Lis Smed: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
infoboks
to kilder
Linje 52: Linje 52:




Da hun døde var hun netop blevet ret så populær hos teater og biografpublikummet - via eksempelvis film som ''[[Tordenskjold går i land]]'' og ''[[Biskoppen]]'', i disse to yderst populære film hed hendes karakterer pudsigt nok begge Oline, desuden medvirkede [[Ingeborg Brams]] i begge film - så populær at der efterfølgende blev en slags landesorg hvor begravelsen udviklede sig til et større tilløbsstykke af fans. Hendes to sidste film, ''[[Mit liv er musik]]'' og ''[[I går og i morgen]]'', havde begge først premiere efter hendes død og der måtte sågar bruges stand-in til visse scener eftersom hun døde undervejs i optagelserne.
Da hun døde var hun netop blevet ret så populær hos teater og biografpublikummet - via eksempelvis film som ''[[Tordenskjold går i land]]'' og ''[[Biskoppen]]'', i disse to yderst populære film hed hendes karakterer pudsigt nok begge Oline, desuden medvirkede [[Ingeborg Brams]] i begge film - så populær at der efterfølgende blev en slags landesorg hvor begravelsen udviklede sig til et større tilløbsstykke af fans. Hendes to sidste film, ''[[Mit liv er musik]]'' og ''[[I går og i morgen]]'', havde begge først premiere efter hendes død og der måtte sågar bruges stand-in til visse scener eftersom hun døde af [[spiseforstyrrelser]]<ref>''[http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Teater/Danske_skuespillere/Lis_Smed Lis Smed]'' i [[Den Store Danske]]</ref> undervejs i optagelserne.

Lis Smed er begravet på [[Frederiksberg Ældre Kirkegård]].<ref>{{Gravsted.dk|lissmed}}</ref>


== Filmografi ==
== Filmografi ==
Linje 71: Linje 73:
* ''[[I går og i morgen]]'' [[1945]]
* ''[[I går og i morgen]]'' [[1945]]


== Kilder ==
{{Reflist}}
== Eksterne links ==
== Eksterne links ==
* {{Filmperson}}
* {{Filmperson}}

Versionen fra 24. feb. 2018, 21:42

Lis Smed
Personlig information
Født Elly Elisa Smed Sørensen Rediger på Wikidata
27. november 1914 Rediger på Wikidata
Horsens, Danmark Rediger på Wikidata
Død 24. november 1944 (29 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Dødsårsag Spiseforstyrrelse Rediger på Wikidata
Gravsted Frederiksberg Ældre Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Rediger på Wikidata
Bopæl København, Horsens Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Det Kongelige Teaters elevskole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Elly Elisa Sørensen 'Lis' Smed (27. november 1914 i Horsens24. november 1944) var en dansk skuespiller.

Lis Smed blev født i Horsens, men rejste som ganske ung til København, hvor hun tog forskellige former for undervisning i dans og musik. Hun slog igennem som Gertie i Den lille butikDet Ny Teater allerede i 1934, og hun medvirkede i sin første film året efter. Efter flere roller på teateret og i film gennemgik hun i 1937-1940 Det Kongelige Teaters elevskole, og efterfølgende havde hun engagementer på Frederiksberg Teater og Riddersalen. På Folketeatret fik hun et gennembrud som Jenny i Soyas Brudstykker af et Mønster, men hun blev dog mest kendt for en række filmroller, ikke mindst som Wulfdine i Thummelumsen.


Da hun døde var hun netop blevet ret så populær hos teater og biografpublikummet - via eksempelvis film som Tordenskjold går i land og Biskoppen, i disse to yderst populære film hed hendes karakterer pudsigt nok begge Oline, desuden medvirkede Ingeborg Brams i begge film - så populær at der efterfølgende blev en slags landesorg hvor begravelsen udviklede sig til et større tilløbsstykke af fans. Hendes to sidste film, Mit liv er musik og I går og i morgen, havde begge først premiere efter hendes død og der måtte sågar bruges stand-in til visse scener eftersom hun døde af spiseforstyrrelser[1] undervejs i optagelserne.

Lis Smed er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.[2]

Filmografi

I sit meget korte liv nåede Lis Smed blandt andet at medvirke i følgende film:

Kilder

Eksterne links

SkuespillerSpire
Denne skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi