Nekhbet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
wiki, kat etc.
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 2: Linje 2:
'''Nekhbet''' var [[Øvre Egypten]]s gudinde i [[egyptisk mytologi]].
'''Nekhbet''' var [[Øvre Egypten]]s gudinde i [[egyptisk mytologi]].


Hun fremstilledes enten som en [[grib]] med den hvide krone på hovedet eller som en kvinde der i den ene hånd holder en [[lotusblomst]] og i den anden en [[ankh]]. Hun bliver ofte vist sammen med [[Nedre Egypten]]s gudinde [[Wadjet]], der fremstilles som en [[slange]], nogle gange med [[vinger]]. De to gudinder indgår i faraos titulatur under navnet nebti, der betyder "De to fruer". Som beskytter af Øvre Egypten kunne hun også symbolisere Øvre Egyptens hvide krone.
Hun fremstilledes enten som en [[grib]] med den hvide krone på hovedet eller som en kvinde der i den ene hånd holder en [[lotus]] og i den anden en [[ankh]]. Hun bliver ofte vist sammen med [[Nedre Egypten]]s gudinde [[Wadjet]], der fremstilles som en [[slange]], nogle gange med [[vinger]]. De to gudinder indgår i faraos titulatur under navnet nebti, der betyder "De to fruer". Som beskytter af Øvre Egypten kunne hun også symbolisere Øvre Egyptens hvide krone.





Versionen fra 11. jan. 2018, 19:03

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Nekhbet var Øvre Egyptens gudinde i egyptisk mytologi.

Hun fremstilledes enten som en grib med den hvide krone på hovedet eller som en kvinde der i den ene hånd holder en lotus og i den anden en ankh. Hun bliver ofte vist sammen med Nedre Egyptens gudinde Wadjet, der fremstilles som en slange, nogle gange med vinger. De to gudinder indgår i faraos titulatur under navnet nebti, der betyder "De to fruer". Som beskytter af Øvre Egypten kunne hun også symbolisere Øvre Egyptens hvide krone.


Som beskyttende gudinde optrådte hun også som fødselsgudinde, hvilket førte til at hun blev identificeret med Heket. Hun blev også identificeret med Ras venstre øje, månen, og således med Horusøjet. I nye rige blev Nekhbet identificeret med Hathor, og kunne siden, ligesom denne, optræde som soløjet.

ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.