Ritzaus Bureau: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2.902 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
'''Ritzaus Bureau A/S''', ofte forkortet '''RB''' og '''Ritzau''' (egen skrivemåde: '''/ritzau/'''), er [[Danmark|Danmarks]]s største [[nyhedsbureau]]. RitzauRitzaus nyhedsprodukter er baseret på et abonnementssystem, så bureauet mod betaling leverer nyheder til aviser, radio- og tv-stationer og websites. Ritzau har dog også en række produkter, som tilbydes virksomheder, organisationer, bureauer, uddannelsesinstitutioner samt kommuner, regioner og statslige instanser uden rod i medieverdenen - herunder pressemeddelelsestjenesten Via Ritzau, Ritzau News (danske nyheder på engelsk), begivenhedskalenderen Tid & Sted og Medieservice (tv-, vejr- og sportslistings).
 
Ritzaus Bureau blev grundlagt af [[Erik Nicolai Ritzau]] i [[København]] den [[1. februar]] [[1866]] under navnet ''Nordisk Centralbureau for Telegrammer''. Nyhederne fra udlandet kom via [[telegrafTelegraf|telegrafen]]en fra Wolffs Bureau (det nuværende [[Deutsche Presse-Agentur]] (DPA) i [[Berlin]]. Ritzau samarbejder i dag med tilsvarende nyhedsbureauer over hele verden og er medlemmer af EANA, herunderDen deltagerEuropæiske RitzauAlliance iaf samarbejdsaftalenNyhedsbureauer, vedog navnMinds International - en netværksorganisation med bl.a. [[Agence France-Presse|AFP]], [[Associated Press]] (AP), EFE, [[Deutsche Presse-Agentur]] (DPA) og de nordiske nyhedsbureauer [[TT Nyhetsbyrån]], [[Norsk Telegrambyrå]] (NTB) og finske STT. Derudover er Ritzaus Bureau medlem af [[Gruppe 39]], som er et samarbejde om udvikling og benchmarking mellem 8 europæiske nyhedsbureauer. Ritzaus [[administrerende direktør]] og [[chefredaktør]], [[Lars Vesterløkke]], er formand for Gruppe 39 og Minds International.
 
RitzauRitzaus Bureau var til [[1947]] ejet af familien Ritzau og derefter som [[interessentskab]] af den samlede danske [[presse]]. [[Danmarks Radio]] (DR) blev medejer fra [[1. januar]] [[2007]]. I 2011 blev selskabet omdannet til [[aktieselskab]]. [[Berlingske Media]] udtrådte af ejerkredsen i 2012.
 
Ritzau-familien dominerede selv chefposterne på bureauet i mange år. [[Lauritz Ritzau]] (søn af Erik Nicolai Ritzau) var blandt andet enedirektør/adm. direktør i hele 35 år fra 1923 til 1958. Herefter overtog en af bureauets mest betydningsfulde chefer posten som administrerende direktør. Gunnar Rasmus Næsselund fungerede i forvejen som bureauets udenrigsredaktør og chefredaktør, men fik nu også direktørposten, som han sad på frem til 1969, og blev den første adm. direktør, som ikke var en del af Ritzau-familien.
Ritzau beskæftiger i alt 150 medarbejdere, hvoraf omkring 100 er [[redaktion]]elle. Hovedparten arbejder på bureauets hovedredaktion i [[Store Kongensgade]] i København, men bureauet har desuden redaktioner i [[Århus]], [[Odense]] (siden 2007), [[Bruxelles]], [[Berlin]] og på [[Christiansborg]].
 
{{Citat|Som leder af Ritzau forvandlede han det gamle og noget tørre distributionsorgan for officielle meddelelser til en nyhedsbetjening for den samlede danske presse der dels gjorde stoffet journalistisk læseligt og dels drog fordel af de muligheder der lå i kommunikations-teknikkens udvikling, først med fjernskriverne, siden med datamatikken og satellitterne.|Dansk Biografisk Leksikon om Gunnar Næsselund.}}
Adm. direktør og [[chefredaktør]] var [[Uffe Riis Sørensen]] til [[1. januar]] [[2008]], hvorefter den tidligere DR-programdirektør [[Lars Vesterløkke]] overtog direktørstolen.
 
