Mormon: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fjerner version 9057480 af 109.57.131.157 (diskussion) – nej, JKKSDH er langt den største mormon-organisation, men der findes udbryderkirker, som også kaldes mormoner.
Linje 12: Linje 12:


== Navnet Mormon ==
== Navnet Mormon ==
Mormonerne fik deres navn fra [[Mormons Bog]], som er opkaldt efter en person i bogen. [[Joseph Smith]] gav i ugebladet [[Times and Seasons]] d. 15. maj 1843 en uddybende forklaring på, hvad selve ordet "mormon" betyder. Han forklarede, at der var nogle, som mente ordet kunne komme fra det græske ord ''mormo'', mens han sagde, at ordet ''mormon'' er en sammensætning af det engelske ord ''more'' (mere) og det ægyptiske ord ''mon'', som han sagde betød godt, derfor skulle mormon betyde ''mere godt''. Der er dog intet, der bakker ham op i, at ''mon'' skulle betyde godt på ægyptisk, og engelsk fandtes ikke på det tidspunkt, Mormons Bogs angiveligt foregik.
Mormonerne fik deres navn fra [[Mormons Bog]], som er opkaldt efter en person i bogen. [[Joseph Smith]] gav i ugebladet [[Times and Seasons]] d. 15. maj 1843 en uddybende forklaring på, hvad selve ordet "mormon" betyder. Han forklarede, at der var nogle, som mente ordet kunne komme fra det græske ord ''mormo'', mens han sagde, at ordet ''mormon'' er en sammensætning af det engelske ord ''more'' (mere) og det ægyptiske ord ''mon'', som han sagde betød godt, derfor skulle mormon betyde ''mere godt''. Der er dog intet, der bakker ham op i, at ''mon'' skulle betyde godt på ægyptisk, og engelsk fandtes ikke på det tidspunkt, Mormons Bogs angiveligt foregik. sut den


== Kendte mormoner ==
== Kendte mormoner ==

Versionen fra 14. nov. 2017, 10:24

Denne artikel omhandler benævnelsen mormon. For største mormontrossamfund, se Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

En mormon er oftest medlem af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, som i daglig tale kaldes Mormonkirken. Navnet kommer af, at mormoner ud over Bibelen har "Mormons Bog" som et helligt skrift. Betegnelsen mormon bruges især i USA også om andre trossamfund, som også benytter Mormons Bog og kan føre deres historie tilbage til Joseph Smith.

Bl.a. Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige (Strangiter), Fundamentalistiske Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, Jesu Kristi Kirke (Bickertonitter) og Kristi Kirke med Elias' meddelelse. Kristi Samfunds medlemmer, som udgør det næststørste trossamfund, som udspringer af Mormonismen kaldes ikke mormoner, men kristne. Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige er ubetinget det største af disse trossamfund, og "mormon" bruges i daglig tale om medlemmer af denne kirke.

Nogle ældre medlemmer af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige betragter betegnelserne "mormon" og "Mormonkirken" som øgenavne, fordi de antyder, at de tilbeder en person ved navn Mormon, hvilket ikke er tilfældet. De foretrækker "de sidste dages hellige". Det er dog sjældent, at de bliver fornærmede over at blive kaldt for "mormoner", og begrebet bliver brugt som sideform af trosamfundet. Nu kalder mormoner sig selv for mormoner i stedet for sidste dages hellige: Mormonkirkens officielle danske hjemmeside er www.mormon.dk.

Men det officielle navn er stadig Sidste Dages Hellig. For mormoner er det at være en "Sidste Dages Hellig" ikke udtryk for, at de mener, de er mere hellige end andre mennesker, men at de så vidt muligt stræber efter fuldkommenhed, mod selv at blive guder.

Navnet Mormon

Mormonerne fik deres navn fra Mormons Bog, som er opkaldt efter en person i bogen. Joseph Smith gav i ugebladet Times and Seasons d. 15. maj 1843 en uddybende forklaring på, hvad selve ordet "mormon" betyder. Han forklarede, at der var nogle, som mente ordet kunne komme fra det græske ord mormo, mens han sagde, at ordet mormon er en sammensætning af det engelske ord more (mere) og det ægyptiske ord mon, som han sagde betød godt, derfor skulle mormon betyde mere godt. Der er dog intet, der bakker ham op i, at mon skulle betyde godt på ægyptisk, og engelsk fandtes ikke på det tidspunkt, Mormons Bogs angiveligt foregik. sut den

Kendte mormoner

Hvis de er medlem af et andet trossamfund end den store mormonkirke, nævnes det.

Se også