Andagt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
tilføjet FDF som er en kirkelig organisation
Linje 1: Linje 1:
'''Andagt''' ordet kommer af det tyske ord Andacht, som kommer af Andenken 'Erindring'. Andagter defineres ofte som mindre [[gudstjeneste]]r med [[bøn]] som det centrale, men der findes mange definitioner. I kirkelige foreninger som FDF, [[KFUM og KFUK]], og [[Indre Mission]] bruges andagter tit som en afslutning på aftenens sammenkomster.
'''Andagt''' ordet kommer af det tyske ord Andacht, som kommer af Andenken - at tænke på. Andagter defineres ofte som mindre [[gudstjeneste]]r med [[bøn]] som det centrale, men der findes mange definitioner. I kirkelige foreninger og børne og ungdomsorganisationer som [[Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF|FDF]], [[KFUM og KFUK]], [[KFUM-Spejderne i Danmark|KFUM]]-Spejderne og De [[De grønne pigespejdere|grønne]] pigespejdere bruges andagter tit som en optakt eller som afslutning på aftenens sammenkomster.


I en andagt relateres [[bibeltekst]]erne ofte til nutiden, lige som præster ofte gør i deres [[prædiken]]er. En andagt kan udføres af alle, så det behøver ikke at være en [[præst]], der holder andagten.
I en andagt relateres [[bibeltekst]]erne ofte til nutiden og hverdagslivet, lige som præster ofte gør i deres [[prædiken]]er. En andagt kan udføres af alle, så det behøver ikke at være en [[præst]], der holder andagten. I videre forstand kan begrebet bruges filosofisk om en meditativ tænkning, hvor der "tænkes med hjertet", og hvor man bliver grebet af det, man tænker på.


Der findes adskillige [[andagtsbog|andagtsbøger]] med tekster til andagt. Andagtsbøgerne kan også indholde andagter til godnatlæsning.
Der findes adskillige [[andagtsbog|andagtsbøger]] med tekster til andagt. Andagtsbøgerne kan også indholde andagter til godnatlæsning.

Versionen fra 25. nov. 2017, 10:43

Andagt ordet kommer af det tyske ord Andacht, som kommer af Andenken - at tænke på. Andagter defineres ofte som mindre gudstjenester med bøn som det centrale, men der findes mange definitioner. I kirkelige foreninger og børne og ungdomsorganisationer som FDF, KFUM og KFUK, KFUM-Spejderne og De grønne pigespejdere bruges andagter tit som en optakt eller som afslutning på aftenens sammenkomster.

I en andagt relateres bibelteksterne ofte til nutiden og hverdagslivet, lige som præster ofte gør i deres prædikener. En andagt kan udføres af alle, så det behøver ikke at være en præst, der holder andagten. I videre forstand kan begrebet bruges filosofisk om en meditativ tænkning, hvor der "tænkes med hjertet", og hvor man bliver grebet af det, man tænker på.

Der findes adskillige andagtsbøger med tekster til andagt. Andagtsbøgerne kan også indholde andagter til godnatlæsning.

Eksterne kilder/henvisninger