Margarete Buber-Neumann: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fjerner filen Buber-neumann-web.jpg, som er blevet slettet fra Commons af Jcb med begrundelsen: Copyright violation: Derivative of http://www.assemblea.emr.it/cittadinanza/documentazione/formazione-pdc/viaggio-visivo/i-c
Rodejong (diskussion | bidrag)
m Flertydige WL: SovjetSovjetunionen plus wikificering
Linje 1: Linje 1:
'''Margarete Buber-Neumann''' (født ''Thüring'' [[21. oktober]] [[1901]] i [[Potsdam]] - [[6. november]] [[1989]] i [[Frankfurt am Main]]) var en [[Tyskere|tysk]], politisk skribent. Buber-Neumann var under [[mellemkrigstiden]] aktiv i [[Kommunistische Partei Deutschlands|Tysklands kommunistiske parti]]. I eksil i [[Sovjet]] blev hun 1938 arresteret og var i to år fange i [[Gulag]]. I 1940 overførtes hun fra Sovjet til Tyskland, hvor hun af [[Nazityskland|nazisterne]] sattes i [[koncentrationslejr]]. Efter [[2. verdenskrig]]s afslutning boede hun en tid i Sverige og skrev her bogen ''Fånge hos Hitler och Stalin''.
'''Margarete Buber-Neumann''' (født ''Thüring'' [[21. oktober]] [[1901]] i [[Potsdam]] - [[6. november]] [[1989]] i [[Frankfurt am Main]]) var en [[Tyskere|tysk]], politisk skribent. Buber-Neumann var under [[mellemkrigstiden]] aktiv i [[Kommunistische Partei Deutschlands|Tysklands kommunistiske parti]]. I eksil i [[Sovjetunionen]] blev hun 1938 arresteret og var i to år fange i [[Gulag]]. I 1940 overførtes hun fra Sovjet til Tyskland, hvor hun af [[Nazityskland|nazisterne]] sattes i [[koncentrationslejr]]. Efter [[2. verdenskrig]]s afslutning boede hun en tid i Sverige og skrev her bogen ''Fånge hos Hitler och Stalin''.


== Biografi ==
== Biografi ==


Margarete Thüring stammede fra en middelklassefamilje i Potsdam. Tyve år gammel, i 1921, kom hun med i det tyske kommunistparti KDP. Samme år giftede hun sig med Rafael Buber, søn af den jødiske filosof [[Martin Buber]]. Parret fik to børn, men blev skilt efter et par år, og Rafael flyttede senere med børnene til [[Palæstina]]. Margarete mødte på denne tid Heinz Neumann, en af KDPs centralfigurer. Ideologiske modsætninger i KDP gjorde, at Margarete og Heinz en tid boede i Spanien og Schweiz og til sidst kom til [[Moskva]] 1935. Under [[Den store udrensning|Stalins store udrensninger]] blev de arresterede, Heinz i april 1937 og Margarete i juni 1938.
Margarete Thüring stammede fra en middelklassefamilie i Potsdam. Tyve år gammel, i 1921, kom hun med i det tyske kommunistparti [[KDP]]. Samme år giftede hun sig med Rafael Buber, søn af den jødiske filosof [[Martin Buber]]. Parret fik to børn, men blev skilt efter et par år, og Rafael flyttede senere med børnene til [[Palæstina]]. Margarete mødte på denne tid Heinz Neumann, en af KDPs centralfigurer. Ideologiske modsætninger i KDP gjorde, at Margarete og Heinz en tid boede i Spanien og Schweiz og til sidst kom til [[Moskva]] 1935. Under [[Den store udrensning|Stalins store udrensninger]] blev de arresterede, Heinz i april 1937 og Margarete i juni 1938.


Heinz ”forsvandt” i [[Gulag]]. Margarete tilbragte to år i lejre i provinsen [[Karaganda (provins)|Karaganda]]. I foråret 1940, under den tid da [[Molotov-Ribbentrop-pagten]] var i kraft, førtes Margarete af den sovjetiske sikkerhedstjeneste [[NKVD]] til Tyskland, hvor hun overdroges til [[SS]]. Af dem deporteredes hun til koncententrationslejren for kvinder ([[Ravensbrück]]), hvor hun var interneret til krigens afslutning i 1945.
Heinz ”forsvandt” i [[Gulag]]. Margarete tilbragte to år i lejre i provinsen [[Karaganda (provins)|Karaganda]]. I foråret 1940, under den tid da [[Molotov-Ribbentrop-pagten]] var i kraft, førtes Margarete af den sovjetiske sikkerhedstjeneste [[NKVD]] til Tyskland, hvor hun blev overdraget til [[SS]]. Af dem deporteredes hun til koncententrationslejren for kvinder ([[Ravensbrück]]), hvor hun var interneret til krigens afslutning i 1945.


Under et ophold i Sverige efter krigen skrev hun sine lejrmemoirer ''Fånge hos Hitler och Stalin''. Da Margarete Buber-Neumann siden flyttede tilbage til Tyskland, levede hun et ret tilbagetrukket liv som skribent. I 1963 udgav hun en bog om tjekken [[Milena Jesenská]], forfatter og ven af [[Kafka]], som hun havde lært at kende i Ravensbrück.
Under et ophold i Sverige efter krigen skrev hun sine lejrmemoirer ''Fånge hos Hitler och Stalin''. Da Margarete Buber-Neumann siden flyttede tilbage til Tyskland, levede hun et ret tilbagetrukket liv som skribent. I 1963 udgav hun en bog om tjekken [[Milena Jesenská]], forfatter og ven af [[Kafka]], som hun havde lært at kende i Ravensbrück.
Linje 18: Linje 18:


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
* ''Margarete Buber-Neumann'' på [http://www.fembio.org/biographie.php/frau/biographie/margarete-buber-neumann/ FemBio.org], hentet 2014-03-09, {{de sprog}}
* [http://www.fembio.org/biographie.php/frau/biographie/margarete-buber-neumann/ ''Margarete Buber-Neumann''], på fembio.org - hentet 2014-03-09, {{de sprog}}
* ''Margarete Buber-Neumann'' på [http://womenineuropeanhistory.org/index.php?title=Margarete_Buber-Neumann Women in european history.org] hentet 2014-03-09, {{en sprog}}
* [http://womenineuropeanhistory.org/index.php?title=Margarete_Buber-Neumann ''Margarete Buber-Neumann''], womenineuropeanhistory.org - hentet 2014-03-09, {{en sprog}}


{{FD|1901|1989|Buber-Neumann, Margarete}}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}


{{FD|1901|1989|Buber-Neumann, Margarete}}
[[Kategori:Forfattere fra Tyskland]]
[[Kategori:Forfattere fra Tyskland]]
[[Kategori:Personer fra Potsdam]]
[[Kategori:Personer fra Potsdam]]

Versionen fra 5. mar. 2018, 21:59

Margarete Buber-Neumann (født Thüring 21. oktober 1901 i Potsdam - 6. november 1989 i Frankfurt am Main) var en tysk, politisk skribent. Buber-Neumann var under mellemkrigstiden aktiv i Tysklands kommunistiske parti. I eksil i Sovjetunionen blev hun 1938 arresteret og var i to år fange i Gulag. I 1940 overførtes hun fra Sovjet til Tyskland, hvor hun af nazisterne sattes i koncentrationslejr. Efter 2. verdenskrigs afslutning boede hun en tid i Sverige og skrev her bogen Fånge hos Hitler och Stalin.

Biografi

Margarete Thüring stammede fra en middelklassefamilie i Potsdam. Tyve år gammel, i 1921, kom hun med i det tyske kommunistparti KDP. Samme år giftede hun sig med Rafael Buber, søn af den jødiske filosof Martin Buber. Parret fik to børn, men blev skilt efter et par år, og Rafael flyttede senere med børnene til Palæstina. Margarete mødte på denne tid Heinz Neumann, en af KDPs centralfigurer. Ideologiske modsætninger i KDP gjorde, at Margarete og Heinz en tid boede i Spanien og Schweiz og til sidst kom til Moskva 1935. Under Stalins store udrensninger blev de arresterede, Heinz i april 1937 og Margarete i juni 1938.

Heinz ”forsvandt” i Gulag. Margarete tilbragte to år i lejre i provinsen Karaganda. I foråret 1940, under den tid da Molotov-Ribbentrop-pagten var i kraft, førtes Margarete af den sovjetiske sikkerhedstjeneste NKVD til Tyskland, hvor hun blev overdraget til SS. Af dem deporteredes hun til koncententrationslejren for kvinder (Ravensbrück), hvor hun var interneret til krigens afslutning i 1945.

Under et ophold i Sverige efter krigen skrev hun sine lejrmemoirer Fånge hos Hitler och Stalin. Da Margarete Buber-Neumann siden flyttede tilbage til Tyskland, levede hun et ret tilbagetrukket liv som skribent. I 1963 udgav hun en bog om tjekken Milena Jesenská, forfatter og ven af Kafka, som hun havde lært at kende i Ravensbrück.

Fange hos Stalin och Hitler

Denne bog udkom ikke, fordi at jeg ville gøre mig fri af byrden af det oplevede, men fordi jeg anser det for min pligt at lade verden vide, hvor krænkelsen af menneskets værdighed fører hen ” skriver Buber-Neumann i forordet til sin bog om sine erfaringer fra Stalins Gulag og Hitlers koncentrationslejr. Fange hos Stalin og Hitler er en usentimental, men gribende skildring af det, hun gennemlevede under sine syv år i lejr. Bogen er samtidig en slags rapport over de sovjetiske og nazistiske retssystemers og fangelejrenes brutalitet.

Forfatterskab

  • Margarete Buber-Neumann: Fange hos Stalin og Hitler, København: Schønberg, 1956, oversat af Jørgen Schleimann, på danske biblioteker, hentet 2014-03-09.
  • Margarete Buber-Neumann: Kafkas Freundin Milena; 1963

Eksterne henvisninger