Spring til indhold

Talent: Forskelle mellem versioner

22 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Formulering om talent i bibelsk kontekst)
No edit summary
At have et '''talent''' er det udtryk for at have medfødt / delvist tillært sig, en evne på et bestemt område. Et trænet talent, vil blive til en styrke. Et talent betyder at man har evnen til at blive ekstraordinært god til et givent område, men man kan godt have et talent og ikke træne det, så det aldrig bliver en styrke (Som 5 årig udviste han stort talent for fodbold, men da han ikke gad træne det blev han aldrig dygtig (styrken) til det. Talent er noget man har "nemt" ved og så ved at dyrke denne "nemme", kan man udvikle en styrke eller noget andre vil se som kunst, fordi det er ekstraordinært. [[Torben Ulrich]] blev på P1 en gang spurgt om han havde mere Talent end andre, og svarede;"man kan vel sige at jeg havde et utroligt "nemme", ved tennis, musik og kunst.
 
Ordet talent er nævnt flere steder i [[Bibelen]], blandt andet i lignelsen om de betroede talenter i [[Matthæusevangeliet|Matthæusevangeliet,]] [https://www.bibelselskabet.dk/BrugBibelen/BibelenOnline.aspx?book=matt&id=3&chapter=25b&highlight=talent kap. 25] fra [[Det Nye Testamente]]. En talent var i datiden en målangivelse for en mængde af ædelmetal, for eksempel guld. Det er fra lignelsen om de betroede talenter, at ordet talent er indgået i mange sprog i betydningen anlæg, evne, begavelse etc.
 
Udtrykket er i dag anvendt med en beslægtet betydning, nemlig om særlige personlige, medfødte / tillærte evner, uanset om de er kunstneriske, intellektuelle eller sportslige. Det kan være talentet til at spille [[violin]], forstå [[matematik]], eller spille [[fodbold]], men bruges oftest om de kunstneriske færdigheder. Ekstrem begavelse kaldes lykkelig genialitet. Der er fra tid til anden afholdt såkaldte [[talentkonkurrence]]r, hvor [[talentspejder]]e kan finde nye talenter.
9

redigeringer