Spring til indhold

Kommunefrit område: Forskelle mellem versioner

4 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
m
+link
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
m (+link)
Et '''kommunefrit område''' betegner et område, der ligger uden for [[kommune]]inddelingen i et land og således ikke er underlagt det sidste niveau i den administrative inddeling. Det betyder også, at området ikke har nogen lokal administration eller folkevalgt forsamling. Kommunefrie områder kan være store ubeboede områder eller militære øvelsesarealer, der er direkte underlagt landets forsvar.
 
Forekomsten af kommunefrie områder er sjælden i Europa, men findes både i Danmark og Norge. I [[Danmark]] hører [[Ertholmene]] ikke under [[Bornholms Regionskommune]] og [[Region Hovedstaden]], men direkte under [[Forsvarsministeriet]]. Som følge heraf betaler de 96 indbyggere (2008) hverken [[kommuneskat]] eller [[sundhedsbidrag]]. I Norge ligger [[Jan Mayen]] og [[Svalbard]] udenfor kommunerne, dog har [[Longyearbyen]] på Svalbard siden [[2004]] haft en kommunelignende lokal administration.
 
I USA og Canada kaldes et landområde, der ikke indgår i en kommune "ikke-inkorporeret" ''(unincorporated area)''. At inkorporere betyder i denne sammenhæng at danne en kommunal sammenslutning, dvs. en by med egen administration. En ikke-inkorporeret by har altså som regel heller ikke eget bystyre, der eksempelvis kan udskrive skatter. Byen sorterer som regel direkte under et amt ''(county)''.
118.193

redigeringer