Spring til indhold

Talent: Forskelle mellem versioner

343 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
Formulering om talent i bibelsk kontekst
(fjerner {{ordbog|dato=2016}} artiklen har en længde der adskiller sig fra ordbogsopslag)
(Formulering om talent i bibelsk kontekst)
At have et '''talent''' er det udtryk for at have medfødt / delvist tillært sig, en evne på et bestemt område. Et trænet talent, vil blive til en styrke. Et talent betyder at man har evnen til at blive ekstraordinært god til et givent område, men man kan godt have et talent og ikke træne det, så det aldrig bliver en styrke (Som 5 årig udviste han stort talent for fodbold, men da han ikke gad træne det blev han aldrig dygtig (styrken) til det. Talent er noget man har "nemt" ved og så ved at dyrke denne "nemme", kan man udvikle en styrke eller noget andre vil se som kunst, fordi det er ekstraordinært. [[Torben Ulrich]] blev på P1 en gang spurgt om han havde mere Talent end andre, og svarede;"man kan vel sige at jeg havde et utroligt "nemme", ved tennis, musik og kunst.
 
UdtrykketOrdet talent er nævnt flere steder i [[Bibelen]], blandt andet i enlignelsen lignelseom de betroede talenter i [[Matthæusevangeliet|Matthæusevangeliet,]] [https://www.bibelselskabet.dk/BrugBibelen/BibelenOnline.aspx?book=matt&id=3&chapter=25b&highlight=talent kap. 25] fra [[Det Nye Testamente]]. En talent var i datiden en målangivelse for en mængde af ædelmetal, derfor handlereksempel guld. Det er fra lignelsen om de betroede værdiertalenter, ogat detordet tiltalent ater dyrkeindgået ogi tagemange sigsprog afi disse.betydningen anlæg
 
Udtrykket er i dag anvendt med en beslægtet betydning, nemlig om særlige personlige, medfødte / tillærte evner, uanset om de er kunstneriske, intellektuelle eller sportslige. Det kan være talentet til at spille [[violin]], forstå [[matematik]], eller spille [[fodbold]], men bruges oftest om de kunstneriske færdigheder. Ekstrem begavelse kaldes lykkelig genialitet. Der er fra tid til anden afholdt såkaldte [[talentkonkurrence]]r, hvor [[talentspejder]]e kan finde nye talenter.
''Talent og Styrker'' er centrale ord i den moderne [[Arbejdspsykologi]] og [[Positiv psykologi]], hvor man har fokus på at finde folks talenter, og videreudvikle dem til styrker, hvorved det enkle menneske bliver langt mere engageret, lykkelig og dygtigt end det ellers ville blive.
 
Der har i århundreder været en debat om talent er medfødt eller tillært, men det er med den moderne genetik og neurologis fremkomst blevet nogenlunde afgjort at Talent afgøres 50-60% af medfødte evner, en 15-25% af det man kalder biologiske uheld (sygdom, påvirkninger osv.) og så omkring 25-35% ved tillæring (træning). <!-- Kildehenvisning savnes -->Men det vigtige er af forstå, at bare fordi man har talent, betyder det ikke succes, før man har trænet, for talent er ikke nok til at udvikle noget fantastisk. Kort sagt; man kan fødes med kæmpe talent for fodbold, men hvis man ikke træner, bliver man aldrig verdensklassse; og hvis man fødes kun med lidt talent, så kan man blive rigtig god, hvis man træner rigtigt meget, men det betyder også at hvis man ikke har talent, så kan man træne lige så meget man vil, uden rigtigt at komme nogle vegne. Så dygtighed kræver både Talent og træning, men talent gør det lettere hurtigt at komme op på et højt niveau.
 
De mest populære forskere og forfattere på dette område er [[Marcus Buckingham]], [[Martin Seligman]] og [[Daniel Kahneman]].
9

redigeringer