Adm.I direktør1994 ogblev tidligere [[chefredaktør]] varfor Aalborg Stiftstidende [[Uffe Riis Sørensen]] adm. direktør og chefredaktør. Han sad på posten frem til [[1. januar]] [[2008]], hvorefter den tidligere DR-programdirektør [[Lars Vesterløkke]] overtog direktørstolen.
== Virksomhedsform ==
Ritzaus Bureau er moderselskab i en større dansk nyhedskoncern, der ydermere omfatter to mindre datterselskaber med [[aktieselskab]]sform, hvis hovedopgaver er følgende:
 
1. februar 2016 fejrede Ritzaus Bureau 150-års jubilæum ved et arrangement i [[Skuespilhuset]] i København.
* RB-Børsen A/S er leverandør af danske finansnyheder til virksomheder, herunder primært den [[Finansiel virksomhed|finansielle erhvervssektor]] og børsmedier i Danmark. Oprindeligt blev RB-Børsen etableret som et samarbejde mellem Telebørsen og Ritzau Finans. Indtil august [[2004]] var RB-Børsen ligeligt ejet af Ritzaus Bureau og [[Bonnier]], men siden har Ritzaus Bureau ejet virksomheden 100%.
 
{{Citat|Hvis vi ikke havde Ritzau, så måtte vi omgående opfinde Ritzau. Ritzau er allestedsnærværende i de danske medier, garant for god gammeldags journalistik uden sensationer og uden kampagner. Det er ”just the facts, ma’am”, og de fem h’er: hvem, hvad, hvor, hvornår og hvordan. Ritzau er med til at sikre, at danskerne har et godt grundlag at træffe beslutning på.|Kulturminister og kirkeminister Bertel Haarder ved Ritzaus jubilæumsarrangement 1. februar 2016.}}
* Ritzaus Medieservice A/S udarbejder oversigter over blandt andet sportsresultater, biograffilm samt tv- og radioprogrammer med udgangspunkt i præferencerne hos abonnenterne. Ritzaus Medienet A/S er en teknologivirksomhed, som organiserer forskellige datakommunikationssystemer mellem Ritzaus Bureau I/S, den danske presse samt [[billedbureau]]erne [[Polfoto]] og [[Scanpix]].
 
Ritzau beskæftiger cirka 180 medarbejdere, hvoraf omkring 80 er [[Redaktion|redaktionelle]]. Hovedparten arbejder på bureauets hovedredaktion i [[Store Kongensgade]] i København, men bureauet har desuden redaktioner i [[Århus|Aarhus]], [[Bruxelles]] og på [[Christiansborg]]. Da det i 2012 viste sig svært at bemande bureauet om natten, blev en redaktion i [[Sydney]] åbnet. Sydney-redaktionen, som per 1. februar 2018 udgør seks redaktionelle medarbejdere, har siden åbningen stået for Ritzaus dækning af nattens begivenheder. Flere andre danske medier har efterfølgende åbnet redaktioner i Sydney med samme formål.
{{citat|Ritzau er ikke en forretning i gængs forstand. Jeg plejer at sige til en socialdemokrat, at vi er en slags [[brugsforening]]. Og til en venstremand så siger jeg, at vi er en slags [[andelsmejeri]]|Uffe Riis Sørensen, tidl. Ritzau-chefredaktør i radioudsendelse på P1<ref>[http://www.dr.dk/P1/menneskerogmedier/Udsendelser/2007/08/kaglende.htm ''Kaglende høns eller skarpe eksperter'' - Radioudsendelse på P1 den 24. august 2007]</ref>}}
 
I takt med en eskalerende mediekrise begyndte Ritzaus Bureau i 00’erne at udvikle kommunikationsrelaterede produkter til kunder uden for deres traditionelle kundegruppe, medier. Det primære produkt er pressemeddelelsestjenesten Via Ritzau.
 
1. april 2017 opkøbte Ritzaus Bureau billedbureauet [[Polfoto]] fra [[Politiken]]. Billedtjenesten blev ved opkøbet omdøbt til Ritzau Foto.
 
{{Citat|Ritzaus Bureau har længe været det eneste nationale nyhedsbureau i Europa, som ikke har haft sit eget fotobureau. Derfor er det et stort og vigtigt strategisk skridt for virksomheden, at vi nu kan knytte en fotonyhedstjeneste til vores forretning.|Lars Vesterløkke, Ritzaus administrerende direktør og chefredaktør, i en pressemeddelelse fra Ritzaus Bureau 31.03.2017.}}
 
I januar 2018 opkøbte Ritzau desuden det Berlingske-ejede billedbureau, [[Scanpix]], og samlede dermed Danmarks to største billedtjenester under Ritzau. Ritzaus billedbureau blev ved denne lejlighed omdøbt til Ritzau Scanpix.
 
== Virksomhedsform ==
Ritzaus Bureau er et aktieselskab, der primært udgiver generelle nyhedstjenester, fototjeneste, finansnyheder og listeprodukter med aktiekurser, sportsresultater, tv-programmer, biograflister, radioprogrammer og vejrmeldinger.
 
== Konkurrence ==
Ritzaus Bureau er det største danske nyhedsbureau. En mindre konkurrent er [[Dagbladenes Bureau]], der ejes af en række danske regionale og lokale dagblade. En anden konkurrent, [[Newspaq]], blev i 2012 opkøbt af Ritzau.
 
[[TV 2]]'s forhenværende adm. direktør [[Per Mikael Jensen]] erklærede efter tiltrædelsen den [[1. maj]] [[2006]], at [[TV 2]] havde planer om at etablere sit eget nyhedsbureau. Ligeledes erklærede ''[[Nyhedsavisen]]s|''Nyhedsavisens'']] [[David Trads]] i [[2006]], at avisen ville opstartestarte et nyhedsbureau under navnet [[DNY]] (forkortelse for Dansk Nyhedsbureau). Disse to opstarter er dog aldrig blevet realiseret, hvilket også gjaldt planerne hos DR's tidligere nyhedsdirektør [[Lisbeth Knudsen]]. Danmarks Radio (DR) skrinlagde nemlig sine planer om et nyhedsbureau i forbindelse med medejerskabet af Ritzaus Bureau den [[1. januar]] [[2007]].
 
Derimod gjorde [[Berlingske Media]] – under Lisbeth Knudsens ledelse – i 2012 alvor af at udtræde af ejerkredsen bag Ritzau og etablerede [[Berlingske Nyhedsbureau]] (BNB), der levererleverede nyheder til koncernens egne udgivelser, delejede medier samt en gruppe eksterne kunder.
 
Det blev den  16. november 2015 annonceret at Berlingske Nyhedsbureau (BNB) og eksisterende kunder, pr. 1. december 2015 afhændes tilbage til Ritzaus Bureau.[http://www.business.dk/media/berlingske-afhaender-sit-nyhedsbureau-til-ritzau]
 
== Cavlingprisen ==
 
== Fodnoter ==
{{Reflist}}
 
== Litteratur ==
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.ritzau.dk/ Ritzau.dk – Officiel hjemmeside]
* [http://www.ritzau.dk/home/ritzaus-historie/ Ritzaus historie – fortalt af Michael Bergmann]
* [http://www.hum.aau.dk/~konnex/ Ritzaus Bureau i historisk perspektiv – fra 1866 til 1966]
* [http://journalisten.dk/ritzau-rykker-til-australien Ritzau rykker til Australien – Journalisten.dk]
* [http://www.cvr.dk/Site/Forms/PublicService/DisplayCompany.aspx?cvrnr=55261016 CVR-registrering] på Cvr.dk
 
6

redigeringer

Navigationsmenu