Gudhjem: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp
Rettet stavefejl
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp
Linje 42: Linje 42:
|landiso = DK
|landiso = DK
}}
}}
'''Gudhjem''' er en by ved [[Salene Bugt]] på det nordøstlige [[Bornholm]] med {{vis indbyggere DK|400-18349}}, beliggende 15 km sydøst for [[Allinge]] og 14 km nordvest for [[Svaneke]] 10 kom nord for [[Rønne]].
'''Gudhjem''' er en by ved [[Salene Bugt]] på det nordøstlige [[Bornholm]] med {{vis indbyggere DK|400-18349}}, beliggende 15 km sydøst for [[Allinge]] og 14 km nordvest for [[Svaneke]] 10 km nord for [[Rønne]].


Fra Gudhjem er der færgeforbindelse til [[Christiansø]], hvilket der har været i en eller anden form helt tilbage til [[1684]], hvor fæstningen på Christiansø blev bygget. [[Christian 5|Kongen]] gav fiskerne særlige privilegier til gengæld for, at de stillede deres robåde til rådighed, når der skulle sejles til øen.
Fra Gudhjem er der færgeforbindelse til [[Christiansø]], hvilket der har været i en eller anden form helt tilbage til [[1684]], hvor fæstningen på Christiansø blev bygget. [[Christian 5|Kongen]] gav fiskerne særlige privilegier til gengæld for, at de stillede deres robåde til rådighed, når der skulle sejles til øen.

Versionen fra 23. jan. 2018, 14:40

Gudhjem
Gudhjem Station Gudhjem Mølle

Gudhjem
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Bornholms Regionskommune
Sogn Gudhjem Sogn
Grundlagt 1200-tallet
Postnr. 3760 Gudhjem
Demografi
Gudhjem by 736[1] (2023)
Kommunen 39.602[1] (2023)
 - Areal 588,53 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.gudhjem.nu
Oversigtskort
Gudhjem ligger i Bornholm
Gudhjem
Gudhjem
Gudhjems beliggenhed

Gudhjem er en by ved Salene Bugt på det nordøstlige Bornholm med 736 indbyggere (2023)[1], beliggende 15 km sydøst for Allinge og 14 km nordvest for Svaneke 10 km nord for Rønne.

Fra Gudhjem er der færgeforbindelse til Christiansø, hvilket der har været i en eller anden form helt tilbage til 1684, hvor fæstningen på Christiansø blev bygget. Kongen gav fiskerne særlige privilegier til gengæld for, at de stillede deres robåde til rådighed, når der skulle sejles til øen.

Historie

Fiskeriet

Gudhjem-fiskerne var de første, der begyndte at røge sild. Om sommeren blev sildene røget i byens skorstene, som om vinteren blev brugt til at røge pølser i. Omkring 1860'erne blev der sendt røgede sild fra Gudhjem til København.

Gudhjem har langt tilbage i tiden haft sin hovedindtægt fra fiskeriet, fordi fiskerne kunne have deres både liggende nogenlunde sikkert i en af de mange klippevige. Gudhjem fik sin havn nogle få år før den store stormflod i 1872. Den blev ligesom mange andre bornholmske havne totalt ødelagt ved stormfloden, og først i 1889 stod den nye havn færdig. Fiskeri var byens hovederhverv, og det viste sig hurtigt, at havnen var meget svær at besejle, når det blæste kraftigt fra øst. Derfor besluttede fiskerne at anlægge endnu en havn ved Norresân, som også kunne bruges som nødhavn for hele nordkysten. Havnen ved Norresân påbegyndtes 1897, og det sidste arbejde afsluttedes 1906.

Transport

Gudhjem havde endestation på Aakirkeby-Almindingen-Gudhjem jernbanen (1916-52). Den fredede stationsbygning er tegnet af Kay Fisker og Aage Rafn og bevaret på Stationsvej 1 og har siden 1968 huset Gudhjem Museum.

Fra Gudhjem er den eneste faste færgeforbindelse til Christiansø. I sommerhalvåret går der også fra Allinge.

Kultur

Byen huser to museer. Gudhjem Museum, der drives af Gudhjem by og mindeforening, har adresse på Gudhjem Station og er tegnet af arkitekterne Kay Fisker og Aage Rafn. Stationsbygningen er fredet og regnes for med sin præmodernistiske stil at være skelsættende i dansk akitektur. Gudhjem Museum kører skiftende udstillinger og huser ligeledes en permanent historisk udstilling med udgangspunkt i Gudhjem. Det andet museum er for maleren Oluf Høst i hans hus ved Norresân (Nørresand). Samlingen er om vinteren udstillet "ovre", i 2009 på Arken. Steffen Brandt fra tv·2 medvirker ved mange arrangementer på museet. Høsts malernabo H.P. Haagensens hus er i dag indlemmet i Oluf Høst Museet. Seks km nord for Gudhjem ligger Bornholms Kunstmuseum.

Byens biograf, Scala Gudhjem, blev etableret i 1943, og har én sal med 135 pladser.

Meridianen

Omkring 2 km øst for Gudhjem løber meridianen 15° øst, hvis lokaltid bestemmer normaltiden i den centraleuropæiske tidszone (CET). Byen er altså tæt på at have den reelle soltid – undtagen når der er sommertid.

Galleri

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne kilder/henvisninger