som et vigtigt nyttedyr, da den (sammen med musen), er det dyr der bliver mest anvendt, når der skal laves forsøg til udvikling af ny [[Lægemiddel|medicin]]. [[Tamrotte]]r bliver også holdt som kæledyr.


'''Rotte''' anvendes også som betegnelse for forskellige andre arter af gnavere uden for slægten ''Rattus'', f.eks. [[Bisamrotte|bisamrotten]].
'''Rotte''' anvendes også som betegnelse for forskellige andre arter af gnavere uden for slægten ''Rattus'', f.eks. [[Bisamrotte|bisamrotten]].
Linje 24: Linje 24:
* [[Sort rotte]] – også kendt som skibsrotte, husrotte, "pestrotte".
* [[Sort rotte]] – også kendt som skibsrotte, husrotte, "pestrotte".
* [[Tamrotte]] – tam udgave af den brune rotte.
* [[Tamrotte]] – tam udgave af den brune rotte.
* Carl-rotte (se også cunt-rotte) – Går også under navnet Rottefar. En af de mest rottede rotter. Rotten er kendt for at campe og angriber typisk bagfra med Chokofanter. Carl-rotten bevæger sig ikke ud fra sit habitat før mørkets frembrud, da den er bange for sollys og generelt ikke finder samvær med andre mennesker behageligt. Rotten kan desuden ikke finde ud af at køre bil, fordi den er basically er garbage.
* Bjørne-rotte – Endnu en utrolig rottet rotte, der med sit lange hår, udgør en af sovse-familiens mest sovsede rotter. Bjørne-rotten ses typisk i gæld til andre rotter. Rotten siger, ligesom Carl-rotten, aldrig nej til en god junte.
* Grøn rotte - Denne rotte ses sjældent i det de ofte bliver tilkaldt tidligt hjem af deres mødre. Den grønne rotte har svært ved at arbejde på egen hånd, i det den har en utrolig lille hjerne kapacitet. Grønne rotter dør af samme årsag ofte i en meget tidlig alder.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 14. nov. 2017, 00:16

Rotter
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata
(Chordater)
Klasse Mammalia
(Pattedyr)
Orden Rodentia
(Gnavere)
Overfamilie Muroidea
Familie Muridae
Underfamilie Murinae
Slægt Rattus
Hjælp til læsning af taksobokse

Rotter (Rattus) er en slægt af gnavere i musefamilien. Der findes omkring 64 forskellige rottearter. Disse pattedyr er større end deres slægtninge musene, men vejer sjældent over 500 gram. Rotter anses ofte for at være skadedyr, som aktivt bliver udryddet af mennesker. Rotter lever nemlig bl.a. af affald, og kan dermed være med til at sprede sygdomme, som kan ramme mennesker og husdyr. Men rotten kan også ses som et vigtigt nyttedyr, da den (sammen med musen), er det dyr der bliver mest anvendt, når der skal laves forsøg til udvikling af ny medicin. Tamrotter bliver også holdt som kæledyr.

Rotte anvendes også som betegnelse for forskellige andre arter af gnavere uden for slægten Rattus, f.eks. bisamrotten.

Arter

  • Brun rotte – også kendt som vandrerotte.
  • Sort rotte – også kendt som skibsrotte, husrotte, "pestrotte".
  • Tamrotte – tam udgave af den brune rotte.

Se også

Eksterne henvisninger


Søsterprojekter med yderligere information: