Forskel mellem versioner af "Napoli"

Spring til navigation Spring til søgning
25 bytes fjernet ,  for 3 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
m
m
|landiso = IT
}}
'''Napoli''' (også kendt som '''Neapel''') er den største by i [[Italien|Syditalien]] og hovedstad i regionen [[Campania]]. Byen har omtrent 1 million indbyggere. I nærheden ligger [[vulkan]]en [[Vesuv]].
 
Napoli blev sandsynligvis grundlagt af [[Hellas|græske]] kolonister omkring [[8. århundrede f.Kr.]] Det græske navn ''Neapolis'' betyder "Den nye by". Selv om den blev erobret af [[romerriget|romerne]] i 300-tallet f.Kr., beholdt den længe sin græske kultur. Frem til [[Italiens samling]] var Napoli et selvstændigt [[kongedømme]], som omfattede det meste af det sydlige [[Italien]] og [[Sicilien]]. I Napoli finder man [[Teatro San Carlo]], det ældste [[Opera (institution)|operahus]] i verden, som fremdeles er i drift. Det blev åbnet [[4. november]] [[1737]].
 
Tidligere hed byen '''Neapel''' på dansk – det opfattedes således som meget autentisk, da Bournonville i midten af 1800-tallet kaldte sin ballet "Napoli" og fastholdt den korrekte stavemåde. Den gamle danske staveform ''Neapel'' kendes i dag næsten kun fra [[talemåde]]n: "[[Se Neapel og dø]]!".
 
Traditionelt anses [[pizza]]en for at stamme fra Napoli. Byens fodboldklub [[SSC Napoli]] er i Italiensk fodbolds bedste liga, med en fanatisk fanbase, og [[Diego Maradona]] har blandt andet spillet adskillige år i netop denne klub.
 
Napoli har en stor havn. Ud over fragttrafik er der færger til [[Sicilien]] ([[Palermo]]), [[Sardinien]] ([[Cagliari]]) og [[Tunesien]] ([[Tunis]]). Byen historiske centrum har siden 1995 været på [[UNESCO]]s lister over [[UNESCO's Verdensarvsliste|verdensarv]].
== Geografi ==
 
== Geografi ==
Napoli ligger ved [[Middelhavet]] mellem to [[vulkan]]områder, [[Vesuv]] og Campi Flegrei, der regnes for nogle af verdens farligste vulkaner.<ref>[http://www.volcanocafe.org/devil-may-care-campi-flegrei-ndvp-3/ Devil May Care – Campi Flegrei, NDVP #3 Volcano Cafe]</ref>
 
122

redigeringer

Navigationsmenu