Forskel mellem versioner af "Sort boks"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 2 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Fjerner link: Black box)
[[Fil:Fdr sidefront.jpg|thumb|Et eksempel på en ”sort” boks.]]
 
Den '''Sortesorte boks''' er en populær betegnelse for et af de vigtigere værktøjer til at opklare flystyrt med. Den sorte boks er i virkeligheden orange, for at man nemmere kan finde dem blandt vragdele – og der er to forskellige:
* en ''Flight Data Recoder'' (FDR), der registrerer en mængde parametre: Flyvehastighed, [[flyvehøjde]], kurs, flyets hældning/krængning m.m. i et længere tidsrum inden styrtet (typisk et døgn). Der er mindst 28 væsentlige parametre, der skal optages, og visse recordere kan klare op til 300, men så er der også medtaget detaljer fra bl.a. [[flap]]- og [[slat]]-indstillinger, [[autopilot]] og røgalarmer.
* en ''Cockpit Voice Recorder'' (CVR), der optager al kommunikation mellem piloterne indbyrdes eller med [[flyvekontroltjeneste]]n (ATC). Ligeledes optages cockpittets lyde via en eller flere mikrofoner fastmonteret i panelerne. Det er for at give en efterforskning mulighed for at høre eventuelle akustiske advarsler fra [[avionics]] (for eksempel [[stall]] warnings), piloters kommentarer og udbrud, ja selv motorlyd, lyden fra understel og anden støj, der kan give et fingerpeg om, hvad der forårsagede styrtet. Typisk rummer en CVR optagelser fra den sidste halve time.
Anonym bruger

Navigationsmenu